Függőségek spiráljában – pszichológia VII.

A mai kamaszok sok függőségtől szenvednek, ugyanakkor kevesen ismerik fel, hogy ő maguk is függők.

 

Ha függőségre gondolunk, nem feltétlenül kell negatív hatásra gondolni, hisz vannak pozitív függőségek, mint például a levegőtől való függés vagy a családunktól való függés. A függőségek viszont akkor válnak károssá, hogyha már nem az egészség megőrzésére, hanem annak rovására megy az adott tevékenység. Ilyen a drog, az alkohol, a telefon, de akár egy számunkra nem kielégítő kapcsolat is.

A függőségeket több csoportba sorolhatjuk, ilyenek lehetnek:

  • kémiai anyagtól való függőség: alkohol, drog, nikotin
  • anyag nélküli függőség: játékszenvedély, munkamánia, kleptománia, internetfüggőség, testedzésfüggőség
  • emberfüggőség: tanár-, barát-, társfüggőség

 

De hogyan alakulnak ki ezek a függőségek? 

A függőségek hátterében mindig valamilyen mélyen hordozott, nem mindig tudatos stressz, szorongás, hiány- és diszkomfortérzet áll. Az egyén, aki függőségben szenved, mindig próbálja valamilyen módon enyhíteni feszültségét, különben az érzelmi feszültség elviselhetetlenné válik számára.

Vágy -> késztetés -> növekvő feszültség -> szenvedély megélése (pl: szerhasználat) -> feszültség csökkenése -> bűntudat 

Ez a sor tökéletesen mutatja, hogy ilyenkor mit éreznek a függők.

 

Milyen függőségek érintik a mai fiatalokat?

A mai fiatalok leginkább a digitális eszközök rabjaivá válnak. Az ilyen függőségben szenvedő fiatalok nem esznek, nem alszanak, minden percben a telefonjukat figyelik, nem tudnak másra koncentrálni. Hogyha megfosztják őket a digitális eszközöktől, akkor elvonási tünetek mutatkoznak: idegessé, nyugtalanná és feszültté válnak.

2012-ben a 15-25 év kor közötti fiatalok harmada az azt megelőző egy évben semmiféle alkoholt nem fogyasztott, 13 százalékuk hetente legalább egyszer, 55 százalék pedig havonta vagy ritkábban fogyasztott alkoholt. Az alkoholizmust a WHO egyértelműen betegségként sorolja be. Az alkoholfüggőség testi és lelki tünetekben jelentkezik. A testi függőséget a toleranciafokozódás, és az alkohol hiányában vagy a szokottnál kevesebb mennyiségű alkohol fogyasztásakor jelentkező megvonási tünetek jellemzik. A lelki tünetek között szerepel a kontrollvesztés, azaz az ivás a nyilvánvaló egészségkárosító hatása ellenére is folytatódik.

A 15–19 évesek 32 százaléka számolt be olyan személyről, akiről tudják, hogy fogyasztott már kábítószert.

Ha valaki állandó sóvárgást érez valamilyen kémiai anyag iránt, valamilyen szer iránt, azt drogfüggőségnek nevezzük. Tünetek: elhanyagolt megjelenés, testi leromlás, sóvárgás valamilyen szer iránt, pupillák tágulása vagy összehúzódása, visszahúzódás, hazudozás és agresszivitás. Ennek a függőségnek oka elsősorban érzelmi probléma, az érzelmi élet zavara.

Kóros sportolásról abban az esetben beszélhetünk, ha a sportoló gondolatait már akkor is az edzés tölti ki, amikor teljesen más tevékenységet folytat. A függőség további feltétele, hogy a sportfüggő a fájdalmat figyelmen kívül hagyja, nem törődik az adottságaival, a képességeivel annak érdekében, hogy a teljesítményét fokozatosan növelje. A túlzásba vitt edzés olyan élethelyzeteket okozhat, mikor is háttérbe szorulnak a társas kapcsolatok, a munka és az alvás visszaszorulnak. A sport egy idő után már nem örömforrás, kikapcsolódás, hanem az egyetlen dolog, ami az illetőt érdekli. Minden mást helyettesít, a függőségben szenvedő minden mást elhanyagol.

 

Hogyan küszöbölhető ki a függőség kialakulása?

Az első és legfontosabb lépés a felismerés és a tudatosítás. Amikor az egyén azt érzékeli, hogy kiszakadtak a kezéből az életének irányításához szükséges fonalak, kicsúszott a kontroll a kezéből, akkor már jó irányba halad a felismerés és a gyógyulás útján.

Van, aki ezt az utat önállóan járja végig, egyik napról a másikra leteszi a cigarettát, az alkoholt, tudatosabban kezeli a számítástechnikai eszközöket, közösségi médiát. Ugyanakkor van, akinek ehhez segítség kell. Sokszor olyan mélyen benne van valaki egy függőségben, hogy szinte lehetetlen magát kiásni onnan. Ilyenkor megfelelő segítséget kell kérnie, például pszichológus, pszichiáter, addiktológus szakemberét, akinek a segítségével a függőségek felismerhetővé válnak, és a páciensnek lehetősége adódik kimászni a gödörből.

 

Deák Máté, 10.D

Közreműködött: Szeberényi Andrea tanárnő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük