Őszi finomságok házilag – diákok által kipróbált receptek

Őszi finomságok házilag – diákok által kipróbált receptek

Az ősz egyik kedvelt itala a pumpkin spice latte, magyarul sütőtökös kávé. Az ősz folyamán szinte bármelyik kávézóban kapható, de most hoztunk egy receptet, aminek segítségével bárki elkészítheti otthon is.

 

Pumpkin spice latte – hozzávalók

Szirup:

  • 5 dl víz
  • 35 dkg cukor
  • 15 dkg barnacukor
  • 1,5 teáskanál fahéj
  • 1,5 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 6 púpos evőkanál sütőtökpüré (lehet venni boltban bébiételt, azzal lerövidíthető az elkészítési időt)

Lattéhoz:

  • 1 espresso
  • 2 evőkanál szirup
  • 2 dl tej
  • (tejszínhab, fahéj ízlés szerint)

 

Elkészítés:

A sütőtökpüréhez a szeletekre vágott tököt kb. 200 fokon, nagyjából 40-50 perc alatt süssük puhára. Miután meghámoztuk, kb. 50 ml vízzel pürésítsük le turmixgéppel vagy egyéb, erre alkalmas eszközzel. 6 evőkanál pürére lesz szükségünk, a többit felhasználjuk sütikhez, vagy akár megehetjük magában is (egy kis mézzel megcsorgatva még finomabb). A fűszereket érdemes már az elején hozzáadni a tökhöz, hogy a turmixgép azt is elkeverje.

Ezek után egy kis lábosban alacsony lángon kezdjük el melegíteni a keveréket, és ekkor hozzáadjuk a cukrot is. Melegítsük, míg a cukor elolvad, majd amikor már gyöngyözik, főzzük még 5 percig.

A kész szirupot szitán szűrjük át, majd légmentesen zárható edényben tároljuk. Hűtőben akár 2 hétig is eláll.

A kávéhoz a kívánt mennyiségű tejet meg is melegíthetjük, de jegeskávéként is fogyaszthatjuk, vagy ízlés szerint fel is habosíthatjuk. Főzzünk egy eszpresszót, keverjük bele a szirupot, majd öntsük fel a tejjel. Tejszínhabbal, fahéjjal megszórva fogyaszthatjuk a teljes élmény érdekében.

Sokszor belefutunk abba a problémába, hogy túl sok lett a szirup, amit a kávéhoz csináltunk. Erre kerestük a megoldást, és meg is találtuk egy sütemény formájában, aminek az egyik fő hozzávalója ez a megmaradt szirup.

 

Pumpkin spice süti – hozzávalók

Tészta:

  • Fél csomag sütőpor
  • 3 db L-es tojás
  • 240 g cukor
  • Vaníliaaroma
  • Egy csipet só
  • 240 g olaj
  • 370 g liszt
  • 1,5 evőkanál fahéj
  • Pumpkin spice szirup (ugyanaz, mint a kávéhoz)

„Cinnamon swirl”:

  • 2,5 evőkanál fahéj
  • 70 g olvasztott, sótlan vaj
  • 120 g cukor

 

Elkészítés:

Az olajat, a cukrot és a tojásokat keverjük simára egy robotgéppel, majd minden más hozzávalót keverjünk hozzá a tésztához. Borítsuk a tésztát egy 23X31 cm-es tepsibe. Ebből egy nagyjából 5 cm magas tészta lesz. A sütőt melegítsük elő 180-190 C° fokra, majd készítsük el a „cinnamon swirl” részét. A hozzávalókat alaposan keverjük össze, majd egy evőkanál segítségével helyezzünk véletlenszerű kupacokat a keverékből a tepsiben lévő tészta tetejére. Ha ezzel megvagyunk, a kanál vagy egy spatula segítségével csináljunk örvényt a fahéjas-cukros keverékből úgy, hogy nagyjából mindenhol legyen belőle egy kicsi. Végül pedig helyezzük be a sütőbe és süssük készre nagyjából 45-50 perc alatt. Mikor készen van, a biztonság kedvéért ellenőrizzük egy villa segítségével, hogy teljesen átsült-e, majd kivehetjük a sütőből. Frissen, melegen a legjobb, de kihűlve is garantáltan isteni finom.

 

 

Reméljük, meghoztuk a kedveteket, és ha igen, jó étvágyat a finomságokhoz!😊

Posta Noémi, Kasoly Réka Adél 12.D

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük