Újévi célok

 

Minden év január 1-jén emberek milliói tesznek valamilyen fogadalmat azt remélve, hogy ezzel pozitív változást tudnak az életében elérni. A fogadalom szó önmagában kecsegtetően hangzik, és talán sokan azt remélik, hogy már ettől erősebb lesz bennük az akarat. A leggyakoribb fogadalmak a súlyleadással, sportolással, spórolással, étkezéssel vagy egy új készség elsajátításával kapcsolatosak. A kutatások szerint a fogadalmat tevők csupán 46%-a képes azokat teljesíteni. Az alábbiakban pár tippet szeretnék adni, hogy a fogadalmakat hogyan tudjátok megtartani.

 1. Egyszerre egy fogadalomra koncentrálj!
  Ha több dolgon is szeretnél változtatni az életedben, akkor írj fontossági listát és haladj sorban. Ha párhuzamosan szeretnél több dolgot véghez vinni, segítségedre lehet egy heti vagy havi tervező, ahol ezeknek a tevékenységeknek a teljesítését feljegyezheted.

 

 1. Tűzz ki konkrét célt!
  Ne csak általánosságban fogalmazd meg a vágyad, hanem konkrétan, pl.: minden nap szeretnél 3 liter vizet inni, sportolni heti 3-szor, leadni 5 kg-ot stb.
 2. Vedd figyelembe, mit tudsz teljesíteni!
  Ne a közösségi médiában gyakran látott példát kövesd! Nagyon fontos tudatosítani magadban, hogy minden ember más és más. Minden célt, amit szeretnél elérni, magadhoz igazíts, a

napirendedhez, életviteledhez és idődhöz. Semmiképpen se próbálkozz például olyan diétákkal, amik ártalmasak lehetnek számodra! Hidd el, lassabb lépésekkel tartósabb eredményt érhetsz el.

 

 1. Gondold át a miérteket!Tudatosítsd magadban, mit miért akarsz teljesíteni. Ha segít, készíts kis kártyákat, amikre felírod a célokat és azok okait. Ezeket helyezd el a szobád vagy a ház különböző pontjain, hogy inspiráljanak.

 

 1. Haladj fokozatosan!
  Ha minden nap futni szeretnél, nem kell mindjárt maratonnal kezdeni. 500 m, majd 1 km és így tovább. Sokkal tovább fogod majd folytatni, ha pozitív élményként éled meg, amit csinálsz.
 1. Jutalmazd meg magad!
  Nagyon sokszor megfeledkezünk önmagunk megdicséréséről és arról, hogy büszkék legyünk magunkra. Pedig ez igen is nagyon fontos! Ezeket a célokat elsősorban magad miatt „kell” teljesítened, ezért minden előrelépés után megérdemelsz egy kis jutalmat. Legyen az egy forró fürdő, egy arcpakolás, még 30 perc olvasás vagy akármilyen apróság.

 

 1. Beszélj a céljaidról, keress társakat!
  Oszd meg a fogadalmaidat a családoddal vagy barátaiddal, akik megjegyzések helyett támogatni fognak. Biztosan találsz közöttük valakit, akivel megegyezik vagy hasonló a célotok. Fogjatok össze! Támogassátok egymást! De már az is elég lehet, ha megbeszélitek a tapasztalataitokat, sikereket vagy nehézségeket.

Utoljára, hagytam ezt a kis videót amiből megtudhatjátok 100 random ember újévi fogadalmát és egy kis angolt is gyakorolhattok.

 

 

Remélem, hasznosnak bizonyulnak számotokra a tippek és tanácsok!

Mindenkinek nagyon sok sikert kívánok a céljai elérésében a 2021-es évben is!

Kiss Franciska (9.E)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük