Mozgalmas életút a SZIG után

Madarász Réka, a Soproni Téma újságírója, széchenyis öregdiák mesélt nekem az életéről és a tanulmányairól. Réka nagyon sok mindent kipróbált élete során, végül a stíluskommunikációban és az újságírásban találta meg önmagát.  

 

Ki vagy te? Mivel jellemeznéd önmagad? 

  • Egy folyamatosan fejlődő ember vagyok, akit vonzanak az új dolgok, és nem szeret csak egyféle dolgot csinálni egyszerre. Jelenleg újságíró, bolttulajdonos, tanár, stílus- és színtanácsadó vagyok. Az életet tanulási folyamatnak tekintem, és igyekszem minden egyes találkozást és helyzetet úgy szemlélni, hogy megkérdezem: „Mit tanulhatok ebből?”. 

Réka a széchenyis évei után a szegedi egyetem bölcsészkarára felvételizett, és magyar, majd kommunikáció szakon diplomázott. Az egyetem elvégzése után a Soproni SzC Handler Nádor Technikumban tanított magyart és kommunikációt.  

  • A jelenlegi oktatási rendszert elavultnak tartom. Túlságosan egyhangú és kötött, én pedig sosem szerettem a kötöttségeket. Így a tanári pályát otthagyva kezdtem el keresni önmagam, spirituális és önismereti tanfolyamokon igyekeztem jobban megismerni a minket körülvevő világot. 

Nyolc évig tanított Réka ezotériát egy budapesti iskolában, miközben maga is folyamatosan tanult, majd visszatért a szegedi egyetemre, ahol elvégezte a stíluskommunikátor szakot, ami már a harmadik diplomája volt. Bár ezúttal nem önismereti tanfolyamra készült, mégis jelentős állomás volt ez önismereti útja során. Sopronba visszaköltözve egy cégnél területi vezetőként, mellékállásban pedig a Soproni Témánál újságíróként helyezkedett el. 

 

 

Milyen szerepet töltesz be a Soproni Témánál? 

  • Tizenkét éve vagyok a lapnál külsős újságíró. Írok női és zöld témákról, tehetséges diákokról, akik között sok a széchenyis. A zöld témáim egyike volt például Kónya Máté tavaly végzett széchenyis tanuló egyesülete, a Zöld Kezek. 

Miért jó újságírónak lenni? 

  • Elég szabad ez a tevékenység. Sok remek embert ismertem meg közben, de a legjobb azt látnom, amikor valaki örül annak, hogy elég érdekesnek tartom őt ahhoz, hogy bemutassam. 

Réka az újságírás mellett bizony boltot is vezet, mely néhány hónapja nyílt a Mátyás király utcában a buszmegálló mellett. Nagyon szeret itt lenni, hiszen ez az ő saját kis birodalma, és folyamatosan foglalkozhat azzal, amit igazán szeret: vadászhat a különleges ruhákra, és – a Szegedi Tudományegyetemen szerzett tudással felvértezve – igazán profi tanácsokat adhat annak, aki kéri. Közben heti két délután diákokat is korrepetál. 

Mennyire nehéz megtartani a magánélet és a munka közti egyensúlyt? 

  • Nehéz. Az eddigi életem a tanulásról szólt, és valószínűleg ez így is marad. Mindig találok valami új dolgot, ami iránt lelkesedni tudok. Nehéz az egyensúlyt megtalálni, de arra törekszem, hogy a sokféle munka és a tanulás ne menjen a magánéletem rovására, hiszen az a legfontosabb.  

Réka nagy szeretettel és 10 százalék kedvezménnyel várja a széchenyis lányokat is Királyi Nők nevű üzletében, a Mátyás király utca 13.-ban! Boltja egy olyan hely, ahol minden lány igazi királynőnek érezheti magát! 

 

Deák Máté, 11.D 

Fényképek: Deák Emma, 10.D 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük