A könyvtár és azon túl…-interjú Szeberényi Andrea tanárnővel

A könyvtár és azon túl…

A következő tanárinterjút Szeberényi Andrea tanárnővel, iskolánk könyvtárosával készítettem. A tanárnő beszámolójából sok, számunkra eddig ismeretlen információt tudhatunk meg munkájáról, a könyvtárról és mindennapi elfoglaltságairól.

Hogyan is lesz valaki könyvtáros – kérdezhetik sokan. Erre a kérdésre a tanárnő a gyermekkorához ugrott vissza. Elmesélte, hogy édesanyja könyvtáros volt, s így már kislányként is sok időt töltött a könyvtárban, s még többet könyvvel a kezében. Eleinte a Pif újságban található képregényeket olvasta, majd ahogyan egyre jobban megismerte a betűk által alkotott világot, egyre komolyabb regényeket kezdett el olvasni. Ilyen volt a mai napig is gyártott pöttyös és csíkos könyvsorozat.

„Szerettem és szeretek a mai napig olvasni, mert mindig újabb és újabb élményekkel gazdagodom. Új helyekre utazhatok el úgy, hogy ki sem lépek a házból. Sok mindent köszönhetünk a könyveknek. Engem megtanított a helyesírásra, a fogalmazásírásra és a szövegértés-készségemet is nagymértékben fejlesztette.”

          Gimnazista korában döntött a könyvtáros és pedagógusi hivatás mellett. Az iskolák elvégzése után a városi könyvtárban kezdett el dolgozni. Hiányzott neki a tanítás öröme, ezért iskolánkba jelentkezett könyvtárosnak.

„Kevésbé volt változatos az a munka. Itt sokkal jobban szeretek dolgozni, mert egyedül végezhetem az érdekesebbnél érdekesebb munkákat, miközben a diákoknak is segíthetek.”

          Andrea tanárnő életében fontos szerepet játszik a másoknak való segítés. Szeret a diákokkal egyénileg foglalkozni, legyen az házi feladatban való segédkezés, versenyre való felkészítés vagy házi dolgozathoz való segédanyag gyűjtése. Kapcsolata a diákokkal elsőrangú, hiszen mindig számíthatunk rá. Tanárnő így értékelte:

„Szerintem meglehetősen jó a kapcsolatom az iskola diákjaival. Azokkal mindenképp, akik gyakran látogatják a könyvtárat.”

          A tanárnő munkája nem csak a diákoknak való segítésből áll. Sok, számunkra „láthatatlan” tennivalót intéz. Ilyen a könyvek beszerzése, s ezeknek a könyvadatait bevinni a számítógépes adatbázisba, vagy a rendrakás és selejtezés. Persze a tankönyvek megrendelése, majd év elején a kiosztása is az ő irányításával történik. Tanév végén pedig a tankönyvek begyűjtése a legfontosabb tennivalója. Az egyik legérdekesebb feladat, amelyet elvégez, a régi (muzeális) könyvek digitalizálása. Ez a folyamat könyvenként egy-két perctől fél óráig is tarthat.

Sokrétű munkáját gyakran a könyvtáron kívül végzi.  Oszlopos tagja a cserediák- programnak, a Határtalanul utazásoknak, a Drogkép-másképp versenyeknek, az Élőkönyvtári programoknak, az évkönyv szerkesztőségének, és iskolánk facebook oldalát is karban tartja.

Egy könyvtáros minden könyvet szeret – gondolhatnánk. Ám a tanárnő elmondta, hogy volt olyan kötelező olvasmány, amit nem olvasott el, mert annyira nem tartozott az érdeklődési körébe…(Ez a kötet A kőszívű ember fiai volt.) Persze klasszikusok közül is van kedvence. Ilyen Móricz Zsigmondtól a Rokonok, de a verseket is szereti a tanárnő. Természetesen nem csak az iskolával kapcsolatos könyvek fordulnak meg Andrea tanárnő kezében. Az egyik legterjedelmesebb könyvet 11-12.-es korában olvasta, amely nem volt más, mint a Háború és béke. Mostani kedvenc regénye Elif Şafaktól a Szerelem című mű. Szabadidejét nem csak az olvasásra fordítja. Szeret kirándulni, társasozni a barátaival, úszni, és kedvelt elfoglaltsága még az utazás, akár bel-vagy külföldön.

„A mostani helyzetben viszont jobban járunk, ha olvasunk egy jó könyvet a kertben vagy egy nyitott ablak mellett.”

Rengeteg terve van a következő évekre is.

„Személyiségfejlesztő trénernek tanulok. Szeretném majd ezt a tudást másokkal is megosztani, hogy segíteni tudjak nekik. Tervezem egy érzelmi intelligencia fejlesztő csoport alapítását és egy kommunikációsegítő kurzus megtartását, ahol nem csak diákok lennének a résztvevők, hanem az iskolában tanító tanárok is.”

Az interjút Andrea tanárnő tanácsaival zárom, amelyek segítségünkre lehetnek a jelenlegi élethelyzetben.

Tanácsok :

  • Alakítsunk ki napirendet (keljünk fel időben, reggelizzünk, stb.)!
  • Naponta minimum fél órát töltsünk kint a szabadban!
  • Hallgassunk stresszoldó zenét, meditáljunk!
  • Sportoljunk!
  • Legalább online beszélgessünk barátainkkal, rokonainkkal!
  • Kulturáltan hallgassuk meg mindenki véleményét!

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük