Nyári könyvajánló

Egyre inkább közeledik a nyáriszünet, amikor a kezdeti jóleső pihenést egy idő után felváltja az unalom, amikor már nem tudunk magunkkal mit kezdeni. Erre az esetre szeretnénk nektek néhány olvasnivalót ajánlani!

 

Regények Szentpáli Ágnes tanárnő ajánlásával:

 

Rosamunde Pilcher: Szeptember

A könyv a skót vidéket idézi. Művészi leírások, visszaemlékezések, és a könyv végén bölcs életszemlélet. A különböző szereplők különböző szempontjait megérti az olvasó, és a végén egységgé áll össze minden. Több szálon fut a cselekmény, de aki ezt szereti, annak érdekes, ugyanakkor pihentető kikapcsolódást nyújt.

 

Ugron Zsolna- Meskó Zsolt: Szerelemféltők

Jó stílusú, egymásnak felelgető novellák. Az erdélyi származású Anna különös levelezésbe keveredik az évek óta nem látott B.-vel. Ezek a levelezések adják a könyvet, amik külön-külön is élvezhetőek, de egyszer csak az olvasó számára megvilágosodik, hogy a novellák egymásutánjából egy történet kerekedik ki. Egy férfi és egy nő levelezéséből bármi lehet, hiszen az nem más, mint egy hosszúra nyúlt párbeszéd. Vagy néha csak párhuzamos monológok. A történet hősei bejárják annak az útnak minden állomását, amely egy nő és egy férfi kapcsolatában elképzelhető és elképzelhetetlen. A szerelem csak egy állomás, de nem a cél. A többi titok és játék.

 

Tóth Kriszta: Hazaviszlek, jó?

Rövid novellák, a hétköznapi élet pillanatai ihlették. Könnyed, gyorsan olvasható történetek, ugyanakkor mégis rendkívül gondolatébresztőek. Végtelen motívum- és műfajgazdagság jellemző e könyvre, melyben Tóth Krisztina összegyűjtötte az utóbbi években írt tárcanovelláit és más publicisztikai műveit. Az ötven írást az teszi kiemelkedővé, hogy a szerző minden esetben túllendül az aktualitáson, és az egyszeri pillanattól a teljességig jut el. Aki olvassa, nem tud hozzá közömbösen állni és a végkimenetel csak attól függ, hogy éppen sírni vagy nevetni van-e kedvünk.

 

 

Kondor Vilmos: Budapest noir

A krimi kedvelőinek: ezt az úgynevezett film noir kifejezést elsősorban filmek jelzőjeként használják. Kondor ezt ültette át a regény műfajába. Miközben izgalmas olvasmányt tart a kezében az olvasó, közben a korabeli Budapest életével, valós személyeivel is megismerkedik. Így nem tananyagként ismeri meg az adott korszakot, hanem szinte átéli azt.

 

Sorozatok könyvmolyoknak:

Böszörményi Gyula: Ambrózy báró esetei

A könyvsorozat hét részből áll.: Leányrablás Budapesten, Rudnay-gyilkosságok, Ármány és kézfogó, Nász és téboly, Szer’usz világ, A Barnum-rejtély, A hullaházi skandalum. Valamint további két kiegészítő kötetből: Beretva és tőr, Bitó és borostyán.

A könyveket főként 16-19 éveseknek ajánljuk, de felnőtteknek is élvezetes olvasmány lehet. Aki szereti a krimit és a történelmi regényt, annak tökéletes választás, hiszen pont ezt a két műfajt ötvözi Böszörményi Gyula műveiben. A történelemkedvelők nagy örömére a szerző igen pontos leírásokat ad a sokszor még ma is megtalálható helyszínekről, a mű legtöbb szereplője pedig valóban létezett. Ez az alapos háttérmunka teszi még jobban hitelessé és magával ragadóvá a történetet. Így a könyvek egy teljesen új, mégis élethű ábrázolást nyújtanak a századforduló Magyarországáról.

A regény két főszereplője a komor és rideg Ambrózy báró, aki magánnyomozóként dolgozik Budapesten, valamint az élénk, lázadó Milli, aki nővére eltűnését próbálja felkutatni a forgatagos fővárosban. A két karakter kapcsolata viharos, olykor akár úgy is érezheti az ember, hogy az érzelem és az értelem összecsapása nyilvánul meg bennük. Fogd a kezedbe a könyveket és kísérd végig a két szereplőt ármányokkal és rejtélyekkel teli utukon, mely garantáltan magába szippant! (Nadray Nóra 11.D)

 

Dan Brown könyvek

Dan Brown könyveit nem feltétlenül lehet regénysorozatnak nevezni. 5 könyvnek (Angyalok és démonok, A Da Vinci-kód, Az elveszett jelkép, Inferno Eredet) a főszereplője Robert Langdon, így bár ezek a könyvek egy könyvsorozatot alkotnak, külön-külön is ugyanolyan élvezhetők. Emellett van még két másik kitűnő Dan Brown alkotás (Digitális erőd, A megtévesztés foka), de ezek már nem kapcsolódnak semmilyen módon az előző öthöz.

A könyveket főként 16 év fölöttieknek ajánljuk, mivel a sorozat mindegyik része egy minden embert érintő kérdést dolgoz fel, mint például a túlnépesedés vagy a mesterséges intelligencia rejtette veszélyek. Ezeket a kérdéseket a könyvek érdekes nyomozásokkal, menekülésekkel és rejtekekkel teli krimikbe burkolják.

A könyvsorozatot művészetkedvelőknek is ajánljuk, hiszen az író minden, a könyvben előforduló helyszínt bemutat, így a könyvek egy világlátó körúttal is felérnek! A történetek főszereplője Robert Langdon a Harvadi egyetem professzora és egyben szimbólumkutatója. Vedd a kezedbe a könyveket, hogy az ő szemén át betekinthess Firenze rejtett alagutjainak a rejtélyébe és a Bilbaoi Guggenheim múzeum műtárgyainak eredetébe! (Brieber Enikő 11.D)

 

Percy Jackson sorozatok

Rick Riordan angol és történelemtanár, mindemellett sikeres regényíró. A Percy Jackson sorozatokat azért ajánlóm meleg szívvel minden középiskolás diáknak, mert zseniális humorral vezeti be az olvasókat a görög és római mitológia világába. A könyvekben leírtak többé-kevésbé megegyeznek az irodalomtankönyv anyagával, de sokkal színesebb és szórakoztatóbb változatban, ahogy az a fantasy műfajtól elvárható.

A Percy Jackson és az olimposziak sorozat (A villámtolvaj, A szörnyek tengere, A titán átka, Csata a labirintusban, Az utolsó olimposzi) a címszereplő félvér kalandjait mutatja be. A kötetekben találkozhatunk istenekkel és más mitológiai teremtményekkel a való világba ágyazva. Ennek a folytatása Az Olimposz hősei (Az elveszett hős, Neptunus fia, Athéné jele, Hádész háza, Az Olimposz vére). A könyvek egyetlen hátulütője, hogy csak sorozat formájában érthető meg.

Ráadás:

Szerencsére Rick Riordan nem csak sorozatokat írt, így ugyan nem a szerves része a Percy Jackson sorozatnak, de kiegészíti azt; Percy Jackson görög hősei illetve Percy Jackson és a görög istenek. Ez két különálló könyv, ami ahogy a címében is szerepel a görög hősöket illetve isteneket mutatja be. (Kasoly Réka Adél 11.D)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük