Mindannyian tudjuk, hogy a nyári melegben kiemelten fontos a folyadék pótlása: testünk 60%-át alkotja víz. Már néhány százalékos veszteség fáradtságot és fejfájást okozhat. Azonban, ha már meguntad, hogy állandóan csak vizet iszol, most összeszedtünk néhány frissítő nyári italt, amit egyszerűen el tudsz készíteni a kánikulában!
- Kávéshake: kiválóan hűt és ébreszt fel egyszerre
– Hozzávalók:
- 2 dl tej
- 2 adag feketekávé
- 2 teáskanál cukor
- 1 evőkanál tejszín
- jégkocka
– Elkészítés:
A hideg tejet a lehűtött kávéval, a cukorral, a tejszínnel és egy marék jégkockával beletesszük a turmixgépbe, majd alaposan összevegyítjük. Ezután talpas pohárba tesszük, és szívószállal tálaljuk.
2. Barackos smoothie: igazi B- és C-vitamin bomba
– Hozzávalók:
- 5 szem barack
- menta
- 1 marék jégkocka
- 0,5 db lime
- méz
– Elkészítés:
Elsőként a barackokat megmossuk, majd meghámozzuk. Ezután kisebb darabokban a mentával és a jégkockával összeturmixoljuk. Poharakba töltjük, majd a lime levével ízesítjük, és ízlés szerint mézet is tehetünk hozzá. Jól behűtve tálaljuk.
3. Virgin mojito: mojito alkohol nélkül
– Hozzávalók:
- 3 ek barna cukor
- jégkocka
- 100-150 ml szóda
- 2-3 cikk lime
- menta
- 150 ml lime lé
– Elkészítés:
Egy shakerben összerázzuk a barna cukrot és a lime-levet, majd 1,5-2 percig várunk, miután az őrleményhez hozzáraktuk a mentaleveleket és a jeget. Kb. 350-400 ml lesz belőle, így egy ekkora pohárba teszünk jeget, mentalevelet és a lime-cikkeket. Erre ráöntjük a koktélt és a szódát, majd szintén mentával és lime-mal díszítjük.
4. Meggyszirupos limonádé: az egyik legegyszerűbb limonádé
– Hozzávalók:
- 0,5 kg meggy (kb. 3 csésze magozva)
- 1 l víz
- jég
- 1 csészényi cukorszirup (40 dkg kristálycukrot 0,5 l vízben felolvadásig főzünk, majd hagyjuk kihűlni)
- 2 db citrom leve
– Elkészítés:
A meggyet addig főzzük a cukorsziruppal, amíg el nem veszti a színét és az ízét, valamint összeesik. Ezután leszűrjük a szirupot, és kancsóba vagy pohárba töltjük (kb. 6 adag lesz belőle). Hozzáadjuk a citromlevet, és ízlés szerint a jeget is.
5. Narancsszeletek zsályával: minden vitaminból egy kicsi
– Hozzávalók:
- 1,5 l víz
- méz
- 1 db narancs
- 4 db zsályalevél
- 2 rúd fahéj
– Elkészítés:
Egy kancsóba beletesszük a nagyon vékonyan felszelelt narancshéjakat. Két-két zsályalevelet hozzákötünk egy-egy fahéjrúdhoz, és ezeket a narancsszeletekbe nyomkodjuk. Hozzáadjuk a vizet, majd kb. 30 percig állni hagyjuk. Ha szükséges, kevés mézzel édesíthetjük.
Remélem, mindenkinek meghoztam a kedvét valamelyik frissítő kipróbálásához!
Sipőcz Dóra, 10.C