Kulturális összefoglaló 2021. szeptember, október

Kulturális összefoglaló 2021. szeptember, október

 

Az iskola elindultával kezdetét vette a sok tanulás, a még több tanulás, és persze a rengeteg közösségi program, amely színt csempészhet unalmas hétköznapjainkba. Mindenki szeret egy kicsit kikapcsolódni, s ezen események alkalmat adhatnak egy kis pihenésre, játékos lazításra. Már iskolai évünk első két hónapjában is temérdek volt a kulturális lehetőség, vetélkedők tengere állt rendelkezésünkre, hogy érdekességekről tanuljunk, vagy éppen hazánkról tudjunk meg többet. Hoztam most egy összefoglalót, hogy visszatekinthessünk ezen izgalmas rendezvényekre. 

 

Kutatók éjszakája: 

A kutatók éjszakáját már 2005 óta rendezik meg minden évben (hacsak meg nem akadályozza egy pandémia…), s midig nagy kíváncsiság övezi a programsorozatot. Kisiskolások, gimnazisták, szülők és tanárok egyaránt érdeklődnek a kihirdetett programok iránt. Ez idén sem volt másképp, amikor is iskolánk negyedszerre rendezte meg az eseményt. A Széchenyi is sok izgalmas, kreatív helyszínnel készült. Mindenki találhatott magának való érdekességeket, akár a természettudományok, akár a humán tárgyak érdeklik, akár reál beállítottságú, de nem maradtak program nélkül az idegen nyelvek imádói sem. Még a mozogni vágyók is megtalálhatták kedvencüket, s az informatikaőrülteknek is volt lehetőségük a minőségi kikapcsolódásra. Minden korosztály felfedezhetett érdekes dolgokat, melyeket azelőtt még nem tudtak. Humoros, információval, kalanddal teli lehetőségek tárháza állt a látogatók rendelkezésére egészen késő estig. 

További információ az iskola-tv rövidfilmjében.

Kult100: 

A Sopronban évek óta megrendezett Kult-program idén is szeretettel várta látogatóit. Sok ember alapos felkészüléssel vágott neki a megrendezésnek, megvalósításnak. Iskolánk udvarán is helyet kapott egy program, amely kapcsolódott gimnáziumunk névadójához, Széchenyi Istvánhoz. A tanintézmény kapujában lévő állomásnak a Széchenyi kaszinó nevet adták a szervezők. Ezen az alkalmon is számos diákunk segédkezett, bemutatták a kaszinók történetét, különféle kávéfajtákkal és szivarokkal ismerkedhetett a közönség, és kvízekkel is készültek a látogatóknak. Az előadók korhű ruhákba öltözve várták vendégeiket, így a kiállítás mellett a ruhákban is gyönyörködhettünk, megismerhettük az akkori divatot. 

Zene világnapja: 

A tavalyival ellentétben, amely a járványhelyzet miatt elmaradt, idén megvalósult a zene világnapja is. Minden szünetben különböző helyszíneken csendült fel a zene, amely megörvendeztette a szíveket, mosolyt csalt az arcokra. Fantasztikusan feldobta a hangulatot az esemény, és ez nemcsak a folyosókon, hanem a tantermekben is érződött. Az előadóink, akik iskolánk tanulói közül kerültek ki, nagyon sok műfajban csillogtathatták meg tehetségüket. Még egy közös, iskolaszintű éneklésre is sor került a nagyszünetben, mikor is a Csík zenekar Hazám, hazám című dalát énekelték a Széchenyi diákjai és tanárai. 

Civitas fidelissima verseny: 

Végéhez közeledik a soproni népszavazást és az azt megelőző éveket felölelő vetélkedő. A megméretésen iskolánk számos diákja is részt vesz, azonban egy iskolai verseny keretein belül, ugyanis a Széchenyi István Gimnázium tanárai is közreműködnek a versenysorozat megvalósításában, így széchenyisek a döntőben már nem vehetnek részt. 

A történelmi vetélkedő még a tavalyi évben indult. 3 fős, kreatív, ügyes és elszánt tagokból álló csapatok jelentkezését várták a szervezők az ország minden tájáról, hogy számot adjanak Trianonnal kapcsolatos tudásukról. Az első fordulóban alapos felkészülés után egy 50 kérdésből álló kvízt kellett kitölteniük a versenybe szállóknak. Ha helyesen válaszoltak a kérdésekre, továbbjuthattak a második fordulóba, melyben egy fogalmazást kellett beadniuk, amelynek témáját a diákok választhatták ki a megadottak közül. Ha ezt is sikeresen teljesítették, már repülhettek is tovább kisfilmet készíteni, ugyanis a következőkben egy rövid, korhű híradó elkészítése volt a feladat. Ennek a beadási határideje már az idei év októberére esett. 

 

A kulturális és egyéb programok sora még nem ért véget. Benneteket is arra biztatlak, hogy minél több eseményen vegyetek részt, nézőként, vagy akár előadóként, szervezőként, hiszen életre szóló élményeket szerezhettek, de legalábbis gyarapodhat tudásotok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük