Pszichológia – Továbbtanulás II.

Iskolánk egykori kiemelkedő tanulója ma már okleveles pszichológus. Banicz Lilivel készített interjúmból kiderül, hogy milyen a pszichológusi szakma, illetve hogy milyen ranglétrái vannak a pszichológiának.  

 

Lili nagyon hosszú ideig gondolkodott a gimnáziumi évei alatt, hogy milyen irányba szeretne továbbtanulni. Mivel kitűnő tanuló volt, így sokan a jogi pályát képzelték el neki, de őt inkább a segítő szakmák érdekelték.  

  • Mindenképp valamilyen segítő szakmát szerettem volna, amit saját magamnak is hasznosnak érzek, és amiben ki tudom magam fejezni, közel áll hozzám. Így 12.-ben a Budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemre adtam be a jelentkezésemet elsőnek, ahova fel is vettek egy biológia és angol emelt szintű érettségivel. – mondta visszagondolva. 

Következő kérdésem a pszichológia szakra irányult. Liliről tudni kell, hogy nagyon szorgalmas, lelkiismeretes fiatal lány, aki tavaly nyáron szerezte meg a diplomáját, s vált okleveles pszichológussá. 

  • A pszichológiai képzés egy osztott képzés. 3 év az alapképzés, amelyen szinte csak elméletet tanul az ember. Azt vettem észre magamon és a szaktársaimon is, hogy ez a 3 év nagyon megváltoztatja a gondolkodásmódunkat, sokkal empatikusabbá tesz minket. Ez után kell szakdolgozatot írnod, ami után diplomát kapsz, és viselkedéselemző válik belőled. Hogyha elvégezzük utána a 2 év mesterképzést, akkor válunk okleveles pszichológussá.  

A legmagasabb képzési lépcsőfok a pszichoterapautává válás, amihez 12 évet kell összesen tanulni. A legtöbben mégis a klinikai szakpszichológusi szakképzést választják, ami 4 éves képzést jelent a mesterképzés után. Ezzel a képzéssel már kinyílik a pszichológusok előtt a lehetőségek tárháza, tudnak már kórházban, pszichiátrián a pszichiáterek mellett dolgozni.  

Lili most a soproni Pedagógiai Szakszolgálatnál (korábban: Nevelési Tanácsadó) dolgozik, ahol tapasztalatot szerez. Gyerekeknek ad tanácsokat a magánéleti elakadásukban. Távoli céljai közé tartozik szakpszichológusként saját praxist nyitni. Azt mondta, hogy már most is nyithatna saját „rendelőt”, de tudatosan nem teszi, hiszen még alig van munkatapasztalata.  

 

Feltettem Lilinek 4 kérdést, ami a pszichológusi munkára jellemző lehet. 

Sokakban él az a gondolat, hogy a pszichológusok lelkileg sérültek. Ez szerinted mennyire igaz? 

  • Nem teljesen igaz, és erős felvetés szerintem. Nyilván van, aki öngyógyításra használja a szakmáját, de ez nem mindig tudatos, sokkal inkább tudat alatti viselkedés. Az egyetem elvégzéséhez és a későbbi munkához is fontos az integrált személyiség, a saját mentális egészségünk megőrzése. 

 

A magánéletedben is tudod használni a pszichológiai tanulmányaidat? Ha igen, milyen mértékben? 

  • Igen, tudom használni, de inkább tudattalanul. A pszichológusok nem kezelhetik a saját barátjaikat, családtagjaikat, nem adhatnak nekik pszichológiai szemmel tanácsokat, de az ember azért nehezen vonatkoztat el ezektől a szabályoktól. Ugyanakkor fontos a pozitív befolyásolás, hogy tanácsokat adjunk, és hogy segítőkészek legyünk embertársaink felé. 

 

Számodra mi jelent motivációt az életben? 

  • Számomra motivációt jelent, hogy tudok segíteni másoknak és tanácsokat tudok adni a hozzám forduló gyerekeknek. Hogy a munkámnak mások életében pozitív kihatása van. 

 

Mennyire megterhelő ez a munka számodra? 

  • Sokat segít ebben az önismeret. Fontosnak tartom, hogy minden ember járjon önismereti csoportba, hogy megismerje önmagát, könnyebben tudjon feldolgozni traumákat magában. A pszichológusoknak kötelező  önismereti csoportba járni, és vannak olyan szakképzések, amiket önismereti csoport nélkül nem lehet elvégezni.  

 

Lili az interjú végén kiemelte azt, hogy nem gáz pszichológushoz járni. Nem beteg emberekkel foglalkoznak a pszichológusok, önfejlesztők és coachok, nem leszel beteg, ha elmész egy segítő emberhez. Legfőbb feladatuk segíteni neked, ha elakadsz az életedben pl. iskolaváltás, válás, gyász stb. miatt. 

Sopronban több szakemberhez is fordulhatunk segítségért. Lili munkahelyén, a Pedagógiai Szakszolgálati Központban is találunk segítő szakembereket. 

 

Deák Máté, 10.d

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük