Sopron népszavazás, 1921 – Haza, szeretet, hűség

Sopron népszavazás, 1921 – Haza, szeretet, hűség

Idén 100 éve, 1921. december 14- én kezdődött meg a népszavazás Sopronban és környékén. Ez volt az egyetlen olyan esemény, mely a trianoni békeszerződést módosította. December 14-e a Hűség Napja az országban.

 

 

Tekintsünk kicsit vissza, hogy megértsük, miért is volt szükség népszavazásra, miért akarták a magyar emberek a revíziót.

Az első világháborút (1914-1918) az Osztrák-Magyar Monarchia vereséggel zárta. Az akkori nagyhatalmak a háború végezetével elkezdték felboncolni a Monarchiát. Az akkori Magyarországhoz tartozott a mai Burgenland területe, és ezt Ausztriának ítélték. Nyugat-Magyarországon felkelés tört ki ez ellen, melyet az osztrák csendőrség nem tudott leverni, ezért megállapodtak Sopronnal, hogy népszavazást hirdetnek Sopron és környéke hovatartozásáról.

A megállapodás szerint 1921. december 14-16-án Sopronban és nyolc környező községben (Brennbergbánya, Ágfalva, Harka, Fertőboz, Kópháza, Fertőrákos, Sopronbánfalva, Balf, Nagycenk) megkérdezték a lakosságot a tulajdonképpen már eldöntött kérdésről: a városnak és környékének visszaadásáról. A 23 561 szavazóból 15 334 fő (65,08%) szavazott Magyarországra, 8227 fő (34,92%) Ausztriára.

 

Egypár érdekesség a szavazásról és annak körülményeiről:

  • Magyar, német, és zsidó emberek is Magyarországra szavaztak. Így voltak ezzel azok a poncichterek is, akik nem osztrákok voltak, hanem büszke, nyakas soproni németek, és bármilyen furcsán is hangzik, nem akartak Ausztriában élni.
  • Hatalmas tömegek álltak a szavazóhelyiségekben, nagyon sokan akarták leadni a voksaikat. A Széchenyi téren lévő szavazóhelyiségbe vezető lépcső összeomlott a rajta várakozó emberek súlya alatt.
  • A szavazatokat az Esterházy-palotában számolták össze, és az evangélikus templom egyik dolgozója hallotta meg elsőnek a hírt, majd átrohant a templomba és megkongatta a harangokat.
  • A harangzúgást átvette a többi templom is. Így lett a győzelem jele a harangzúgás. Amikor az osztrák kancellár Sopronba telefonált, hogy érdeklődjön az eredmény felől, a telefont kezelő ember úgy válaszolt, hogy kitartotta a telefonkagylót az ablakon.

 

 

Deák Máté, 9.d

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük