Egy igazi tehetség: Ilyés Álmos a 7#-zenekar gitárosa

Iskolánk gitárosával, Ilyés Álmossal készített interjúm során Álmos sok mindent elárult magáról. Beszélgettünk a 7#-zenekarról, Álmos hobbijairól és a matematikáról.

 

Álmos nagyon közvetlen személyiség, nagyon nyitott és felszabadult az emberek társaságában. Először arra kértem meg, hogy mutatkozzon be, mondjon néhány szót magáról, miről ismerhetjük fel őt. 

Ilyés Álmos vagyok, 17 éves, a 11.B osztály tanulója. Már lassan 10 éve zenélek, gitározni és dobolni tudok. Mellette sportoltam (fallabdáztam), de sok minden másban is kipróbáltam magam; a DÖK-elnök másodhelyettese vagyok.” 

 

 • Mikor és hogyan csatlakoztál a Hétkereszt zenekarhoz? 

„Ez egy nagyon jó kérdés, de ha jól emlékeszem, 2021 decemberében volt az, mikor is Molnárné Dukai Éva tanárnő összerakta a zenekart. Az volt a célja, hogy a 2022-es Helikoni Ünnepségeken fellépjünk, s így alakult meg a Hétkereszt, melynek, ha mondhatom így, alapító tagja vagyok.” 

 • Mi a legjobb emléked a zenekarral? 

„Szerintem a legjobb élményem a sok közül az idei Helikon, hiszen én is jelen tudtam lenni az ünneplés napjain. Tavalyelőtt sajnos haza kellet jönnöm egyéb okok miatt, így nem tudtam végig részt venni, viszont idén már igen, és ez nagyon jól esett.” 

 

Álmos mesélt arról is, hogy interneten nagyon sokat beszélgetnek a tagokkal, nagyon jó a kapcsolatuk. Ő és Ingrid, az együttes basszusgitárosa idén nyáron közösen mennek egy jazztáborba Szombathelyre. Nórával nemrég a SzIG-pikniken zenéltek együtt, de a régi tagokkal is tartják a kapcsolatot: Tasival, Hofival és Zsömivel. 

 

 • Hogyan érint az téged, hogy jövőre már nem lesz ez a csapat, hiszen sokan elballagtak. 

„Hát, nehéz dolog, mert ez már nem lesz a régi. 7#, mint zenekar már nem lesz többet, ami nagyon szomorú, de majd valami új névvel, új tagokkal robogunk tovább. Keresünk majd új tagokat – billentyűst, dobost és basszusgitárost – és folytatjuk a muzsikálást.” 

„Nagyon jó a zenekar, nagyon sokat fejlődtünk, tanultunk egymástól. Mindenki hozta a saját stílusát, és ezeket egybevetve készültünk a megmérettetésekre. Szeretnénk valamikor saját dalokat is írni, ilyen folkosabb pop-rockot, amibe belevinnénk az egyéniségünket.” 

 

Ezek után Álmost önmagáról kérdeztem, a továbbtanulásról, a magánéletéről. Elmondta, hogy a zenei pályát majd egyetem mellett is szeretné folytatni, addig pedig valamilyen közgazdasági irányba, vagy matek szakra szeretne továbbmenni. Szavaiból kivettem, hogy nagyon szereti a matematikát, a fakton szívét-lelkét beleteszi a tanulásba.  

„Már 9-10.-ben eldöntöttem, hogy valamiféle közgazdasági pálya felé szeretnék továbbmenni, azon belül is valami nagyon-nagyon matekos irányba, vagy egy matematika alapszakot szeretnék elvégezni. Néztem a Corvinus Egyetemen szakokat, meg az ELTE-nek a matek szakját is. Szóval polgári szakmaként igazából a matekkal szeretnék kezdeni valamit.” 

 • Fogod folytatni a Széchenyi után a zenei pályát? 

„Egyetem mellett szeretnék ugyanúgy zenélni, és azokban a zenekarokban (Márton Botond “Medzoh”-val zenélek, valamint a Hound Dogs R’n’r Tribute zenekar tagja vagyok) benne maradni, amiknek a tagjai vagyok itt, Sopronban. Az egyetem után szívesen elvégeznék valamiféle zenei felsőképzést is, mint pl: Póka Egon Művészeti Akadémia, vagy a Kőbányai Zenei Stúdió.” 

 • Mik a hobbijaid, miket szeretsz csinálni iskolán kívül? 

„A zenélésen kívül nagyon szeretek olvasni, régen pedig ilyen slameket és verseket is írtam, de azok mostanság már elmaradnak a sok teendőm miatt. Ahogy említettem, fallabdázni is szoktam, valamint terveim között van az is, hogy edzőterembe járok. Nagyon szeretek zenét hallgatni, így bakelitlemez és CD gyűjtő is lettem. Ezeken kívül nagyon szeretem az irodalmat is.” 

 

Elmondta nekem, hogy ha zenét hallgat, akkor igazán sokoldalú. A poptól a metálon keresztül a jazzig tényleg mindenevő.  

Életében egyik leginspirálóbb személy Hoffer Gergely – Hofi –, aki széchenyis öregdiák. 

„Mondhatni, az ő példáját akarom venni, mert benne megvan az az alázat és az a játékérzet, ami irigylésre méltó számomra.” 

 

Egy kis jótanács Álmostól: 

„Aki akar zenélni, az zenéljen, hiszen nagyon jó dolog, és még a matekos gondolkodást is fejleszti. Ajánlom mindenkinek, hogy éljenek meg minden lehetőséget, és ha szembejön velük valami egyszeri, megismételhetetlen dolog, azt ragadják meg – én is ezt csinálom.” 

 

Villámkérdések: 

 • Kedvenc étel? – Pizza  
 • Kedvenc könyv? – Bessenyei Gábor: Tested és lelkem 
 • Kedvenc ország? – Románia (Erdély) 
 • Legemlékezetesebb film? – Testről és lélekről 
 • Van háziállatod? – Egy kutyám van, akit Alexnek hívnak 
 • Kedvenc költő? – Pilinszky János  
 • Van testvéred? – Igen, 3 nővérem van 
 • Történelmi kor, ahova szívesen visszamennél? – 70-es évek 
 • Mi az álommunkád? – Zenész vagy matek-ének szakos tanár 
 • Kedvenc közösségi oldal? – Youtube 

 

Köszönöm a beszélgetést, nagyon tartalmas volt.

Deák Máté, 11.D

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük