Szilveszteri szokások a nagyvilágból

Szilveszteri szokások a nagyvilágból

A visszaszámlálás pillanatai éjfélig, újévi fogadalmak, koccintás egy pohár pezsgővel, és persze az elmaradhatatlan tűzijáték: ezekről mindenkinek a szilveszteri mulatságok jutnak eszébe. De vajon más népek hogyan ünneplik egy újabb év kezdetét? Milyen hagyományok kötődnek december 31-éhez? Ezekbe nyerhetünk most betekintést néhány ország szilveszteri szokásainak bemutatásával.

Olaszországban és Dél-Afrikában szilveszter éjjel vigyázni kell a fejünkre, ugyanis ezekben az országokban az a szokás, hogy az ablakon keresztül az emberek kidobálják a régi holmijaikat, nem ritkán bútoroktól, sőt akár még hűtőszekrénytől is képesek ilyen úton megválni. Ez azt jelképezi, hogy megszabadulnak a régi, elavult, ósdi dolgoktól, helyet adva a következő év újdonságainak.

 

Spanyolországban a szőlőé a főszerep ekkor: a madridi Puerta de Sol téren lévő óra 12 harangütésekor 12 szőlőszemet kell enni, ami szerencsét és bőséget hoz az új esztendőre.

 

Oroszországban az új évre szóló kívánságokat apró cetlikre írják rá, majd elégetik, és a hamut egy pohár pezsgőbe szórják bele. Ezt pedig még éjfél előtt meg kell inniuk, hogy a kívánság valóra váljon.

 

Dániában úgy mutatják ki  az emberek egymás iránt szeretetüket és jókívánságaikat a következő évre, hogy porcelánedényeket törnek össze szeretteik háza előtt. Minél nagyobb halom gyűlik össze ezekből reggelre, annál boldogabbak lesznek az ott élők.

Angliában és Írországban klasszikus hagyománynak számít, hogy pontban éjfélkor a szerelmespárok fagyöngy alatt csókolóznak, ezzel szimbolizálva, hogy az eljövendő évben elválaszthatatlanok lesznek.

Ha Nagy-Britannia északi részére látogatnánk, mindenképpen érdemes megismerkednünk a skóciai hagyományokkal. Az egyik leglátványosabb ezek közül a tűzzsonglőrködés. A stonehaveni fesztiválon a falubeliek házilag készített tűzgolyókkal zsonglőrködnek az utcákon, majd amikor véget ér a felvonulás, a tengerbe vetik ezeket.

Thaiföldön az emberek szilveszterkor locsolkodnak, nem úgy, mint Magyarországon, ahol ez a húsvéti hagyományok közé tartozik.

Elsőre szokatlannak tűnhet a Mexikóban elterjedt szokás: a helyiek egy bőrönddel körbejárják a házukat, remélve, hogy az új évben egy csodálatos utazásban lesz részük. Továbbá a házukon kívül meg kell inniuk egy pohár vizet, ezzel azt szimbolizálva, hogy az óév szomorúságait és könnyeit elengedik.

Hasonlóan szükségünk van a bőröndünkre Kolumbiában is a szilveszteri sétánkhoz. Az emberek üres bőröndökkel járják az utcákat, várva, hogy azok majd utazásokkal ,,teljenek meg” az új évre, mint Mexikóban.

Brazíliában 7 hullámot kell átugrani szilveszterkor Lamanja, a tenger istennőjének tiszteletére. Sokszor még pénzérméket, ékszereket is dobnak az óceánba a helyiek, hogy az istennő segítse őket.

Ecuadorban újságpapírral kitömött madárijesztőt készítenek házilag, ami az óév rossz emlékeit jelképezi. Ezt éjfélkor elégetik, ezzel megszabadulva a balszerencsétől és a rossz dolgoktól.

Érdekesség, hogy több országban is mozgó ünnepnek számít a szilveszter (vagyis nem mindig december 31-én ünneplik), többek között Vietnámban, Szaúd-Arábiában, de még Egyiptomban is.

Minden olvasónknak békés, boldog, élményekben gazdag új évet kívánok a SziGma újságírói nevében!

Simon Borbála 9.C

Források: 1., 2., 3.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük