Nyári filmajánló

Nyári filmajánló

Előző cikkünkhöz hasonlóan (Nyári könyvajánló) most is egy kis unaloműző nyári szórakozásra invitálunk benneteket! Egész Tamás Tanár úr ajánlásával állítottuk össze a következő filmes listát. A Tanár úr szakjának megfelelően a cikkben szereplő filmek a különböző történelmi korszakokon kalauzolják végig az unatkozó diákot. Fontos megjegyezni, hogy a filmek cselekményei nem feltétlen tükrözik a történelmi ismereteinket, de az egyes korok hangulatát jól visszaadják, és esetenként egy érdekes fikciót kínálnak nekünk. Vágjunk is bele!

  1. Alfa (2018)

Az Alfa című film az őskorba kalauzol vissza bennünket. Az izgalmas kalandfilm ember és állat barátságáról szól egy vad, zabolátlan korszakban. (Magyar nyelvű előzetes)

 

  1. Brian élete (1979)

Ez a film csupán a kulisszáit tekintve ókori. A Krisztus kortársaként élt képzeletbeli főhős, Brian életét feldolgozó film az abszurd angol humor kiváló mintapéldája – és egyben összefoglalója annak, hogy „mit adtak nekünk a rómaiak”. (Angol nyelvű előzetes, teljes film magyarul)

 

  1. Gyalog galopp (1975)

A középkorból ajánljuk az előzőhöz hasonló elvek mentén ezt a filmet. Mind a kettőt az angol Monty Python csapat készítette, akik az abszurd angol humort képviselik, ami elég megosztó: valaki vagy nagyon szereti, vagy már a film címének hallatán is a hideg rázza. (Angol nyelvű előzetes, teljes film magyarul)

 

  1. A hosszúsági fok (2000)

Az újkorból két filmet hoztunk, és mind a kettő a tengeren játszódik, a nagy, végtelen és ismeretlen vizeken, amit az ember csak fokozatosan hódított meg. Először nézzük ezt a kétrészes angol filmdrámát, amely azokat a küzdelmes időszakot mutatja be, amikor Anglia lesz az úr a tengeren. A film bemutatja, hogy milyen navigációs nehézségekkel kellett megküzdeniük az óceánokon a hajósoknak a GPS előtti korokban, hogy miért nagyon fontos a tengeren a pontos idő mérése, és hogy milyen küzdelmes dolga volt egy feltalálónak egy olyan korban, amikor nem mindenki támogatta az újító találmányokat. (Angol nyelvű előzetes, első rész magyarul, második rész magyarul)

 

  1. Kapitány és katona – A világ túlsó oldalán (2003)

A másik újkori film pedig a Kapitány és katona című film a kiváló rendezőtől, Peter Weirtől. Ez a mozi a napóleoni háborúk korát villantja fel izgalmas kalandokon keresztül, valamint bemutatja az egyszerű matrózok és katonák viszontagságait és helytállását a tengeren. A teljes történetet átszövi a két főszereplő mély barátsága és a gyönyörű vágóképek a vad óceánról. (Angol nyelvű előzetes, teljes film magyarul)

 

  1. A legsötétebb óra (2017)

A huszadik századból pedig A legsötétebb óra című filmet ajánljuk. 1940-ben vagyunk, amikor Franciaország elesett, és egyedül Nagy-Britannia áll szemben Hitler Harmadik Birodalmával. A helyzet reménytelennek látszik, és egyre többen hajlanak arra, hogy Angliának is be kell hódolnia Hitler akarata előtt. És ekkor jön Churchill! A legfontosabb tanulsága a filmnek, hogy még akkor is van remény, és még akkor is van kiút, amikor tényleg úgy gondoljuk, hogy minden elveszettnek tűnik, és tényleg azt érezzük, hogy ez a legsötétebb óra. (Magyar nyelvű előzetes)

 

Kellemes időtöltést kívánunk mindenkinek a nyárra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük