Néhány kiemelkedő természettudományi versenyeredmény – összefoglaló

Néhány kiemelkedő természettudományi versenyeredmény – összefoglaló

Bionika akadályverseny

Az idei Bionika akadályversenyen iskolánkból is indult egy négyfős csapat Bodnár Mária (11.C), Nemes Ádám Jenő (11.C), Sajtos József (11.C), Szarka Júlia (11.C) részvételével. A társaság, bár tavaly még kicsit más személyekkel, de szintén indult már, ez hozta meg kedvüket az idei versenyhez, amit tudásuknak, csapatmunkájuknak és lelkesedésüknek köszönhetően meg is nyertek.

„Az első forduló 12 feladatát felosztottuk egymás között, mindegyikünkre 3–3 jutott. Ha valaki elakadt, segítettek neki a többiek.”

– mesélték a tanulók büszkén, telve élményekkel, majd folytatták a beszámolót:

„Tíz csapat jutott tovább a döntőbe, és mivel mi tizedikként kerültünk be, az esélytelenek nyugalmával utaztunk Budapestre.”

Meghatározott idő alatt kellett 13 állomáson végigmenniük, mindegyiken egy-egy tantárgyhoz (biológia, fizika, informatika, kémia, matematika) kapcsolódó feladattal. Ezek megoldásához gyakorlati tudásra és logikára volt szükség. A sorrendet ők választhatták meg.

„Mi mindegyik állomást hibátlanul teljesítettük, amiben óriási szerepe volt annak, hogy remekül együtt tudtunk működni.” Arra is rákérdeztem, mit éreztek a legnehezebbnek.

„Az idő beosztását. Ez volt a dolog titka, a jó időbeosztás.”

Hogy jövőre is szeretnének-e menni a versenyre, arra egyértelmű volt a válasz: „Hát persze!”

Gratulálunk a csapatnak!

Felkészítő tanárok: Bischof Annamária, Kiss-Huszta Pálma, Matusik Mátyás, dr. Somogyi Csilla

 

Kémiaverseny (Edélyi Boróka (11.D), Bodnár Mária (11.C), Gaál Alexandra (11.D), Habina Hanna (11.D))

A csapat tagjai kémiafakton találkoztak, ahol Kiss-Huszta Pálma tanárnő javasolta a versenyre való jelentkezést, amire nagy lelkesedéssel mondtak igent. A verseny két fordulóból állt. Az első fordulóban egy videót kellett beküldeniük egy általuk kitalált kísérletről, amihez magyarázatot is kellett adniuk.

„A kísérleten sokat dolgoztunk, és sokszor elpróbáltuk, mire megtaltuk a megfelelő paramétereket.”

Innen sikeresen továbbjutottak a második fordulóba, ahol az első fordulóba beküldött kísérletet kellett élőben bemutatniuk. Ezt egy 3 fős zsűri értékelte. Ezek után a zsűri által feltett kérdésekre kellett válaszolniuk, amik a tájékozottságukat és logikus gondolkodásukat bizonyították. Ezt a fordulót a Csodák Palotájában rendezték meg, amit a verseny után volt lehetőségük megnézni. A lányok a versenyről az országos 3. helyezéssel tértek haza. Sok munkát és energiát fektettek a felkészülésbe, mely meg is hozta a gyümölcsét.

Gratulálunk!

 

Semmelweis Egészségverseny (Guzmits Helga 10.A, Sándor Júlia 10.A, Zrínyi Zoltán 10.A, Makra Levente 11.B)

A több osztályból összeálló csapat a 24. helyen végzett a több mint 400 induló közül. A kérdésre, hogy mégis miért indultak, egyszerű volt a válasz:

„Mindannyian szeretjük a biológiát, a verseny témái érdekesek voltak, és természetesen a tanárnő is nagyon motiváló tudott lenni.”

A versenyen leginkább gyakorlati feladatokat kellett megoldaniuk, illetve itthonról több tesztet is ki kellett tölteniük és mindemellett létrehozniuk egy instagram oldalt.

„A helyszíni feladatok között volt olyan, hogy bevezettek minket egy terembe, ott volt három sérült ember, és őket kellett ellátnunk. Ezt a feladatot élveztük a legjobban.”

A legnagyobb nehézséget az egészséges étrend összeállítása okozta számukra.

„Egy teljes étrendet kellett összeállítanunk, és még plusz kérdéseket is tettek fel a témával kapcsolatban.”

Mit szóltok az eredményhez/hogy éreztétek, érzitek magatokat?

„Érdekesek voltak a feladatok, nagyon élveztük a versenyt, ugye mi most voltunk először, egyáltalán nem vagyunk elkeseredettek. Szeretnénk jövőre is menni.”

Utolsó kérdésünk az volt, hogy hogy érezték magukat a verseny alatt, mit szólnak az eredményhez. Összességében nagyon érdekesnek találták a feladatokat, élvezték a versenyt. Így, hogy első alkalommal vettek részt az eseményen, meg vannak elégedve az eredményükkel, és szeretnének a legközelebbi alkalommal is indulni.

Kívánunk sok sikert a jövő évi versenyhez!

Felkészítőtanár: Kocsis Attiláné

Kiss Kíra, Pál Dorottya, Kasoly Réka Adél, Árki Bendegúz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük