Eredményes versenyzőink

A közelmúltban tanulóink szép eredményekkel gazdagodtak a versenyeiken. Ők osztották most meg velünk a tapasztalataikat.  

 

Az idei aerobik diákolimpia döntőjében lányaink egy fényes ezüst és bronzéremmel tértek haza:  

Országos Aerobik Diákolimpia Döntőn voltunk nemrég. Már pár hete erre a versenyre koncentráltunk edzéseken. Közülünk szerencsére mindenki a döntőben szerepelhetett. UP2 kategóriában párosban Illés Gréta (7.B) és Jurai Fanni (7.B), egyéniben Illés Gréta és UP1 kategóriában párosban Varga Olivia (9.D) és én. A verseny Jászberényben került megrendezésre április 20-án. Felkészítő tanárunk és edzőnk, Kaszás Emőke tanárnő és Koloszár Balázs tanár úr támogatásával sikerült szép eredményekkel hazajönnünk. Párosban Gréti és Fanni ezüstérmet szerzett, míg Olivia és én bronzéremmel gazdagodtunk. Gréti emellett egyéniben egy szoros versenyben 4. helyen végzett. Az egész verseny jó hangulatban telt, és sok jó élményt szereztünk. Én személy szerint mindig szeretem azt a részét a versenynek, mikor egymásnak szurkolhatunk a pálya széléről.  

Horváth Noémi, 10.D 

 

A rangos, Fazekas Biológiaversenyen tanulóink többek között két dobogós helyezést szereztek meg a verseny döntőjében, Budapesten:   

A Fazekas Biológiaversenyre az iskolánkból összesen 5-en jutottunk tovább az országos döntőbe, ami a Magyar Természettudományi Múzeumban volt április 12-én.   

A 9.A-ból Grieszler Gellért, Páll-Nemes Arianna és Völgyi Angelika, a 9.C-ből Hauer Luca Gerda és én jutottunk tovább, a rangos első helyezést pedig Grieszler Gellért érte el, én pedig a szintén kiváló harmadik helyezést, de a többiek is fantasztikusan szerepeltek.   

A felkészülésben dr. Bérczy Dóra tanárnő segített nekünk. Az első fordulóban egy esszét kellett írnunk a választott témánk alapján, a 9. évfolyamon a növényi mérgek és a szerves drágakövek közül kellett egy témát választani, ami alapján az esszét megírtuk. Ezt pedig a tanárnő átnézte, mondott hozzá javaslatokat, és végig támogatott minket. 

A második fordulóban egy prezentációt kellett előadni az esszénk alapján, és ezt is számtalanszor elgyakoroltuk közösen.   

A megméretés előtt mindenki izgult egy kicsit, de amikor kiléptünk a szakmai zsűri elé, remekül helytálltunk, és mindannyian össze tudtuk szedni a gondolatainkat és a mondanivalónkat.  

 A kiselőadások után egy játékos vetélkedőt is szerveztek nekünk, amelyben a csapatok úgy voltak felosztva, hogy különböző iskolákból érkezett diákokkal legyen mindenki vegyesen, hogy meg tudjunk egymással ismerkedni. Mindenki nagyon barátságos és segítőkész volt velünk, nagyon jól éreztük magunkat. 

 

Simon Borbála, 9.C   

 

Nemrég két népdaléneklési versenyt is tartottak városunkban, egyet a Széchenyiben és egyet a Berzsenyiben. A versenyzők egyénileg vagy csoportokban indulhattak. Az iskolánkból három csapat is indult, kettő lányokból (Búzacsíra, Kiscsírák), egy fiúkból (Komák) állt. A kiemelkedő helyezést elérő Komák énekegyüttes az országos fordulóba is továbbjuthatott.  

A csapatok tagjai:  

Búzacsíra: Bejó Tünde, Mészáros Anna, Pongrácz Jázmin, Varga Luca, Szász Júlia, Élő Csenge, Pál Dorottya, Tarpai Annabell, Zámbó Viktória 

Kiscsírák: Csonka Kata, Weninger Anna, Tóth Blanka, Pógyor Sára, Gyallai Virág 

Komák: Kucsera Levente, Tóth Gábor, Tóth András, Árki Bendegúz, Horváth Ábel, Kaposi Gergely, Varga Áhim, Piczinger Benedek 

 

 

Az idei Kitaibel Pál környezetvédelmi és tanulmányi versenyen iskolánkat hárman képviselték, és egy országos 6. helyezéssel bővítették rangos eredménysorunkat: 

A Kitaibel Pál környezetvédelmi verseny két fordulóból állt. Az első forduló feladata egy elméleti teszt megoldása volt. A döntőbe jutás után, előzetesen egy gyakorlati feladat elkészítését kellett véghezvinni problémafelvetéssel-megoldáskereséssel együtt.  A második, országos forduló szintén egy elméleti tesztből és a gyakorlati feladat alapján készített előadásból állt. Csapatunk: Baliczky Milán (9.C), Grieszler Gellért (9.A), Vizi Attila (9.A). Témánknak ,,Az urbánus környezet hatása a Rák-patak vízminőségére” címet adtuk, mivel a hipotézisünk a Rák-patak vízminőségének romlása és a városias környezet közötti kapcsolatot kereste. Gyakorlati feladatként a vízvizsgálatra esett a választásunk, amihez a BISEL-módszert választottuk. Így vizsgáltuk a vízben előforduló makrogerincteleneket és az ezekkel összefüggésben álló fizikai, illetve kémiai tulajdonságokat (hőmérséklet, pH, oldott részecskeszám). Négy héten keresztül vettünk mintát a Rák-patakból. Mindegyik mérési alkalom izgalmas, érdekes, élményekben gazdag, családias hangulatú esemény volt. A gyakorlati feladat után a mért adatokból és összefüggésekből egy rövidített absztraktot is kellett írnunk. A második fordulót Győrben, a Széchenyi Egyetem Menedzsment Campusán tartották, ahol először az egyetem könyvtárában egy elméleti tesztet kellett kitöltenünk, majd az előadásunkat mutattuk be a zsűri és a jelenlévők számára. Összességében országosan 6. helyezést értünk el, amire nagyon büszkék vagyunk. Külön köszönetet szeretnénk mondani a sok segítségért és a ránk szánt idejükért felkészítő tanárainknak: Dr. Bérczy Dóra Judit és Dr. Somogyi Ilona Csilla tanárnőknek.  

Grieszler Gellért, 9.A

 

 

Gratulálunk minden versenyzőnek, és további, hasonlóan szép eredményeket kívánunk!

Gárdai Gréta 9.C, Sipőcz Dóra 10.C

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük