Karácsonyi stressz – pszichológia V.

Karácsonyi stressz – pszichológia V.

Karácsonyi finom falatok, időtöltés a szeretteinkkel – ezek a szavak jellemzik a karácsonyt, de mi van, ha azt mondom, hogy stressz?

 

A karácsonyt a boldogság és az önfeledt szórakozás jellemzi. Az ünnepi sorozatok képe mindig a nyugodtság. De most őszintén, mindenki érezte már biztos azt a karácsonyi készülődésben, hogy eleged van mindenből, ki akarsz szállni az ünnepből és egyedül elvonulnál a magányba egy könyvvel és a kedvenc zenéiddel. Szerintem mindenki volt már így, és nagyon sokan minden éveben ezzel az érzéssel küzdenek.

A karácsony mára már a teher ünnepe lett, a mai emberek többsége teherként éli meg, a sok ajándék beszerzése, a sütés-főzés és a folytonos rohanás miatt. Ezt a feszültséget az is fokozhatja, hogy nem egy helyen ünnepelnek a családok, hanem az egyik helyről rohannak a másik helyre. A felnőtt gyerekek külön élnek a szülőktől, akár több száz kilóméterre, az utazás is megterhelő és frusztráló lehet.

A betegségek is keresztbe húzhatják a karácsonyunkat. Decemberben tombol az influenza, ami felrúgja a karácsonyi terveinket, és ez komoly stresszel és mérgelődéssel jár. Nem tudunk eljutni a családtagjainkhoz, nem találkozhatunk a barátainkkal, és ez bosszant minket.

Másik ok talán az is, hogy sokan képtelenek elengedni a munkát, az iskolát, a határidőket és a teendőket. Sokan vagyunk ugyanakkor, akik fellélegeznek és elengedik a munkával járó kellemetlenségeket.

De hogyan csökkenthetjük ezeket a stresszes pillanatokat? Mutatok pár egyszerű, de ugyanakkor nagyszerű lehetőséget és ötletet.

  • Menjünk ki a szabadba, sétáljunk egy nagyot a város zajától távol!
  • Az ünnepek alatt figyelj magadra is, ne csak a családodról szóljon az ünnep!
  • Ne költekezzük túl magunkat! Néha egy emlék, egy közös program is többet ér, mint egy könyv, ami ott porosodik majd a többi könyv között.
  • Ne feledjük el, hogy a családról szól az ünnep! Ne essünk át a ló másik oldalára, hiszen az senkinek sem jó. Tartsunk egyensúlyt a családi és baráti összejövetelek között!
  • Ne az utolsó pillanatban, a három kilóméteres sorokban próbáljuk beszerezni a karácsonyi ajándékokat! Kezdjük már el előtte!

 

Fontos, hogy ezekben a meghitt pillanatokban képesek legyünk elengedni magunkat, kikapcsolni az agyunkat, és csak a szeretteinkkel és a barátainkkal lenni.

 

Deák Máté, 10.D

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük