Tudatos vásárlás Karácsonykor is

Tudatos vásárlás Karácsonykor is

Hamarosan itt a karácsony, az év egyik legszebb ünnepe, és annak ellenére, hogy az idei év teljesen eltér az eddigiektől, mégis szeretnénk meglepni a szeretteinket és magunkat is egy-két ajándékkal.
Az ajándékok kiválasztása vagy elkészítése során természetesen sok tényezőt kell figyelembe vennünk, de ezek mellett ne törpüljenek el az alábbiak se: hasznos legyen, és fenntartható forrásokból származzon.

Főleg a decemberi hónapban a cégek megpróbálnak a legkülönfélébb akciókkal becsábítani minket az üzletbe, hogy még akkor is vásároljunk, amikor nem is lenne szükséges. Ha a felesleges kiadásokat és a funkciójukat hamar elvesztő cikkek megvételét szeretn

éd elkerülni, akkor tartsd be a következőket:

  • Írj listát! Tervezd meg, mit szeretnél venni, mire van szükséged!
  • Ne időzz feleslegesen az áruházban, ha már mindent megvettél!
  • Ajándék vásárlása előtt gondolkozz el, mire lenne az illetőnek szüksége, minek örülne a legjobban!
  • Mielőtt egy nagyobb kiadásra szánnád el magad, gondolkozz el, tényleg szükséged van-e arra, amit meg szeretnél venni!
  • Olyan dolgot válassz, ami nem csak pillanatnyi örömet okoz!
  • Lehetőleg kisebb üzleteket válassz, ne a szupermarketeket!
  • Ha lehetőséged van, támogasd a magyar kisvállalkozásokat!

Ha megfogott ez a téma, akkor tekintsd meg Évi videóját!

 

A termék összetétele és származása se másodlagos.

Nagyon fontos utánanézni az összetevőknek -főleg, ha szépségápolási termékekről van szó-, de azt se felejtsük el, hogy sok márka folytat állatkísérleteket. Őszintén, te sem szeretnéd, ha a kutyusodon tesztelnének, kísérleteznének. Ezen a listán például megtalálod a legtöbb sminkmárkát és a besorolásukat is: https://ethicalelephant.com/cruelty-free-brand-list/.

Az is nagyon fontos, hogy honnan származik, amit meg szeretnénk vásárolni.

Minél messzebbről származik valami, annál több szállítási eszközt kell igénybe venni, hogy eljuttassák ide, ezzel pedig erősen szennyezik a környezetet. A termékek be vannak csomagolva (természetesen műanyagba!) és a csomaglás sem egyrétegű. Miután megérkeznek, kibontják, a csomagolóanyagot eldobják, és újracsomagolják, amit pedig te dobsz ki otthon.
Azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy a külföldi termékek/márkák kiszorítják a hazaiakat, amiket szintén szállítani kell, de nem a tengeren túlról vagy a világ másik végéről.

Különösképpen ebben az időszakban ne hozzunk elhamarkodott döntéseket a vásárlás terén. Mindenki meg szeretné ajándékozni szeretteit, de nem mindegy, hogy ezt hogyan tesszük. Sokkal impozánsabb egy olyan ajándék, amelyre évek után is emlékszik az ember, még ha napokig is kellett keresgélni a megfelelőt. A legfontosabb, hogy örömet okozzunk vele a másiknak, de az sem elhanyagolandó, hogy honnan származik, hogyan és miből készült.

 

Köszönöm, hogy elolvastad, és remélem, legalább egy tanácsot megfogadsz a sok közül!

Kiss Franciska Katinka (9.E)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük