Sütireceptek karácsonyra

Sütireceptek karácsonyra

A sütemények készítése egy olyan hagyomány, ami nélkül úgy gondolom nem teljes a karácsony. Vannak nagyon klasszikus és elterjedt sütik, mint például a mézeskalács, a bejgli és a zserbó. Most azonban úgy gondoltam, hogy az idei évben három, kicsit kevésbé ismert sütemény receptjéről szeretnék írni. Bár bizonyára lesztek páran, akik valamelyiket (vagy akár mindegyiket) ismeritek, sőt akár minden évben el is készítitek.

 

  1. Villámgyors pöfeteg keksz

Hozzávalók:

  • 350 g finomliszt
  • 150 g cukrozatlan kakaópor
  • 200 g porcukor
  • 150 g nádcukor
  • 1 késhegynyi só
  • 1 csomag sütőpor
  • 4 db tojás
  • 150 g vaj
  • 150 g étcsokoládé
  • 100 g porcukor (forgatáshoz)
  • rum és vanília aroma ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A száraz hozzávalókat, a lisztet, a kakaóport, a cukrot, a sütőport, apró kockákra darabolt étcsokoládét, sót és a sütőport egy nagy tálban összekeverjük.
  2. Belemorzsoljuk a hideg, felkockázott vajat, majd hozzáadjuk a tojásokat, és az egészet alaposan összegyúrjuk.
  3. Majd a tésztát lefedjük, és negyed óra-20 percre hűtőbe tesszük.
  4. Az idő letelte után kivesszük a hűtőből, és dió nagyságú golyókat formázunk a tésztából, amiket porcukorban megforgatunk, és így tesszük a sütőpapírral bélelt tepsibe. Távol kell egymástól, nehogy összesüljenek.
  5. 200˙C-ra előmelegített sütőben, légkeverésen 10-12 perc alatt megsütjük, majd a tepsiben hagyjuk kihűlni.
  6. Miután kihűlt szórjuk meg porcukorral.

 

  1. Huszárcsók

Hozzávalók:

  • 150 g finomliszt
  • 80 g cukor
  • 1 csipet só
  • 5 citromból nyert citromhéj
  • 120 g vaj
  • 1 db tojás
  • 100 g darált dió vagy mogyoró
  • 10 teáskanál lekvár/ dzsem
  • vanília aroma

Elkészítés:

  1. A lisztet elkeverjük a cukorral és egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a kockára vágott vajat, és alaposan elmorzsoljuk.
  2. Hozzáadjuk a tojássárgáját, belereszeljük a citromhéjat, és összegyúrjuk a tésztát. Fóliába csomagoljuk, és 45 percre hűtőbe tesszük.
  3. A mandulát késsel apróra vágjuk, majd a tésztákból golyókat formázunk, megforgatjuk először a tojásfehérjében, aztán a mandulában, végül sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és a tenyerünkkel kissé lenyomjuk, hogy 2,5-3 centi átmérőjűek legyenek.
  4. A közepébe fakanállal (vagy bármilyen célszerszámmal) lukakat csinálunk, ahova a lekvár kerül majd. Ekkor lesz a keksz 4-4,5 centi átmérőjű.
  5. 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 16-20 percig sütjük, amíg barnulni nem kezd.
  6. Kivesszük és mikor már kihűlt megtöltjük őket a lekvárral.

 

  1. Mini-Stollen (német karácsonyi sütemény)

Hozzávalók:

  • 50 g kandírozott citromhéj
  • 50 g mazsola (apró szemű)
  • 50 g mandula (hántolt, darált)
  • 250 g finomliszt (finom)
  • 1 tk sütőpor
  • 75 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csepp rumaroma
  • 1 db tojás
  • 150 g margarin, vagy vaj (puha)
  • 1 csipet só
  • 2 ek porcukor
  • mandula aroma

Elkészítés:

  1. A citromhéjat nagyon apróra összevágjuk. Majd egy edényben összevegyítjük a mazsolával és a mandulával.
  2. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd együtt, a többi hozzávalóval hozzáadjuk a mazsola-kandírozott citromhéj-mandula keverékhez. Az egészből sima tésztát gyúrunk.
  3. A tésztából egy lisztezett munkalapon ceruza vastagságú hosszú rudakat sodrunk, és kb. 4 cm hosszúságúra vágjuk.
  4. Most 2-2 darabot egymás mellé teszünk, egy harmadik darabot a közepére ráhelyezünk, és enyhén stollen formájúra nyomkodjuk.
  5. A mini-stolleneket sütőpapíros tepsibe rakjuk.
  6. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 12 percig sütjük, majd kivesszük, és hűlni hagyjuk. A kihűlt stolleneket megszórjuk porcukorral.

Remélem valamelyik recept elnyerte a tetszésetek, és esetleg el is készítitek az ünnepekre.

Boldog Karácsonyt! 🍪❄🌲

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.