Közösségi média a mindennapokban

Közösségi média a mindennapokban

Okostelefon, számítógép, PC, xbox series X, közösségi média, instagram, facebook

 

Hogyan használjuk ezeket az eszközöket és alkalmazásokat úgy, hogy az nekünk és a körülöttünk lévőknek is egészséges legyen? Hoztam pár tippet és segítő gondolatot, amivel kordában tudod magad tartani a közösségi média használatával kapcsolatban.  

Mindenképpen fontos magadra időt szánnod. Tarts egyensúlyt a különböző hobbik, örömszerző tevékenységek között! Ha azt érzed, elég a közösségi média, lépj ki a világból, menj el a barátaiddal kávézni, menj el a kutyáddal túrázni, és csinálj olyan dolgokat, amik kikapcsolnak!  

Tarts rendszeres szüneteket a telefonhasználatok között. Ha játszol online, mikor vége van az adott pályának/játéknak, igyál egy pohár vizet, szánj magadra pár percet, olvass pár sort a kedvenc könyvedből vagy magazinodból, és folytasd utána a közös játékot! 

Figyeld meg magadat! Esetleg vezess naplót, mikor, mennyit telefonozol, mennyi időt töltesz a gép előtt, mennyit fogod a telefonodat! Fontos megnézned, hogy ezekből a percekből, esetleg órákból mennyi az, amit értelmesen töltesz.  

Tarts néha „techmentes” időt, kapcsold ki a telefonod, esetleg némítsd le, hogyha nem akarod teljesen kikapcsolni! Csinálj valamit az offline világban, olvass, hallgass zenét, beszélgess a családoddal, barátaiddal! Foglalkozz magaddal, meditálj és írj naplót!  

Amikor tanulsz, tedd félre, messze magadtól az eszközeidet, hogy még véletlenül se zavarjon meg! Azt vettem észre magamon és a barátaimon, hogy ha telefon mellett tanulunk, akkor sokkal kevésbé vagyunk produktívak, sokkal több figyelmet fordítunk a telefonunkra, és nem foglalkozunk a tanulással, egyre nagyobb telefonos szüneteket tartunk, minden üzenetet megnézünk. Ha viszont a telefonodat elteszed magadtól messze, nem fog megzavarni, és a fontosabb dolgokra –pl. biológiára is oda tudsz koncentrálni.  

Mindenképpen tarts egyensúlyt! Nem szabad átesni a ló egyik oldalára sem, hiszen egyik oldal sem jó nekünk, mert a mai világban elengedhetetlen a social média használata. De ezt tegyük mértékkel, és jó arányban!  

 

 

Deák Máté, 10.D 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük