Interjú az új diákönkormányzat tagjaival

Interjú az új diákönkormányzat tagjaival

Január 29-e óta új diákelnöke van iskolánknak, Nyikos Barnabás a 11.A osztály tanulója, aki a  Soproni Széchenyi István Gimnázium előtt a Hunyadi János Evangélikus Általános Iskolában végezte tanulmányait.

Általános iskolás korában rengeteg versenyen és programon vett részt, a közösségi élet aktív tagja volt, ballagáskor megkapta a Hunyadi-díjat.

Barnabás mindig is csapatban szeretett dolgozni, jól tud szervezni, kommunikálni, határozott, azonban mindig nyitott az új ötletekre. Ehhez nagyban hozzájárulhatott, hogy 6 éves kora óta űz csapatsportokat, először focizott, majd kipróbálta a kosarat, és ahogy beszédében is fogalmazott, végül a palánkok között ragadt.

Jövőjét tekintve elődjéhez, Árvai Mátéhoz hasonlóan Barni is jogi irányban szeretne továbbtanulni.

A kampánybeszédében Barna nagyon szépen kifejtette azt, hogy miért is vállalkozott erre a feladatra, és hogyan is képzeli el az elnöki tevékenységet.

„Szeretném bizonyítani alkalmasságomat a diákelnöki pozícióra, már 5 éve széchenyista vagyok, és ez alatt az idő alatt megismertem, milyen is a Széchenyi diáksága, és hogyan lehet velük és nekik egy virágzó diákéletet szervezni.”

Barnabás helyettese Kékesi Réka, kampányuk leírásában róla is szó esik, ahol a következőt olvashatjuk róla:

Kékesi Réka vagyok, 11.B osztályos tanuló. Ez az ötödik évem az iskolában, és már a kezdetektől fogva a diákélet aktív tagjának tartom magamat, ezért is örültem, mikor Nyiki felvetette az ötletet, hogy induljunk a diákelnök-választáson. Határozott, precíz és empatikus ember vagyok, érdeklődési köröm széles. Szívesen veszek részt programok és rendezvények szervezésében, továbbtanulni is ilyen téren szeretnék. (…) Könnyen megtalálom a közös hangot diáktársaimmal, segítőkész és elfogadó vagyok mindenkivel szemben, ezért is gondolom, hogy Nyikivel egy kiegyensúlyozott és ütőképes csapatot tudnánk alkotni a diákelnöki és helyettesi pozícióban.”

Volt szerencsém személyesen beszélni a Diákönkormányzat többi tagjával is. Első kérdésem az volt, hogy pontosan kik az elnökség tagjai és mi a szerepük.

„Dani ugye a helyettes, mert két elnökhelyettesnek kell lennie, és Réka meg Dani a helyettesek, a Stonci gazdasági felelős (Boros Ágoston) szemüveges arc, Biczó Dániel, Kékesi Réka, Vörös Áron a médiafelelős, és Wratschko Peter, aki nincs itt és nehéz leírni a nevét, ő pedig a programfelelős.”-összegezte az új elnök.

Ugyan a pandémiás helyzet miatt idén csak családias körülmények között adták át a stafétabot, mindössze az osztályok egy-egy képviselője mehetett az eseményre, akik meghallgatták az igazgató úr, a volt elnök és az elnökjelöltek beszédét. Barnabásék beszéde megtalálható az Instagaram oldalukon.

Interjúnk során kiderült, hogy ezt megelőzte egy beszélgetés Szentpáli tanárnővel és Mátéékkal, akik elmondták, hogy mi is vár rájuk, és a volt elnök biztosította őket arról, hogy bármi kérdésük van, bizalommal fordulhatnak hozzá.

Amikor végighallgatta Barna, milyen nehézségekre számíthatnak, kissé soknak érezte, de azóta már feldolgozta a hallottakat, és a többiekkel együtt kijelentették, hogy örömmel vállalják a kihívásokat.

Miért fogadtátok el az elnök felkérését a DÖK-tisztségre?

„Elsősorban szeretnénk segíteni Nyikinek egy másabb rendszer létrehozásában, amiben több program van, mint eddig. Azért érezzük magunkat alkalmasnak erre, mert elég régóta járunk már ide, ismerjük a légkört, a tanárokat, hogy milyenek, a diákok mentalitását és hogy milyen a habitusuk, mire kaphatók, milyen programba lehet őket bevonni, ezért úgy érezzük, meg tudjuk oldani, hogy színesítsük a diákéletet és ezzel az iskola működését is, hiszen ahogy sokszor mondják is, az iskola a második otthonunk, jobban is telhetne az az idő, amit itt töltünk.” – tudtuk meg Danitól.

Egyesével is megkérdeztem, hogy ki miért fogadta el a felkérést.

Ágoston ilyen irányban szeretne továbbtanulni, ezért neki ez nagyon jó tapasztalatszerzés, Danit azért kérte fel az elnök, mert nagyon precíz és szorgalmas, sokat segített a kampányban is.

Peter és Áron pedig indulni akartak a választáson, de a korukból fakadóan ezt még nem tehették meg, hiszen egy úgynevezett „törvény” szerint csak azok indulhatnak a választáson, akik már legalább egy éve az iskola tanulói.

Mivel a tanárok és a DÖK többi tagja egyaránt támogatta az ötletet, hogy Peter és Áron is segítsék az elnökség munkáját, lehetőségük van arra, hogy belerázódjanak, és ezzel jövőre jobb esélyekkel induljanak a választáson.

Milyen kihívások elé állítja a koronavírus-járvány a DÖK munkáját?  

Dani szerint váratlanul érte a vírus a DÖK-öt, nem tudtak elkezdeni dolgozni, például a filmklubot is át kellett gondolniuk. Ez sikerült is nekik, és dolgoznak további megoldásokon Egy program sem fog elmaradni, vagy eltolják, vagy átvariálják őket.

Ugyan az interjú készültekor még nagyon óvatosan fogalmaztak Barnusék, mert nem tudták, sikerülni fog-e a filmklub megvalósítása, de ahogy láthatjuk, a vírus ellenére megbírkóztak a feladattal, és a zöldprogramjuk is szépen halad, amit követhetünk a Facebook vagy az Instagram oldalukon is.

Barnáék fontosnak tartják az aktív diákéletet, hiszen mindig tanulunk, pedig élvezhetnénk is az iskolát, az itt töltött idő jobban is telhetne. Abban reménykednek, ha a délelőtti programok tetszenek a diákoknak, eljönnek a délutáni programokra is.

Ha bárki segíteni szeretné az elnökség munkáját, felvehetik velük a kapcsolatot az Instagram oldalukon, Facebookon, Teams-en, vagy akár az osztályképviseleten keresztül is.

Nagyon sok sikert és kitartást kívánok a DÖK csapatának!

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük