Végre teljesen beindult a nyár, már július közepénél járunk, amikor mindenkinek van ideje a pihenésre és a feltöltődésre. Sokan töltünk ilyenkor több időt a barátainkkal és a családunkkal, ehhez pedig megfelelő program lehet egy kerti parti. Ezeknek pedig elmaradhatatlan résztvevői a desszertek. Cikkemben egyszerűen és gyorsan elkészíthető, ízletes édességek receptjeit mutatom be nektek.
Citromhab-pohárdesszert:
Egy kis üdítő citromos desszert a kánikulában, aminek az elkészítése is egyszerű és gyors.
Hozzávalók:
25 dkg cukor
3 db tojás
2 db citrom leve és reszelt héja
3 dl hideg habtejszín
1 csipet só
1 csomag zabkeksz
Elkészítés:
- Egy nagyobb tálban fehéredésig elkeverjük a cukrot és a tojássárgáját, hozzáadjuk a citromlevet és a citromhéjat, majd alaposan összekeverjük az egészet.
- Lágy habbá verjük a habtejszínt, a tojásfehérjét pedig a csipet sóval kemény habbá verjük, majd mindkettőt hozzáadjuk.
- Összemorzsoljuk a kekszet, majd a kínálópoharak aljára teszünk belőle egy keveset, utána ráöntjük az elkészült citromos habot. Néhány órára hűtőbe tesszük, majd egyéni ízlés szerint dekorálva tálaljuk.
Bögrés süti
Klasszikus csokoládés íz, mindössze pár perc alatt. Díszíteni és ízesíteni a tejszínhabtól kezdve a gyümölcsökön át a díszítőcukorig bármivel lehet.
Hozzávalók:
1 tábla csokoládé
1 db tojás
1 evőkanál liszt
1 kávéskanál sütőpor
Elkészítés:
- 4-5 sornyi csokoládét megolvasztunk.
- Az olvadt csokoládét összekeverjük a liszttel és a tojáslével, majd hozzáadjuk a sütőport. Alaposan összekeverjük.
- Az elkészült krémes masszát 3 percre betesszük a mikróba, ezután kész van, ízlés szerint lehet dekorálni.
Áfonyás fagylalt
Sokkal egyszerűbb házilag fagylaltot készíteni, mint gondolnánk, és a forróságban egy tál fagyi minden gondot képes elűzni. Bármilyen gyümölcsöt fel lehet használni az elkészítéshez.
Hozzávalók:
500 ml joghurt
125 g cukor
1 csomag vaníliáscukor
1 tojásfehérje
2 db zselatinlap
400 g áfonya
3 evőkanál citromlé
Elkészítés:
- A joghurtot a cukorral és a vaníliás cukorral együtt habosra keverjük, majd feloldjuk benne a zselatint, és hozzáadjuk a keményre vert tojáshabot.
- Az áfonyát összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a citromlevet. Ezután hozzáöntjük a joghurtos-cukros-zselatinos krémhez, és alaposan összekeverjük.
- Egy tálba öntjük az elkészült krémet, majd betesszük a fagyasztóba, és kb. 3 óra eltelte után fogyasztható. A fagyás időtartama alatt párszor átkeverjük a krémet.
Tiramisugolyó
A tiramisu sokunknak az egyik kedvenc desszertje, így nem véletlen, hogy olyan népszerű. A tiramisugolyó elkészítése egyszerűbb és gyorsabb, és az íze is fantasztikus.
Hozzávalók:
25 dkg mascarpone
14 dkg babapiskóta
5 dkg porcukor
1,5 dl feketekávé
holland (cukrozatlan) kakaópor
Elkészítés:
- Főzünk egy erős feketekávét.
- Ledaráljuk a babapiskótát.
- A mascarponét alaposan összekeverjük a porcukorral, majd hozzáöntjük a kávét és a ledarált babapiskótát.
- Kb. fél órára betesszük a hűtőszekrénybe pihenni, majd miután kivettük, kis golyókat gyúrunk belőle, amiket beleforgatunk a kakaóporba.
- Mielőtt elfogyasztanánk, pár órán át tartsuk a hűtőszekrényben, hogy az ízei összeérjenek.
Jó étvágyat hozzájuk!
Simon Borbála 9.C
Források:
https://www.mindmegette.hu/citromhab-pohardesszert-citrom-mousse.recept/