Karácsonyi sütireceptek
Karácsonyi sütireceptek
Nincs is annál jobb ebben a hideg téli időben, mint bent a jó meleg lakásban készíteni valami finomat. Ehhez a kellemes időtöltéshez szeretnék ajánlani néhány nem túl bonyolult receptet.
Mézeskalács
Hozzávalók 35 darabhoz:
- 125 g méz
- 1 csomag mézessütemény fűszerkeverék
- 150 g vaj
- 150 g barna cukor
- 2 db tojás
- 500 g liszt
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- csipet só
- 1 narancs reszelt héja
Díszítéshez:
- 1db tojásfehérje
- 200g porcukor
- 2teáskanál citromlé
Elkészítés:
A mézet és a fűszereket egy kis lábosba tesszük, és kevergetve összemelegítjük. Ezután hozzáadjuk a vajat, amit hagyunk teljesen megolvadni. Belereszeljük a narancs héját.
A barna cukrot és a tojásokat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mézes keveréket, majd fokozatosan a szódabikarbónával, a sóval és a narancs lereszelt héjával elkevert lisztet is. Lágy, ragacsos masszát kapunk. Kiszedjük a keverőtálból, kettéosztjuk, fóliába tekerjük, és pár órára vagy akár egy egész éjszakára a hűtőbe tesszük.
A hűtőből kivéve hagyjuk egy kicsit felengedni a masszát, és lisztezett deszkán kb. 2 mm vastagságúra nyújtjuk, és tetszés szerinti formákkal kiszúrjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük, éppen csak addig, amíg egy kis színt kapnak (vigyázni kell, könnyen megégnek!). A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni a mézeskalácsokat, majd díszítjük őket.
A díszítéshez a tojásfehérjét a porcukorral kikeverjük. A végén hozzáadjuk a citromlevet, ettől fényes és sűrű lesz. Akkor jó, ha az ujjunkat belemártva a habcsúcs nem konyul le. Egy nyomózsákba vagy vastagabb zacskóba töltjük, aminek az egyik sarkán egy egészen pici lyukat vágunk. A kihűlt mézeskalácsokat ezzel díszítjük.
Ha valaki esetleg már unja, hogy minden évben mézeskalács van, és kipróbálna valami mást, annak ajánlom figyelmébe a következő receptet!
Albertle keksz
Hozzávalók 35 darabhoz:
- 250 g puha vaj
- 1 tojás
- 125 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipet só
- 250 g liszt
- 125 g étkezési keményítő
- 1/2 csomag sütőpor
- 2 evőkanál tejszín
Kézi robotgéppel verjük fel habosra a vajat a tojással, a cukorral, a vaníliás cukorral és 1 csipet sóval. A lisztet keverjük össze az étkezési keményítővel és a sütőporral, adjuk hozzá a vajas keverékhez, és a tejszínnel együtt gyúrjuk sima tésztává. A tésztát csomagoljuk frissentartó fóliába, és tegyük 1 órára a hűtőszekrénybe.
Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra (légkeverés: 155°C). Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát kb. 3-4 mm vékonyra. Kiszúrókkal készítsünk tetszés szerinti formákat, és keksznyomdával díszítsük.
A sütőlemezre terítsünk sütőpapírt, és tegyük rá a kekszeket, majd süssük 12–15 percig. Hagyjuk kihűlni, utána tetszés szerint díszíthetjük.
Jó étvágyat!