Ünnepi sütemény receptek

Ünnepi sütemény receptek

Beköszöntött a tél! Eljött a reggeli fagy, ritka hóesés és a téli szünet évszaka. Mindezek mellett ez a forró csoki, friss sütemények és káprázatos fények időszaka is. Ebben a cikkben összegyűjtöttem 6 receptet hangulatos, finom süteményekhez. Ha kiszeretnél próbálni valami újat, vagy csak egy kis ötlet kell, olvass tovább!

 

Ropogós fahéjas kekszek

Gyorsan elkészíthetők és csodálatos fahéj ízük van, mégis nagyon édes kekszek. Barátaim és családom egyik kedvence.

Elkészítés: 15 perc

Sütés: 12 perc

Hozzávalók kb. 20-25 darabhoz:

  • 225g vaj vagy sütőmargarin, puhítva
  • 225g demerara cukor
  • 225g liszt
  • 3g élesztő
  • ½ teáskanál őrölt kevert fűszer (1evőkanál őrölt szegfűbors, 1evők. őrölt fahéj, 2 evők. őrölt szerecsendió, 1 teásk. őrölt szegfűszeg, 1 teásk. őrölt koriander, 1 teásk. őrölt gyömbér)
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 nagy tojás, felverve

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 200°C/légkeverésen 180°C-ra és béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit.
  2. Mérjük ki a hozzávalókat és öntsük bele egy keverőtálba, majd keverjük össze.
  3. Formázzunk golyókat a tésztából és helyezzük őket a tepsire. Az előmelegített sütőben 12 perc alatt aranybarnára sütjük.
  4. Hagyjuk rácson kihűlni.

Mézeskalács puszedli

Családomban hatalmas siker volt, külsője tökéletesen ropogós, míg belseje puha. Lehet díszíteni dióval, olvasztott csokoládéval vagy tálalás előtt egy kis porcukorral is.

Elkészítés: 30 perc + pihentetés

Sütés: 25-30 perc

Hozzávalók kb. 25 darabhoz:

A tésztához:

  • 5dkg vaj/sütőmargarin
  • 8dkg porcukor
  • 10dkg méz
  • 30dkg liszt
  • 10dkg tejföl
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
  • 2 tojás
  • csipet só

Csokoládé díszítéshez: 3-5dkg csokoládé

Elkészítés:

  1. A puha vajat/margarint a porcukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a mézet, a lisztet, a tejfölt, a szódabikarbónát, a fűszert, az egész tojásokat és a sót. Kézzel alaposan összegyúrjuk. A tésztacipót fóliába csomagoljuk, hűtőben pihentetjük legalább 2 órát, de inkább egy egész éjszakát.
  2. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra (légkeveréssel) és egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
  3. Nedves kézzel diónyi golyókat formázunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket egymástól nagyobb távolságra. Ha dióval szeretnénk díszíteni, azokat most rakjuk rájuk.
  4. A tepsit betesszük az előremelegített sütőbe, és 25-30 perc alatt megsütjük a puszedliket. Érdemes 20 perc után figyelni a puszedliket. Kihűtjük.
  5. A díszítéshez a csokoládét vízgőz felett (vagy rendszeresen kevergetve mikróban) felolvasztjuk, és megcsíkozzuk vele a kihűlt puszedliket. Természetesen ez kihagyható, megszórhatjuk porcukorral is vagy tálalhatjuk minden egyéb nélkül.

 

Klasszikus Puha Mézeskalács

Nem lenne karácsonyi süti lista egy mézeskalács recept nélkül! Több receptet is kipróbáltam már és eddig ez volt a legjobb. A sütik puhák és nagyon szép aranybarna színűek.

Elkészítés: 60 perc + pihentetés

Sütés: 10-12 perc

Hozzávalók kb. 25-35 darabhoz (kiszúró méretétől függően):

  • 35dkg liszt (+ a nyújtáshoz)
  • 12dkg vaj/sütőmargarin
  • 20dkg méz
  • 2 tojássárgája
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • csipet só
  • 2 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék

Elkészítés:

  1. A tésztához az alapanyagokat nagy tálba mérjük, kézzel alaposan összedolgozzuk, gyúrjuk, míg összeáll tésztává. Fóliába csomagoljuk, és néhány órára, de inkább egész éjszakára hűtőbe tesszük. (Ilyenkor még ragacsos, de hűtés után formázható lesz.)
  2. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra (légkeverésen) és egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
  3. Alaposan lisztezett deszkén 3-4mm vastagra nyújtjuk, különböző (vagy akár egyforma) formájú kiszúrókkal kiszaggatjuk. A maradékot összegyúrjuk és újra kinyújtjuk, kiszúrjuk.
  4. A darabokat a tepsire helyezzük úgy, hogy legyen helyük nőni. Az előremelegített sütőben 10-12 percig sütjük a figurákat. Hagyjuk kihűlni.

Mákos tekercs

Nagyon hasonlít a klasszikus mákos bejglire, de a tésztája egy kicsit más. Érdemes kipróbálni!

Elkészítés: 30 perc + kelesztés

Sütés: 18-20 perc

Hozzávalók kb 14-16 darabhoz:

A tésztához:

  • 60dkg liszt + a nyújtáshoz
  • fél teáskanál só
  • 15dkg vaj/sütőmargarin
  • 2-2,5dl tej
  • 7,5dkg porcukor
  • 2dkg friss élesztő
  • 2 tojássárgája + 1 tojás a kenéshez

A töltelékhez:

  • 20dkg sárgabaracklekvár
  • 20dkg darált mák
  • fél citrom reszelt héja

Elkészítés:

  1. A tésztához a lisztet összekeverjük a sóval, keverőtálban elmorzsoljuk a vajjal/sütőmargarinnal. A 2dl tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a porcukrot és az élesztőt, felfuttatjuk. Beletesszük a tojássárgáját. Az élesztős részt a lisztes részhez adjuk, sima tésztává dagasztjuk, de ne legyen nagyon lágy. Ha szükséges, adunk hozzá még tejet. Letakarva 30 percig kelesztjük szobahőmérsékleten.
  2. Kissé átdolgozzuk a tésztát, majd lisztezett asztalon fél cm vastag téglalappá nyújtjuk. A töltelék hozzávalóit összekeverjük, és egyenletesen elkenjük a tésztalapon.
  3. A hosszabb oldaláról indulva szorosan feltekerjük, 3-3,5cm átmérőjű rúddá sodorjuk, és 4cm széles darabokra vágjuk. Sütőpapírral fedett tepsire rakjuk, letakarva 15 percig kelesztjük.
  4. Megkenjük a felvert tojással, majd 170°C-ra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Tálaláskor meghinthetjük porcukorral.

Rumos, csokoládés kekszgolyó

Ezeket Koszorúcskára készítettem el. Gyors recept, sütni se kell. Tetszőlegesen esetleg egy kis lekvárt is lehet bele keverni, úgy még jobban fog hozzá tapadni a kókuszreszelék.

Elkészítés: 20 perc + hűtés

Hozzávalók kb. 15 darabhoz:

  • 20dkg darált háztartási keksz (vagy zabkeksz)
  • 10dkg étcsokoládé
  • fél dl habtejszín
  • 3 evőkanál porcukor
  • fél evőkanál rum vagy rum aroma
  • 5dkg kókuszreszelék

Elkészítés:

  1. A darált kekszek összedolgozzuk a gőz felett vagy mikróban megolvasztott étcsokoládéval, a tejszínnel, a porcukorral és a rummal/rum aromával.
  2. Nedves kézzel kis golyókat formázunk, melyeket kókuszreszelékben forgatunk meg. Hűtőbe tesszük tálalásig vagy csomagolásig.

 

Narancsos-marcipános-diós bonbon

Szintén Koszorúcskára csináltam meg ezeket. Az ízek nagyon jól működnek együtt, a bonbonoknak van tartásuk de szájban rögtön megpuhulnak, szinte elolvadnak.

Elkészítés: 25 perc + hűtés

Hozzávalók kb. 20-22 darabhoz:

  • 20dkg natúr marcipánmassza
  • 1 narancs
  • 10dkg étcsokoládé
  • dekorgyöngy/dió/mandula dekorálni

Elkészítés:

  1. A marcipánt és a narancs héját lereszeljük, majd 3 evőkanál narancslével összedolgozzuk. Nedves kézzel gömb vagy szaloncukor alakú kis bonbonokat formázunk belőle. Kihűtjük.
  2. Az összetördelt csokoládét gőz felett vagy mikróban megolvasztjuk és kimártjuk a bonbonokat. Tetszőleges díszítést (pl.: dekorgyöngy, dió vagy mandula) nyomunk a tetejére, majd hagyjuk megdermedni.

 

 

 Források:

  • Nők Lapja Konyha Desszert Különszám IX. évfolyam, 2. szám 2022/2
  • Nők Lapja Konyha XIX. évfolyam, 11. szám, 2022. november
  • Mary Berry: Fast Cakes – Easy Bakes in Minutes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük