Kisbetűs ünnepnapok

Kisbetűs ünnepnapok

A 21. századi magyar zenei élet egyik meghatározó zenekarává válhat a kisbetűs ünnepnapok. Az A38 nevű hajón adott koncertjük után elgondolkodik az ember a vekni kenyerek mögöttes jelentésén, a sárga foltokon és az ablakon kirepülő néniken. 

 

A talán alternatív-rock együttesnek tekinthető kisbetűs ünnapnapokat (röviden: kbün) 2018 őszén alapította 3 gimnazista osztálytárs, Velek Domonkos, Gollob Márton és Torda Barnabás. Az akkor még csak középiskolákban zenélő hármas zeneisége szintet lépett, miután 2021 nyarán csatlakozott hozzájuk új dobosukként Kiss Konrád, aki akkor csupán 15 éves volt. Ekkoriban adtak ki egy 5 számból álló EP-t Tömegvonzás néven, mely máig nagy sikert arat a zenekar különböző koncertjein, pl: a Vekni kenyér vagy a Február című számuk. Kedveltségét a zenekar közönségének körében többek között témáinak is köszönheti, mely az emberi kapcsolatokat kérdőjelezi meg. Az iskolai fellépések után (különböző rendezvények, bulik és bálok) már idegenek előtt is zenéltek 2022 tavaszán, mely több sikert és ismertséget hozott a 4 barátból álló együttesnek. Eközben az interneten is elindult a karrierjük, s idővel kezdtek ismertté válni a budapesti fiatalok körében. 2024-re közel 5000 havi hallgatóval rendelkeznek a Spotifly-n, Instragramm-on és YouTube-on is egyre népszerűbbé válnak.

 

 

A Tömegvonzás után 2023 júliusában kiadták első nagylemezüket is, a 10 számot tartalmazó Édenparkot. Egy sikeres lemezbemutató koncert után számos hazai fesztiválon is játszhattak. Azóta Kiss Konrád helyét Kerezsi Tas vette át a dobok mögött. Az együttes tagjai közül Velek Domonkos (Domi) énekel és billentyűzik, Gollob Márton (Marci) gitározik, Torda Barnabás (Barnus) basszusgitározik és Kerezsi Tas (Tasi) dobol. A kbün 2024 telén egy 5 állomásos miniturnéra indult, amit MINDEN IDŐK EGYIK TURNÉJÁNAK neveztek el. Jártak már Fehérváron, de február 7-én játszanak Szegeden, 12-én Pécsen és 16-án Kecskeméten.

 

 

Az A38 hajón tartották MINDEN IDŐK EGYIK KONCERTJE címet viselő bulijukat, ahol lehetőségem nyílt bevetés közben is szemügyre vennem a tagokat. Dominak a koncert előtt elment a hangja, ami kicsit megakadályzota az éneklésben, de le a kalappal előttük, nagyon ügyesen megoldották. Barnus és Marci voltak az koncert megmentői, hiszen nemcsak egy-egy számot énekeltek egyedül, hanem Domi segítségére sietve sok számban is besegítettek az ifjú álmodozó fiúnak. Tasi minden idők egyik legjobb dobszólójával színesítette a koncertet. amit rögtönzött vendégzenészként a Zaekarból és a Vusuból ismert Jimmy Dave-vel, és a Szaffis Fejérvári Balával közösen hoztak össze. Utóbbi egyébként egészen addig egy ágyon feküdt a színpadon. A rajongók a zene számokat szinte kívülről tudták, minden egyes szám előtt hangos kiabálások és ordítások hallatszódtak.

 

 

Velek Domonkos. Az Eötvös Lóránd Tudomány Egyetem szabad bölcsész szakán tanuló fiatal fiú, aki magát saját szemléletem szerint alulértékeli, de a rajongói, és a hozzá közelállók mindig emlékeztetik az ellenkezőjére: „Domi egy nagyon karizmatikus ember, ami nem csak a mindennapi életben hanem a színpadi kiállásán is meglátszik. Rengeteg energiát tesz a zenekar ügyeibe. Nagyon fontos neki a zene, igazából ez a legnagyobb szenvedélye.”

 

A kisbetűs ünnepnapok leginkább az ő szívügye, hiszen a dalokat is legtöbb esetben ő írja. A zenekar harmadik születésnapja alkalmából készített interjúban (Bodor Júlcsi) így fogalmaz magáról és az együttesről:

 

„Bennem úgy van, hogy ez a zenekar ameddig tud, addig létezzen. Mivel jelenleg nagyrészt én írom a dalokat, ez részben az én zenei világom, jól érzem magam benne. Olyan srácok ők, akik ezt létre tudják hozni, azonosulni tudnak vele, hozzá tudnak adni. Így teljesen közössé válik minden egyes lejátszott hang „

 

 

Gollob Márton. Megfontolt, de mégis spontán, kritikus, a zene egyik, ha nem a legnagyobb rajongója, melyben önkifejezésre talált. Az ének-zene tagozatos osztályba (általános iskolában) járt Marci már kiskora óta a zene kedvelője. Korábban mesélt arról, hogy kedvence a kisbetűs ünnepnapoktól a Csillagfelezés, mert nagyon pozitív éményeket táplál a dalszerzés folyamatáról. Domiék nyaralójában írták a Mátrában, ahova az együttes időről-időre elvonult egy-egy hétvégére zenét szerezni. A MINDEN IDŐK EGYIK KONCERTJÉN előadott új dal is egy ilyen alkalom során került először a zenekar látóterébe.

 

„Marcinak a zene az életének egyik legfontosabb aspektusa, az együttes mellett az egyetemen is zenei szakra jár. Nagy boldogságot jelent neki mind az alkotás, mind a játék, és örül, ha ezt másoknak is át tudja adni. Ez vezérli őt, hogy őszinte legyen és élvezze amit csinál.” 

 

 

Torda Barnabás. Minden idők egyik basszusgitárosa, a Károli Gáspár Református Egyetem hallgatója, ahol germanisztika szakon tanulja a német nyelv rejtelmeit. Zenei tanulmányait zongorán kezdte testvére után, de idővel áttért basszusgitárra, hiszen a bandában szükség volt rá.

 

 

Kerezsi Tas. Az együttes legfrissebb tagja 2023 végén csatlakozott a csapathoz, emellett a Raklap Zenekar dobosa is. Az ő ereiben is csak a zene csörgedezik, még szülei is zenészek.

 

 

Rajongók mindig is voltak és lesznek is – ez a kbün-re is igaz, már a kezdetektől fogva voltak követőik. Kozári Balázs, volt gimnazista iskolatársukként ismerte meg őket, így a banda alakulása óta kíséri végig az együttes életét. Balázs kedvenc dala a fiúktól a Körhinta: „Tök érdekes belegondolni a mögöttes jelentésébe is ennek a dalnak, viszont ha ezt nem tesszük, és csak meghallgatnék egy dalt tőlük, mondjuk a kocsiban, akkor egyértelműen a Körhinta lesz az!”

 

 

A banda egyik legnagyobb rajongóját, Kristóf Esztert kérdeztem az együttesről:

„A kisbetűs ünnepnapok zenekart kettő szóval tudnám jellemezni. Ha a zenéről van szó, akkor változatos. Az Édenpark című legújabb albumuk tele van érzelmekkel, de ugyanez elmondható a Tömegvonzás című EP-ről, illetve a Visszafojtott ásítás című kislemezről. A fiúk nem csak boldog, de mélabús zenéket is simán megírnak tökéletesen.

Ha a koncerteket szeretném leírni egy szóval, akkor mindenképp a ‘családias’ kifejezést használnám. A zenekar tagjai minden eseményen nagyon közvetlenek, és ez nagyon tisztelendő. A rajongókban sem lehet csalódni, legkedvesebb közösség. Összegezve, úgy gondolom, hogy mindenképpen érdemes kisbetűs ünnepnapokat hallgatni!”

 

Az együttes 2023-ban készített egy kisfilmet, mely megtekinthető a YouTube oldalukon. A filmben bemutatják azt, hogy honnan és miképpen jutottak oda, ahol most tartanak, valamint különböző embereket szólaltatnak meg benne, akik véleményükkel színesítik a film hitelességét és minőségét.

 

 

Úgy gondolom, hogy a mostani, feltörekvő együttesek közül a kisbetűs ünnepnapok kifejezetten ott van a top 5-ben. Tudom azt, hogy innen, az iskolából (Soproni SzIG) is vannak, akik hallgatják az együttest, és inspirálódnak a dalaikból. Mindenféleképpen egy meghatározó bandáról van szó, akik tehetségükkel szántják fel a budapesti, s a magyarországi fiatalok életét, és dalaik jelentésével alakítják őket. Hogy ez tudatos, vagy nem, azt úgy gondolom, nem kell tudnunk, de az biztos, hogy így van.

 

 

A képeket a kbün hivatalos fotósának, Kríza Mártonnak nagyon szépen köszönöm.

Deák Máté, 11.D

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük