Stressz – pszichológia II.

Stresszelsz? Sokat? Tudod, hogy az megbetegít

 

Mielőtt megtárgyalnánk, hogy mit tehetsz a túlzott stressz ellen, fontos tisztázni, hogy mi is az a stressz, és hogy mi váltja ki belőlünk. Egy új inger, külső behatás, ami szervezetünk harmóniáját, összehangolt folyamatát kibillenti az egyensúlyból, az új helyzetekhez való alkalmazkodás érdekében. Ezek a kiváltó okok általában fizikai hatás: fájdalom, pszichés hatás: dolgozat, társas hatás: gyász. Viszont fontos megjegyezni azt is, hogy nem mindenkit terhelnek egyenlő mértékben ezek a behatások. Mindenkire más erősségben hatnak. Ami az egyik embernek stressz, a másik embernek lehet, hogy egy semleges esemény, sőt, akár egy inspirációs, pozitív helyzet. A stresszfolyamat mindig az egyén válaszreakciója a környezet változásaira. 

Hogyan működik a stressz? Egyszerűen fogalmazva készenléti állapotban van stressz közben a test, és a túlélés a cél, a hatékony alkalmazkodás az új helyzetekhez. Ezek érdekében éberségre és energiára van szükségünk, hogy képesek legyünk megküzdeni, védekezni vagy elmenekülni az adott helyzetből.  

A stressznek vannak krónikus, hosszan tartó hatásai. A hirtelen, váratlan hatásokkal ellentétben a tartósan fennálló stressz veszélyesebb az emberre: a szervezet nem tudja visszaállítani a belső harmóniát a folyamatos fenyegetés, stressz miatt. Ilyen például a gyász. Ez az állapot kimeríti a szervezet energiakészleteit, és beavatkozik a szabályozó mechanizmusokba is.  

Ezeknek a krónikus hatásoknak komoly egészségkárosító hatásai vannak. Testi szinten ezek az energiakárosító hatások kiválthatnak alvászavart, emésztőrendszeri megbetegedéseket, magas vérnyomást, esetleg gyenge immunrendszert. Lelki szinten szorongást, depressziót vagy frusztrációt váltanak ki. 

Mit tehetünk ezek ellen? Teljesen eltüntetni nem tudjuk a stresszt, de lehet mérsékelni, csökkenteni a hatását. A megélt stressz összefüggésben van azzal, hogy mennyire látható a fenyegető hatások bekövetkezése, hogy mennyire érzi a személy, hogy befolyásolni tudja ezeket a hatásokat, és hogy mennyire érzi ezeket a hatásokat fenyegetőnek.  

A stressz pozitív hatása, hogy azokban a szituációkban, amik fontosak számunkra, amelyek sok energiát igényelnek, minden erőnket bevethessük például sportban, iskolai előadásokon, dolgozathelyzetekben. Az időnkénti kihívás, követelmény színesebbé teszi a mindennapi életünket, örömérzetet okoz a változatosság, hisz akár ellustulnánk nélkülük. 

Stresszkezelés során meditálhatunk, hallgathatunk zenét, mindenfajta módszereket vethetünk be, hogy megelőzzük a stresszt. Vannak stresszkezelési stratégiák, módszerek. Hoztam párat nektek, de fontos, hogy nem biztos, hogy mindegyik mindenkinek hatásos lesz. 

  • önmegfigyelés 
  • testmozgás, sport 
  • meditálás és relaxáció 
  • alkotás (írás, festészet) 
  • örömteli tevékenységek (pl: zenehallgatás) 
  • társas kapcsolatok fejlesztése 
  • természet közelsége 

Fontos, hogyha már nem látjuk a kiutat, forduljunk szakemberhez. Ha azt érezzük, hogy az iskolában legyőzött minket a stressz, forduljunk az iskolapszichológushoz. Ez nem egy olyan dolog, amit szégyellni kell, inkább beszélni kell róla.  

Iskolánkban működik önismereti csoport is, mely segíthet a stresszkezelésben, dühkezelésben vagy akár a társas kapcsolatok kiépítésében. A csütörtöki csoportba tudtok még jelentkezni, keressétek bizalommal Szeberényi Andrea tanárnőt a könyvtárban.  

 

Deák Máté, 10.d

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük