Filmajánló: Nauszika

Filmajánló: Nauszika

Nauszika – A szél harcosai 

(Kaze no tani no Nausicaä / Nausicaä of the Valley of the Wind) 

 

A mostani filmajánló kissé rendhagyó lesz a korábbi alkotásokkal összehasonlítva, ez ugyanis nem egy közelmúltban kiadott filmről készült, hanem egy régi 

animefilmről. Sokan furcsállhatják, hogy egy rajzfilm kerül a filmajánlóba, de aki ismeri az alkotást, az már tudja, hogy nem feltétlen gyerekmeséről van szó. 

A történet az ipari civilizáció összeomlása után ezer évvel játszódik, ahol az emberiség utolsó tagjai királyságokba tömörülve küzdenek a túlélésért. A legnagyobb veszély forrás számukra a Pusztulás Tengerének nevezett mocsaras dzsungel és annak lakói, a hatalmas rovarok. Ilyen királyság a Szél Völgye, ahol főhősünk, Nauszika hercegnő él. (Ez ne tévesszen meg senkit, nem egy Disney-féle, megmentésre szoruló gyenge lányról van szó.) Viszont a Völgy élete fenekestül felfordul, amikor Tolmékia Királyságának egy hadi repülője lezuhan náluk, ami persze komoly következményekkel jár, és Nauszika szembe is néz ezekkel. A lány kissé elvakult a világot illetően, és szentül hiszi, hogy az emberek képesek élni a rovarok és a mocsár mellett, de pont ez teszi szerethetővé a személyiségét.

 A film 1984-ban készült, ami meg is látszik a rajzstíluson és a minőségen, de mindez szerencsére nem rontja az élményt. A zenék nagyon jellegzetesek, és sikerült megalapozniuk a Studio Ghibli stílusát. Az eredeti történetet Hiyao Miyazaki írta az 1982-ben kezdett mangájában. Ezek mellett a film olyan témákat boncolgat, mint a háborúellenesség vagy a természetvédelem. Tudom, sokan nem szeretik az animéket, de ezt ettől függetlenül is tudom javasolni. Egy gimnáziumban nem lehet hozzá senki se túl fiatal, se túl idős. Remélem hogy talán még a rovarfóbiásoknak is sikerül meghoznom a kedvét a megnézéséhez.  

~Nagy Botond~ 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük