Fogorvos – továbbtanulás IV.

Ha nem az orvosira készülsz, akkor is érdemes elolvasnod!
Dr. Kereszty Kornél fogorvossal és asszisztensével, Bán Hajnalkával készítettem interjút

 

Biztos vagyok benne, hogyan iskolánkból sokan szeretnétek menni fogorvosi egyetemre. Hogy egy kicsit beleláthassatok a szakma rejtelmeibe, Dr. Kereszty Kornéllal készítettem interjút, aki a Várkerületen dolgozik. Elöljáróban elmondható róla, hogy nagyon profi, precíz és emberbarát fogorvos.  

Szülei bíztatására vágott bele ebbe a szakmába gimnázium után. Kornél Budapesten, a Semmelweis Egyetemen végzett 2000-ben, ahol fogorvos doktori diplomát szerzett. Elmondta, hogy a budapesti fogorvosi egyetem első 2 éve nagyon nehéz, az anatómia tantárgy a legnehezebb, de aki tud és szeret magolni, annak nem okoz majd problémát.  

 

Mi a pozitív, illetve a negatív vonzata a szakmának? 

  • Számomra pozitív dolgot jelent az, hogy kézzel dolgozhatok. A fogorvosi szakma precíz munkavégzést, kézügyességet igényel. Negatív dolgot jelent ugyanakkor a stressz. Stresszes dolog egy ember szájában magas fordulatszámú fúróval dolgozni úgy, hogy ne okozzunk sérülést a páciensnek. És persze hibátlanul, hiszen visszafordíthatatlan károkat tudnánk okozni.  

Mi az, amit szeret ebben a szakmában? 

  • Szeretem, amikor a pácienseim mosolyogva távoznak a székből. Örömöt jelent az is, hogy segíthetek mások problémáján, és elmulasztom a fájdalmukat.  

 

Elmondta még azt is, hogy nehéz lelkileg feldolgozni a hibákat. Hiszen a fogorvos is ember, így ő is hibázik, nagyon ritkán, de megesik. Sokszor nehéz az emberekkel bánni.  

 

Egyetért azzal a berögződéssel, hogy a fogorvostól félni kell? 

  • Én ezt nem tapasztalom, inkább csak a fájdalomtól félnek, amit ugye a fogorvos okoz a fúróval. Ugyanakkor, aki az én székembe beül, annak fájdalommentes kezelést sikerül adnom a legtöbb esetben.  

 

 

A fogorvosok nem egyedül dolgoznak, minden fogorvosnak segít egy asszisztens. Kereszty Kornél doktor urat Bán Hajnalka segíti. Már hosszú ideje dolgoznak együtt, Hajnalka mindenben segít neki.

Feladatai közé tartozik a fogorvosi beavatkozások segítésén kívül az időpontegyeztetés, a beavatkozások előkészítése, az eszközök fertőtlenítése. Talán a legfontosabb mégis az, hogy a fogorvos és a páciens között közvetítsen.

 

Miért választotta ezt a szakmát? 

  • Valamilyen szinten ez is egy segítő szakma. A páciensek ügyes-bajos dolgaival is kell foglalkoznom, és nagyon szeretem, mikor a félős páciens elégedetten, mosolyogva távozik.  

 

Deák Máté, 10.D 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük