Városunk történelme III.

Sopron a világháborúkban szörnyű károkat szenvedett, de mégis föláll utána, és egy gyönyörűszép város épül újjá. 

De hogyan is történt mindez? 

 

Az 1848-as forradalom 9 hónapjában a város derekasan helytállt. Nemzetőrség elsőként itt alakult meg az országban a vidéki városok közül. 1300 nemzetőr vigyázta a város nyugalmát és a polgárok vagyonát. 1300 nemzetőr vigyázta a város nyugalmát és a polgárok vagyonát, a városban nem folytak harcok.  

Nemzetőrök

Az I. világháború után, a békeszerződés értelmében Nyugat-Magyarország német lakta részeit Ausztriához csatolták. Ez érintette Sopront is. A velencei szerződés értelmében Sopron és a nyolc környező falu maga dönthetett sorsáról. A népszavazást 1921 decemberében tartották. A népszavazás eredményeként Sopron és környéke magyar maradt. Erről bővebben itt találhattok információkat: http://e-szigma.hu/sopron-nepszavazas-1921-haza-szeretet-huseg/ Ennek emlékére kapta a város az Országgyűléstől 1922-ben a „Civitas Fidelissima” (Leghűségesebb város) elnevezést. 

Plakát 1921-ből

A II. világháború során több nagy bombázás is érte a várost, főként a pályaudvar miatt. 

Sopron a „vasfüggöny” miatt szinte megközelíthetetlen volt az ötvenes években, utána is csak külön engedéllyel lehetett a városba utazni. Enyhülés csak 1971 után következett be, ekkor indult újra az élet a városban.  

A határnyitás és uniós csatlakozásunk lehetőséget ad a városnak arra, hogy visszaszerezze régi szerepét. 

1989, a vasfüggöny lebontása

A soproni főtér mai arculata

 

 

Deák Máté, 9.d

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük