„Sunday blue” – pszichológia III.

Mi az a „sunday blue”? Normális, ha vasárnap nyomaszt az iskola vagy a munka

 

Voltál már úgy péntek délután, hogy annyira vártad a hétvégi pihenést, eltervezted, hogy mennyi programot csinálsz a hétvégén, de vasárnap rád tört az általános rosszkedv, a levertség, a bénultság érzése? És hogy a következő hét nehézségfelhői már megtámadták a gondolataidat?  

Ha igen, akkor nagy valószínűséggel te is átélted a „sunday blue” nevezetű jelenséget, magyarul a „vasárnapi neurózist”. Ezek az érzések hasonlóak lehetnek a depresszió tüneteihez. Például: fáradtság, rosszkedv, levertség érzése, negatív érzések, növekvő szorongás, nyugtalanság vagy étvágytalanság. 

Ez a jelenség, érzés tulajdonképpen egy előrevetített szorongás olyan események, helyzetek miatt, melyek a jövőben várhatóak, még nem történtek meg. Ezt az érzést nem csak vasárnap érezheted, bármilyen jövőbeli helyzettől szoronghatsz, félhetsz. Ezeket az eseményeket kiválthatják, fokozhatják az iskolai elvárások, önmagunk céljai, elvárásai, a közelgő stresszhelyzetek és konfliktusok. 

Nem könnyű tudatosan tenni ellene, de itt van néhány tipp, amik neked is segíthetnek. 

Mindig is nehéz megnevezni a problémát, de próbáld megnevezni, hogy mi váltja ki benned a szorongást, mi az a közelgő esemény, ami miatt rosszkedvű vagy. Így könnyebben tudod befolyásolni, kontrollálni az érzéseidet. Ne hagyj mindent az utolsó pillanatra, próbáld meg a hétvégi teendőidet már pénteken elvégezni, esetleg szombaton, hogy vasárnapra ne maradjon semmi fontos dolog, és tudj pihenni, relaxálni. Írj listát a teendőidről, táblázd be a következő hetedet, a fontosabb teendőidet ne halaszd a hét végére, minél előbb, a hét elején tudd le ezeket! A hétvégén ne csak úgy legyél, tervezd meg, mit fogsz csinálni! Alkoss, fess, hallgass zenét, olvass, menj el edzeni, találkozz a barátaiddal! Olyan dolgokat csinálj hétvégén, ami boldoggá tesz, és közben elfelejtheted a következő hét nehézségeit. Próbáld ki a meditációt, relaxációt, használd a mindfulness technikát. Illetve talán a legfontosabb, hogy aludj sokat.

De mi is az a mindfulness technika? Egyáltalán mi az? Meditáció? Alvás? Énidő? 

Egyszerű jelentése tudatos jelenlét. Néha éber figyelemnek is szokták nevezni. Lényege az, hogy megtanuljunk az elménkkel bánni, tudatosan jelen lenni minden pillanatban: fogmosás, iskolába sétálás, vezetés, buszozás stb. A mindfulness megalapítója, (Thomas Rhys Davids) szerint: „A tudatos jelenlét azt jelenti, hogy teljes figyelmünkkel, ítélkezésmentesen fordulunk a  jelen pillanat felé.” Hogy ennek a technikáját elsajátítsuk, sok gyakorlat és idő kell. Ne akarjuk, hogy elsőre sikerüljön, hiszen senkinek sem fog menni elsőre. De idővel elsajátíthatjuk a mindfulness gyakorlatait.

 

Deák Máté, 10.d

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük