Városunk történelme II.

Városunk történelme II.

Mi történt városunkkal az után, hogy IV. Lászlótól szabad királyi levelet kapott? Mi történt a török hadjáratok után? 

 

A török veszély a várost elkerülte, mindössze egy kisebb had tört be a városba egy sikertelen bécsi hadjárat után.

A város életében a legjelentősebb változások Lackner Kristóf polgármester tevékenységének idején történtek (1617-1627).

Elkészült a várfal, az árokrendszer, vásártartó és vámszedési jogot kapott a város, kézművesek telepedtek le a városban, Sopron elindult a meggazdagodás útján. Többemeletes lakóházak, paloták, villák épültek barokk stílusban. A városban élénk kulturális és politikai élet folyt. Több országgyűlés és királykoronázás színesítette a város amúgy sem unalmas életét. 

A Rákóczi szabadságharc kezdetén Sopront az osztrákok foglalták el, ezért Vak Bottyán csapatai többször is megostromolták a várost, hatalmas pusztítást végeztek, de elfoglalni nem tudták. A város életében fontos állomás volt 1753-ban a brennbergi szénbánya megnyitása, az energiahiánnyal küzdő Bécs jó pénzért vásárolta meg a szenet. A város második felvirágzása Széchenyi István nevéhez köthető.

A Széchenyi család a várostól mintegy 15 km-re található Nagycenken élt, de téli palotáik a városban is voltak. A legnagyobb magyar emlékét egy sor intézmény őrzi: gőzmalom, takarékpénztár, kaszinó, vasútvonal, vasútállomás és több iskola is.

 

Gimnáziumunk idén ünnepli 100. évfordulóját, hogy felvette a Széchenyi nevet. 

 

 

Deák Máté, 9.d

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük