Hogyan legyen a karácsony még édesebb? – 5 ellenállhatatlan sütemény

Közeleg a karácsony, amit mindenki annyira vár! Az ünnep egyik legjobb része a családi ebéd vagy vacsora. Biztosan mindannyian szeretünk enni, és akad olyan is, akinek kedvencei a finomabbnál finomabb, cukrosabbnál cukrosabb sütemények. Ebben a cikkben 5 receptet olvashattok/olvashatnak, amelyek között van mindenmentes verzió is az allergiások vagy érzékenyek számára. Ezek a desszertek nem fognak az asztalon pihenni, senki sem állhat nekik ellen! 

 

Hógolyótrüffel: Ez egy apró, gömb alakú, fehér finomság, amely kedv szerint díszíthető is. 

  • Elkészítési idő:   25 perc       Várakozási idő:   20 perc
  • Hozzávalók:
        • 12 db omlós aprósütemény 
        • 3 evőkanál krémsajt 
        • 2 csészényi fehér csokoládé 
        • ehető dekoráció (pl.: csillám, kókusz, gyöngy) 
  • Elkészítés:
        • Az aprósüteményeket aprítsuk morzsára, majd adjuk hozzá a krémsajtot! Ezt dolgozzuk össze és gyúrjunk belőle golyókat! 
        • A golyókat helyezzük sütőpapírral borított tepsire, és tegyük be a fagyasztóba 15 percre! Eközben olvasszuk fel a fehér csokit! 
        • A felolvadt csokoládéba mártsuk bele a golyókat úgy, hogy teljesen ellepje őket a máz! Ezután tegyük vissza őket a tepsire, szórjuk rá a díszítést, majd hagyjuk dermedni pár percig! 
  • Eláll: Légmentes tasakban, hűtőben 1 hétig. 

Fahéjas almakarika: Ez egy leveles tésztás süti, amelynek középpontja az alma és a fahéj. 

  • Elkészítési idő:   15  perc       Sütési idő:   20 perc 
  • Hozzávalók:
        • 1 csomag leveles tészta (tejmentes) 
        • 2 nagy alma 
        • 1 tojás 
        • fél bögre cukor 
        • fahéj ízlés szerint 
  • Elkészítés:
        • Az almákat vágjuk tetszőleges vastagságú karikákra (ha azt szeretnénk, hogy rendesen megpuhuljon, akkor érdemes vékonyra vágni)! Az almaszeletek közepén vágjuk ki a belső magokat, így karikákat kapunk belőle. 
        • A leveles tésztát vágjuk fel csíkokra! Ezeket a csíkokat fogjuk az almakarikákra tekerni. 
        • A tojást verjük fel egy tálban, egy másik tálban pedig keverjük össze a cukrot a fahéjjal! 
        • A leveles tésztás almakarikák egyik oldalát mártsuk a tojásba, majd a cukros egyvelegbe! 
        • A cukrozott almakarikákat tegyük sütőpapíros tepsire, majd 180-190 fokon süssük őket aranybarnára kb. 20 perc alatt (érdemes figyelni közben, mert hamar megéghet a teteje).

Rudolf muffin: Ezek aranyos muffinok, egy kis karácsonyi díszítéssel megspékelve. 

  • Elkészítési idő:   25 perc       Sütési idő:   20 perc
  • Hozzávalók:
        • 13 dkg rizsliszt  
        • 2 dkg kakaópor  
        • 15 dkg vaj  
        • 13 dkg porcukor 
        • fél dkg sütőpor  
        • 20 ml tej  
        • 2 tojás  
    • Díszítéshez: 
        • 12,5 dkg vaj  
        • 20 dkg porcukor  
        • 5 dkg tejcsoki  
        • 2 evőkanál kakaópor  
        • perec 
        • fehér és piros díszítőcukor (franciadrazsé)  
  • Elkészítés:
        • A vajat a cukorral habosra keverjük. Amikor ez szép fehér habos, egyenként belekeverjük a tojásokat. A lisztet, a kakaóport és a sütőport egy tálban kimérjük, majd egyenletesen eloszlatjuk. 
        • A keveréket 2 részletben hozzáadjuk a vajas cukorhoz, és simára keverjük vele. Végül a tejet folyamatos keverés mellett beleöntjük a masszába. 
        • Egy muffintepsit kibélelünk muffinpapírral, és a tésztát beletöltjük a forma 2/3-áig. 
        • 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. 
        • A tejcsokis krémhez felolvasztjuk a csokoládét, és hagyjuk, hogy kicsit kihűljön. A vajat kikeverjük a porcukorral és a kakaóporral, majd hozzáadjuk az olvasztott étcsokit is. 
        • Miután kihűltek a muffinok, a tetejüket megkenjük a krémmel. A pereceket eltörjük, ebből készítjük a rénszarvasok agancsát és a száját. Az orrukat és szemüket díszítőcukorral készítjük. 

Vaníliás köleskeksz: Mindenmentes és pecsételhető kekszek. 

  • Elkészítési idő:   30 perc       Főzési idő:   5 perc
  • Hozzávalók:
        • 100 g kölesliszt 
        • 20 g nyílgyökérliszt 
        • 40 g porrá őrölt eritrit 
        • 1 kiskanál konjac liszt 
        • 40 g kókuszzsír 
        • ¼ kiskanál vanília kivonat 
        • csipet só 
        • 1 evőkanál víz 
        • 1 evőkanál agavé szirup 
  • Elkészítés:
        • Melegítsük elő a sütőt 180 fokra! 
        • A szilárd hozzávalókat (kölesliszt, nyílgyökérliszt, eritrit, konjac liszt, só) keverjük össze egy tálban! Adjuk hozzá az összes többi hozzávalót is, majd gyúrjuk össze! Ha esetleg nehezen áll össze, morzsálódik, adjunk hozzá még egy pár csepp vizet, ha ez sem segít, egy kevés olívaolajat! 
        • Tegyük félre pár percre, de akár azonnal is kinyújthatjuk. 
        • Nyújtsuk nagyjából 3 mm vastagságig, szúrjuk/pecsételjük kívánság szerint, majd süssük a kekszeket 180 fokon 5 percig! 
    • (Az agavé szirup azért került a kekszbe, hogy egy kis színt adjon neki sütés közben. Ha ez nem kell, akkor hagyjuk ki az agavét, használjunk helyette 1 evőkanál vizet!) 

Mézeskalács latte: Egy kis karácsonyi meleg innivaló, ami felmelegíti a szívünket is. 

A mindenmentes mézeskalács latte receptje megtalálható itt. 

  • Elkészítési idő:   10 perc       Főzési idő:   25 perc 
  • Hozzávalók:
        • 400 ml víz 
        • 200 g cukor 
        • 1-2 fahéjrúd 
        • 4 cm gyömbér feldarabolva 
        • 1 teáskanál szegfűbors 
        • 1 teáskanál szegfűszeg 
        • 3 db csillagánizs 
        • 1 db vaníliarúd 
  • Elkészítés:  
    • Mézeskalácsszirup készítése: 
        • A cukrot a vízben alacsony hőmérsékleten feloldjuk. 
        • Ha tökéletesen feloldódott, akkor hozzáadjuk a fűszereket, és felforraljuk. 
        • Körülbelül 2 perc forralás után alacsonyabbra vesszük a hőmérsékletet, hogy csak szépen bugyogjon, és 25 percig főzzük fedő nélkül, néha megkeverjük, majd leszűrjük.  
    • Mézeskalácsos latte elkészítése: 
        • Egy pohár aljára 1-2 evőkanál szirupot teszünk, hozzáadunk egy eszpresszót vagy caffé cremát. Tejet habosítunk (pohár méretétől függő mennyiségben), és ráöntjük a szirupos kávéra. A tetejét meghintjük fahéjjal. 
  • Eláll: Üvegben 3-4 hétig tárolhatjuk.

 

Remélem, hogy karácsonykor mindenkinek lesz valami finomság a kezében! Kellemes ünnepeket kívánok előre is! 

 

Nadray Laura, 9.D

Források: 1. 2. 3. 4. 5.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük