Könyvajánló

Milyen lesz a világ a jövőben? Ha szoktál rajta gondolkodni, akkor ezek a könyvek is érdekelni fognak. Lois Lowry regényei bemutatják, mivé torzulhat a világ. Jonas, Kira, Matty, Claire és Gabe sorsa a négy regény alatt egyre jobban összefonódik.  A sorozat minden kötete nagyon érdekes, de az Emlékek őre lett a leghíresebb és legnépszerűbb, ezért ebből film is készült. A filmet is érdemes megnézni, de az nem olyan, mint a könyv. Csak a cselekménye ugyanaz, a szereplőket nagyon megváltoztatták. 

Lois Lowry: Az emlékek őre 

 A jövőben él egy közösség, ami látszólag tökéletes. Nincsenek háborúk, drogok vagy munkanélküliek. A döntéshozók megfigyelik a gyerekeket, és mindenkinek azt a munkát adják, amire a legalkalmasabb. Jonas nagyon megdöbben, amikor kiválasztják az emlékek őrének. Meg kell ismernie a múlt borzalmait, hogy segítsen megakadályozni azt, hogy újra megtörténjenek. Viszont azt is megtudja, mi áll a tökéletesnek tűnő rendszer mögött, és mikről mondtak le a létrehozása érdekében. Elhatározza, hogy visszahozza az évszakokat, az állatokat és még sok minden mást. 

Lois Lowry: Valahol messze 

 Távol Jonasék közösségétől létezik egy olyan település, ahol ha valaki gyenge vagy sebesült, nem maradhat életben. Kira születése óta sánta, és csak az anyjának köszönheti, hogy nem ölték meg. De amikor ő meghal, a lány veszélybe kerül. Hímzőtehetségének köszönhetően megmenekül, mert kiválasztják az énekes köpenyének díszítésére. Ezen az emberiség története látható. Kira feladata kijavítgatni az elszakadt szálakat a köpeny mintáján, és az ő feladata lesz ráhímezni a jelent és a jövőt. 

Lois Lowy: Hírvivő 

Faluban mindenkit befogadnak. Akkor is, ha sánta, vak, süket vagy néma. Itt segítenek azoknak, akik háború vagy éhínség elől menekülnek. Vagyis… eddig így volt. Az emberek egyre kevésbé örülnek a jövevényeknek. Matty ezt nem érti, hiszen amikor ő érkezett, szívesen fogadták. Miért változtak meg az emberek? Matty megpróbálja kideríteni, és megtalálja a cserepiacot, ahol az emberek jó tulajdonságaikat cserélik el játékokra, ruhákra és ékszerekre. 

Lois Lowry: A fiú 

Claire azon a helyen él, ahol régen Jonas. Őt szülőanyának osztották be, és 14 évesen életet ad egy kisfiúnak. Szülés közben majdnem meghal, ezért úgy döntenek, hogy alkalmatlan erre a feladatra, és inkább másik munkát kap. Azonban elfelejtik beadni neki a gyógyszert, ami megszabadítja a közösség felnőtt tagjait a felesleges érzelmektől. Claire-nek hiányzik a fia. Megkeresi a gyereket a dajkaközpontban, ahol a kisbabákat egyéves korukig nevelik, mielőtt családba kerülnének. Azt tervezi, hogy elrabolja a fiát, de mielőtt megtehetné, a gyerek eltűnik. Claire kétségbeesettségében megszökik, hogy megtalálja a fiút, de nem is sejti, milyen sok áldozatot kell majd hoznia ezért. Ez a sorozat utolsó kötete, amiben kiderül az is, hogy mi történt Jonasszal és Kirával a történetük vége után. 

 

Gárdai Gréta, 9.C

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük