Frissítő nyári italok – 5 egyszerű recept

Mindannyian tudjuk, hogy a nyári melegben kiemelten fontos a folyadék pótlása: testünk 60%-át alkotja víz. Már néhány százalékos veszteség fáradtságot és fejfájást okozhat. Azonban, ha már meguntad, hogy állandóan csak vizet iszol, most összeszedtünk néhány frissítő nyári italt, amit egyszerűen el tudsz készíteni a kánikulában!  

 

  1. Kávéshake: kiválóan hűt és ébreszt fel egyszerre

– Hozzávalók:

  • 2 dl tej  
  • 2 adag feketekávé 
  • 2 teáskanál cukor  
  • 1 evőkanál tejszín  
  • jégkocka  

– Elkészítés:  

A hideg tejet a lehűtött kávéval, a cukorral, a tejszínnel és egy marék jégkockával beletesszük a turmixgépbe, majd alaposan összevegyítjük. Ezután talpas pohárba tesszük, és szívószállal tálaljuk.

 

 

2. Barackos smoothie: igazi B- és C-vitamin bomba  

Hozzávalók:

  • 5 szem barack  
  • menta  
  • 1 marék jégkocka  
  • 0,5 db lime  
  • méz 

– Elkészítés:  

Elsőként a barackokat megmossuk, majd meghámozzuk. Ezután kisebb darabokban a mentával és a jégkockával összeturmixoljuk. Poharakba töltjük, majd a lime levével ízesítjük, és ízlés szerint mézet is tehetünk hozzá. Jól behűtve tálaljuk.  

 

3. Virgin mojito: mojito alkohol nélkül 

– Hozzávalók:

  • 3 ek barna cukor 
  • jégkocka 
  • 100-150 ml szóda  
  • 2-3 cikk lime  
  • menta  
  • 150 ml lime lé  

Elkészítés:  

Egy shakerben összerázzuk a barna cukrot és a lime-levet, majd 1,5-2 percig várunk, miután az őrleményhez hozzáraktuk a mentaleveleket és a jeget. Kb. 350-400 ml lesz belőle, így egy ekkora pohárba teszünk jeget, mentalevelet és a lime-cikkeket. Erre ráöntjük a koktélt és a szódát, majd szintén mentával és lime-mal díszítjük.  

 

4. Meggyszirupos limonádé: az egyik legegyszerűbb limonádé 

– Hozzávalók:  

  • 0,5 kg meggy (kb. 3 csésze magozva) 
  • 1 l víz 
  • jég 
  • 1 csészényi cukorszirup (40 dkg kristálycukrot 0,5 l vízben felolvadásig főzünk, majd hagyjuk kihűlni) 
  • 2 db citrom leve  

Elkészítés:  

A meggyet addig főzzük a cukorsziruppal, amíg el nem veszti a színét és az ízét, valamint összeesik. Ezután leszűrjük a szirupot, és kancsóba vagy pohárba töltjük (kb. 6 adag lesz belőle). Hozzáadjuk a citromlevet, és ízlés szerint a jeget is.  

 

5. Narancsszeletek zsályával: minden vitaminból egy kicsi  

– Hozzávalók:  

  • 1,5 l víz  
  • méz  
  • 1 db narancs 
  • 4 db zsályalevél  
  • 2 rúd fahéj  

Elkészítés:  

Egy kancsóba beletesszük a nagyon vékonyan felszelelt narancshéjakat. Két-két zsályalevelet hozzákötünk egy-egy fahéjrúdhoz, és ezeket a narancsszeletekbe nyomkodjuk. Hozzáadjuk a vizet, majd kb. 30 percig állni hagyjuk. Ha szükséges, kevés mézzel édesíthetjük.  

Remélem, mindenkinek meghoztam a kedvét valamelyik frissítő kipróbálásához!  

Sipőcz Dóra, 10.C

Források: 123

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük