Tudomány és szórakozás találkozása

Ha meghalljuk azt, hogy „Kutatók Éjszakája” egyből a tudományok és a kísérletek ugranak be. Rengeteg ilyen témájú programot látogathattak az érdeklődők a SzIG-ben.


A biológiateremben a szív működéséről láthattunk prezentációkat. A fizika kedvelőinek a fakultációs tanulók 10 érdekes kísérletet mutattak be a folyadékok és a gázok fizikájáról. Rengeteg látogatóval, legfőképpen  kisebb gyerekekkel telt meg a kémiaterem, ahol három-négy egyszerű, de látványos kísérletet próbálhattak ki.

 

Idén a tudományok mellett nagy szerepet kapott a művészet bemutatása is.

A díszteremben táncházat alakítottak ki, melyben a látogatókat is megtáncoltatták a népviseletbe öltözött széchenyisek. A nap végén a 7# zenekar ismét fergeteges koncertet adott közönségének.

Egy pillanatra becsöppenhettünk a görög kultúrába is. Itt akár megtanulhattuk a zorba táncot, vagy többet megtudhattunk a görögök múltjáról, isteneikről és az olimpiáról. Ezek mellett jellegzetes ételeket is kóstolhattunk, melyek bevételét egy állatmenhelynek adományozta az iskola.

Az egyik legnagyobb szenzáció a suli pincéjében tartott szabadulószoba volt. A résztvevőknek egy emberrablás után kellett nyomozniuk különféle játékos feladatok megoldásával. Ez olyannyira tetszett a látogatóknak, hogy már–már küzdeni kellett a férőhelyekért.

Idén már negyedik éve, hogy iskolánkban digitális pedagógiai (innovatív) osztályokat is indítanak, de kevesen tudják elképzelni, hogyan folyik ezekben az osztályokban a tanulás. A Széchenyibe készülő általános iskolásoknak segítséget adhatott az a tájékoztató, ahol játékosan ismerhették meg a digitális tanulás világát. A D osztályok tanulói segítségével még a OneNote használatát is elsajátíthatták, és még biztosabbak lehetnek döntésükben az iskolaválasztás során.

Az informatika kedvelőinek több programmal is szolgált a Kutatók Éjszakája. Ilyen volt például a Robotok között, a 3D tervezés, valamint 10 szerencsés jelentkező kipróbálhatta a drónozást is a tornateremben.

Számos vetélkedőn tudtak részt venni a SzIG-be érkezők. A Széchenyi Felfedező Klubban kipróbálhatták tudásukat minden téren, ahol a földrajz fakultációs tanulók Kahoot játékokkal, mai slágerekkel és pompás hangulattal készültek. A kisebb korosztály és szüleik természetvédelmi vetélkedőn, élő társasjáték keretében versenyezhettek, ahol az invazívak és a bennszülöttek csapatai mérték össze tudásukat.

A 311-es teremben egy humoros, feltalálókról szóló csapatjáték közben „visszautaztak a jövőbe” az érdeklődők, akik furfangos kérdések helyes megválaszolásával nyerhettek. A csoportok ezután elmehettek egyet bingózni is, viszont itt egymás ellen küzdöttek a szerencsejáték kedvelői. A gyors és izgalmas feladat után egy kis testmozgás is belefért még. A tornateremben a testnevelőtanárok érzékszerveink fontosságára hívták fel a figyelmet, amit ügyességi játékokkal is szemléltettek. Majd a soproni németség étkezési szokásairól, valamint Széchenyi István, iskolánk névadójának kedvenc ételeiről egy kisebb feladványt oldhattak meg a lelkes vállalkozók.

Az estig tartó rendezvény alatt folyamatosan működött a büfé, ahol mindenféle finomságot ehettek a SzIG látogatói. Palacsinta, popcorn, szendvics, pogácsa, limonádé, kávé valamint különféle sütemények voltak a menüben.

 

Találkozzunk jövőre egy újabb fantasztikus Kutatók Éjszakáján!

 

 

Pauer Márk Csaba, 9.D Nadray Laura Judit, 9.D
Fényképek: Deák Emma, 10.D

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük