Távoli lehetőségek

A gimnáziumi éveink alatt számos alkalmunk adódik új dolgokat kipróbálni, tanulni, embereket megismerni és így tovább. Azonban ezeket nem csupán az iskola falai között tehetjük meg, ugyanis manapság már vannak sokkal „távolabbi” lehetőségeink. Ilyen például a cserediákprogram is, amit szeretnék ebben a cikkben jobban ismertetni.

Nekem alkalmam nyílt megismeri az évek során több cserediákot is, akik a világ különböző tájairól jöttek ide, Magyarországra. De nem csak a környező városokba, hanem ide, Sopronba is érkeznek külföldi diákok, hogy jobban megismerjék a kultúránkat és tanulják a nyelvet. A cserediákprogramok rengeteg lehetőséget kínálnak az utazni vágyó fiatalok számára.  

De vajon milyen messzire, mennyi időre lehet utazni, illetve milyen pozitív hatásai vannak ennek?   

Olaszország, Németország, Spanyolország, Korea…szinte a világ bármely tájára ki lehet jutni, hogy pár hónapra abban az új, szokatlan környezetben töltsd a perceidet. Minden program más-más időtartamot szab meg, amit kint tudsz tölteni, távol az otthonodtól. Ez lehet két hónap, de akár fél év is, illetve vannak olyan programok is, amik kifejezetten a nyári időszakra vannak betervezve, így az iskolával sem ütközik.

Számos pozitív hatása van a külföldön való tanulásnak. Rengeteg új barátot ismerhetsz meg, új kapcsolatokat alakíthatsz ki például a befogadó családoddal, rengeteg új dolgot nézhetsz meg illetve próbálhatsz ki, jól megtanulhatod a választott nyelvet, illetve ezek mellé egy életre szóló élmény is társul.  

Mikor megkérdeztem az ismerőseimet, akik szintén cserediákok, szinte mindenki egyetértett abban, hogy jó döntést hoztak, és hogy megérte egy kicsit kimozdulva a konfortzónájukból világot látni, és nem igazán várják a visszautat.  

 

Véleményem szerint ez egy remek lehetőség olyan emberek számára, akik megtehetik és nyitottak más emberek megismerésére, ugyanis nagyon jó alkalom önmagunk fejlesztésére is.  

 

Molnár Mendi 9.c

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük