Karácsonyi szokások a világból – Amerika

Karácsonyi szokások a világból – Amerika

Amerika… ezt mondom, mi jut eszedbe? New York, Las Vegas, esetleg a hőség, és a tengerpart? Itt is tombol a karácsonyi időszak már, akár a 30 fokos időben is. Nézzük is meg, hogy itt, hogyan telik az ünnep!

I. Chile

A 30 fokos hőségben is képesek hatalmas bulit csapni a dél-amerikaiak. Viszont ők akár még december 24-én is képesek dolgozni. Az ünnep csak 24-én és 25-én tart náluk, 26-a már nem ünnep. Az ünnep előtt már három héttel megjelennek a boltokban a dekorációk, megszólalnak a karácsonyi zenék. December 24-e előtt egy-két nappal már megjelennek az utcán a Télapók és a Mikuláslányok. Az ajándékokat a Santa Claus (Télapó) hozza rénszarvasszánon, a kéményen bemászva, december 24-én. Ezen a napon napközben grillpartit (asadot) tartanak. Ilyenkor náluk hagyományos étel a karácsonyi kenyér, amit ajándékba is adnak rendszeresen. Ez úgy néz ki, mint nálunk a gyümölcskenyér, csak barna színű. Inni rendszerint Cola de monót szoktak. Ez egy kimondottan chilei találmány, igazából olyan, mint nálunk a likőrök. Ánizs, rum, fahéj, tej és kávé van benne. A nagy meleg miatt még jeget is tesznek bele. December 25-én meglátogatják a barátaikat, a családtagjaikat, együtt ebédelnek, és ezzel véget is ér a karácsony.

Feliz Navidad! – Boldog karácsonyt! (spanyolul)

 

II. Brazília

Itt is hatalmas melegben (akár 30 fokosban) telik az ünnep. A nagyvárosokban már októberben előkerülnek a karácsonyi díszek, novemberben a műfenyők, és mire beköszönt a december, a műhó is bekerül a boltok polcaira. A fővárosban, Rio de Janeiróban áll a világ legnagyobb úszó karácsonyfája a Rodrige de Friteas tavon, amit hatalmas zenebonával, táncos felvonulással és tűzijátékkal együtt avatnak fel minden év december 1-én. Az ünnep közeledtével a templomokban különböző betlehemi szobrokat állítanak fel. Azonban itt vannak olyan városok, amik kimondottan különlegesek. Az egyik ilyen Penedo (Mikulásváros), ahol az év minden napján karácsonyi hangulat uralkodik. A másik Natal (Karácsony), amit 1599-ben, karácsony napján alapítottak. Mire elérkeznek az ünnephez, addigra már minden készen áll. A kisebb városokban, falvakban, nyomornegyedekben attól lesz igazi az ünnep, hogy együtt van a család, míg a nagyvárosokban egészen más a helyzet. A gyerekek december 24-én kiteszik az ablakba a zoknijaikat, amit a Papai Noel, vagyis a Mikulás cserél ajándékokra, de olyan is előfordul, hogy a családok házhoz hívják a Mikulást. A nyomornegyedekben adományok kerülnek a fa alá. Az asztalra farofa (maniókaliszt), salpicao (saját, családi recept alapján készült majonézes zöldségmix), fekete bab, friss és szárított gyümölcs szokott kerülni. Rióban viszont más a helyzet, itt szinte kötelező elem a tőkehal, ezen kívül pulykát, sertést, füstölt sonkát, salátát és mazsolát szoktak fogyasztani. Északkeleten leginkább afrikai eredetű ételeket esznek. Ezen kívül trópusi gyümölcs, puding, fahéjas-cukros bundás kenyér (rabanda), gyümölcskenyér a desszert. Inni gyümölcspuncsot, sört, bort és pezsgőt szoktak általában. A karácsonyi dekorációk január körül tűnnek el, de a riói karnevál idején is lehet látni még karácsonyfákat.

Feliz Natal! – Boldog karácsonyt! (portugálul)

 

III. Kanada

Itt már kevésbé melegben telik a karácsony. A gyerekek a Télapóban hisznek – ő hozza nekik az ajándékokat, és mindannyian büszkén mondják, hogy Kanadából származik a Mikulás, akit különféle neveken ismernek: Új-Skóciában például Noelnak (Karácsonynak), Ontarióban Hollynak (Magyalnak), vagy Manitóban Snowflane-nek (Hópihének) hívják. Egy érdekes adat: az önkéntesek évi 200.000 órát töltenek a Télapónak küldött levelek megválaszolásával. Új-Skóciából a legszebb karácsonyfát küldik Bostonba, köszönetként a Halifax robbanásban nyújtott segítségért, valamint kis csoportok álarcban énekelve járják végig a szomszédaikat, cukrot és egyéb nyalánkságokat kéregetve. Ha a házigazda nem találja ki, hogy kit rejt a maszk, ő is csatlakozik a menethez. Ez a szokás a felnőttek között szokott népszerű lenni. A Snick Tuck az eszkimók táncos-ajándékozós fesztiválja, míg a Labrador-félszigeten az aratásból megmaradt, kifaragott, gyertyás tarlórépát kapnak a gyerekek. Új-Skócia délnyugati részén homár, Chicken Bones, egy nagyon édes, fahéjas cukor (a csirkéhez semmi köze), Quebec tartományban sertésragu szokott az asztalra kerülni. Ezen kívül még egy nagyon finom, puha cukorka a taffy, szokott lenni a családoknál ilyenkor. Karácsonyi szokás még náluk a képeslapküldés, süteménykészítő partik szervezése, valamint Labrador városban a kültéri díszítőverseny.

Joyeux Noel! – Boldog karácsonyt! (franciául)

 

Sipőcz Dóra, 9.C

Források:https://hataratkelo.blog.hu/2012/12/25/karacsony_a_vilag_korul_sinterklaas_es_a_miniszoknyas_mikulaslanykak, https://divany.hu/vilagom/2018/12/25/brazilia-karacsony/, https://patentblog.cafeblog.hu/2014/12/05/karacsony-a-vilag-korul-kanada-7/

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük