Karácsonyi szokások a világból – Ausztrália

Karácsonyi szokások a világból – Ausztrália

Ausztrália… tengerpart, télen-nyáron jó idő, na de karácsony? Ki gondolna erre? Márpedig itt is tartják, bármilyen furcsa lehet számunkra egy szörfdeszkás Mikulás, vagy egy ilyenkor virágzó fa… Lássuk is ezeket!

 I. Ausztrália

Az év legforróbb időszakába esik nekik az ünnep. Ilyenkor előfordulhatnak erdőtüzek, ekkor a tűzoltóknak önkéntesek szoktak besegíteni az oltásban. Itt is jellemzőek a karácsonyi dekorációk, amivel az ausztrálok különösen szeretik bevonni a házaikat kívülről. Ilyenkor díszítőversenyt szoktak szervezni, a győztes a jutalmát pedig valamilyen jótékonysági célra ajánlhatja fel. A dekoráció részét képezheti még a Christmas Bush, ami egy hatalmas (eredetileg krémszínű), csak karácsonyra piros színű virág. A leveléből ajtódísz is készülhet. Szenteste, december 25-én és 26-án itt is bulik, grillezés szokott lenni vagy a kertben, vagy tengerparton. A menüt halak,  rákok, vagy éppen a BBQ alkotják, de a különböző tengeri herkentyűk is nagy népszerűségnek örvendenek. Vannak, akik a tenger mellett töltik ilyenkor az éjszakát. Rendszerint itt szoktak ajándékozni is. A Mikulás rövidnadrágban (esetleg vékonyabb hosszúnadrágban) vagy szörffel, vagy kenguruk húzta szánjával közlekedik. December 26-án (azon kívül, hogy itt is Boxing Day van) indul Ausztrália legnagyobb jachtversenye Sydney és Hobart (Tasmánia) partjai között. A karácsonyi vásárok helyett koncertek, tűzijátékok és karácsonyi dalokat éneklő kórusok veszik át a helyet.  

 

II. Új-Zéland

Az ilyenkor számunkra meleg időjárásban van náluk a karácsony, ugyanis – bármilyen furcsa – nyár közepére esik a karácsony. A Mikulás van, hogy szörffel, de általában a kenguruk által húzott szánnal közlekedik, természetesen rövidnadrágban, ahogy ilyenkor mindenki. A meleg időjárás ellenére feldíszítik az üzleteket, megszólalnak a karácsonyi zenék, mert számukra ez a természetes, ez jelenti a karácsonyt. A karácsonyfájuk is elég érdekes, mivel van egy Pohutukawa nevű fájuk, ami ekkorra virágzik ki. Az emberek rendszerint elmennek a tengerpartra, vagy esetleg sütögetnek, de az is előfordulhat, hogy a kettőt összekötik, és a tengerparton grilleznek, de gyakran lehet látni korábban is már, hogy a családok akár a szentestét megelőző héten szinte minden nap átmennek a barátaikhoz, vagy hozzájuk érkeznek vendégek, és együtt buliznak, sütögetnek. Sok céges vacsora is ekkor van, mivel az éttermek sincsenek zárva. December 25-ére viszont minden bezár, szinte senki sem dolgozik, 26-a pedig már a Boxing Day, vagyis a hatalmas leárazások napja, tömeg van, ilyenkor mindenki vásárol.  

Források: http://www.jonnimenni.hu/2014/12/karacsony-uj-zelandon/ 

https://angolkommunikacio.hu/5-erdekes-teny-karacsony-ausztraliaban/ 

https://www.life.hu/eletmod/20181218-ilyen-amikor-nyari-hosegben-er-a-karacsony-ausztralia.html 

 

Sipőcz Dóra, 9.C

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük