Karácsonyi szokások a világból – Afrika

A karácsony, mint ünnep, a világ minden országában ismert. Azt már kevesebben gondolnák, hogy Afrikában számunkra szokatlan módokon, de ünneplik. Ezek legalább olyan érdekesek, mint amilyenek nekik lehetnek a mi szokásaink. 

I. Egyiptom

A kopt és ortodox egyház együtt tartja az ünnepet január 6-án és 7-én. Ez a kopt naptár szerint a Kiohk vagy Khiahk hónap 29. napja. Előtte negyven napig böjtölnek, nem esznek húst, tojást és tejterméket. Ez az időszak náluk a belső ráhangolódás, önmagukra való odafigyelés ideje is. A fővárosukban, Kairóban ekkor már díszítenek, itt ugyanis már egyre jobban megjelennek a nyugati szokások. Január 6-a náluk olyan, mint nálunk december 24-e. Aznap este éjféli szentmisére mennek. Úgy szokták, hogy ilyenkor új ruhát vesznek fel. Az ortodoxok vallási helyén, Coptic Templomában szokott a mise zajlani. Utána közösen megvacsoráznak, amit fatának vagy fatnak hívnak. Ez rendszerint rizsből, kenyérből, fokhagymából és főtt húsból áll.  Karácsony reggelén egy kaik nevű omlós teasüteménnyel kedveskednek muszlim barátaiknak is. Náluk az ünnep egy napos, ajándékozni általában ruhákat szoktak.

 

Colo sana wintom tiebeen!-Boldog karácsonyt! (egyiptomi arabul) 

 II. Kongó

Az ünnepi előkészületeket egy, a közösség által kiválasztott csoport szervezi. A vallási megoszlás elég nagy,így inkább a falvakban jellemző, hogy az utak mentén kisebb kórusok vonulnak és énekelnek. Ezek a reggeli ébresztők mindenkit felkeltenek, és misére hívják a lakosokat, mivel itt ez elsősorban egyházi ünnep.  Az oltár mellett áll egy emelvény, oda teszik le az ajándékaikat. A szentmise rendszerint a szeretetajánlás körül forog, és akár 5-6 órát is eltarthat. Ilyenkor általában kórusok (akár több is) énekelnek, előadnak különböző bibliai történeteket. Este a házuk előtt felállított asztaluknál vacsoráznak a barátaikkal, a szabad ég alatt, mivel ezen a kontinensen ilyenkor is (számunkra szokatlanul) meleg uralkodik. A közös étkezésnek számukra igen nagy jelentősége van, így még jobban elmélyítik az emberi kapcsolataikat. Ilyenkor igyekeznek az asztalra jobb ételt tenni. Ajándékokat nem szoktak adni egymásnak, csak élvezik a családok, hogy végre együtt vannak, mivel ilyenkor a nagyvárosokban élők is hazalátogatnak.

 

III. Libéria

Karácsony reggelén kórusok ébresztik az embereket. A családok együtt indulnak a misére, utána pedig széles családi körben tartanak egy hatalmas lakomát, a szabad ég alatt. A menü marhahúsból, rizsből és édes kekszből szokott állni. Estig játékokkal ütik el az időt, majd sötétedés után tűzijátékokat tartanak. Ilyenkor az utcákon az Öreg Bayka járkál a Mikulás helyett. Őt az ország ördögének tartják, aki nem hozza az ajándékokat, hanem kéri. Egymásnak szappanokat, pamutholmikat, ceruzákat, könyveket és édességeket adnak. A karácsonyi köszöntés rendszerint „Adj nekem valami szépet karácsonyra!”. Karácsonyfa itt nincs, helyette pálmaágakat és pálmafákat díszítenek fel harangokkal és egyéb díszekkel. 

 

عيدميلادمجيد – Boldog karácsonyt! (arabul) 

 

Források: https://www.infoesztergom.hu/hirek/olvas/kis-karacsony-a-nagyvilagban-2019-12-24-050200, https://femina.hu/karacsony/karacsony_szokas_szeretet/, https://1percafrika.blog.hu/2019/12/25/karacsony_afrikaban, https://hu.eturbonews.com/a-christmas-story-african-tourism-board-style/, https://karacsony.blog/karacsony-egyiptomban/, https://www.kamaszpanasz.hu/hirek/lelek/5294/karacsony-afrikaban 

 

Sipőcz Dóra 9.C 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük