Digitalizáció

Digitalizáció

A Covid vírus után sokkal közelebb került a gyerekekhez és szinte mindenkihez a digitális világ. De vajon hol és hogy állunk a digitalizáció terén? 

 

A digitális világban való komfortos mozgás szinte elengedhetetlen a mai világban – a távmunkától kezdve az online orvosi konzultáción át a D osztályokban való tanulásig szinte mindenhol ott van. És szükség van arra, hogy az eszközeinket ügyesen kezeljük. De a járványban kiderült, hogy Európa nem tart ott, ahol kellene. A háztartások csaknem negyedében nincsen szélessávú internet, a kisvállalkozások kevés része értékesít online.  

A digitális technológiáink megváltoztatják a mindennapi életünket, ám nagy szakadék tátong közöttünk. Az európai emberek 42%-a nem rendelkezik alap digitális ismeretekkel.  

Érdekes tények, hogy a világ hol tartott 2020-ban a digitalizációban az Európai Bizottság közzététele szerint: 

  • Finnország, Németország és Magyarország a legfejlettebb az 5G hálózatban 
  • A 4G hálózatok lefedik csaknem az egész európai lakosságot 
  • Csaknem 17 tagország csatlakozott az 5G hálózathoz
  • A videóhívások száma 49%-ról csaknem 60%-ra nőtt 

Európa északi és nyugati országai, élükön Hollandia vezetnek a digitalizációban. Dániában a gazdaság összes szektora belépett a digitális térbe.  

Sok cég már online, Teams-en vagy Zoomon tart meetinget, hiszen sokkal egyszerűbb a kollégáknak, nem kell ott lenniük egy helyen, akár a világ másik végéből, vagy akár az ágyból is be lehet kapcsolódni az adott beszélgetésbe.  

Fontos, hogy az iskolában a digitális kultúra illetve az informatika órákon ne csak játsszunk és egymásnak írogassunk, hanem figyeljünk oda a tanárra, hiszen miden digitális eszköz használatának az alapját itt és tőlük tanuljuk meg. És amint láthatod, létfontosságú az életben, és a munkahelyeden is megkérdezhetik majd, hogy rendelkezel-e World, Exel stb. alapismerettel, tudsz-e adatbázist csinálni, vagy meg tudod-e szerkeszteni az adott videót.  

 

Deák Máté, 10.D 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük