Egészséges fogyás – hízáshajlam és éhségcsökkentés
Egészséges fogyás – hízáshajlam és éhségcsökkentés
Egészséges fogyás – hízáshajlam és éhségcsökkentés
Nagyon sok ember küzd a kilóival az örökölt gének miatt, melyek növelik a hízásra való hajlamot. Ám ez sem szabhat gátat annak, hogy karcsú alakkal élj, csupán néhány dologra kell odafigyelned ahhoz, hogy megtarthasd azt.
Itt van táblázatba rendezve 11 tápanyag, amely megfelelő mennyiségű bevitelével segít megtartani a súlyodat, és még a fogyásban is segíthet.
Tápanyag | Miben található meg? | Miért hasznos? |
betain | árpa, barna rizs, zöldségek | Csökkenti a szervek közti zsírraktározást, ezzel a zsírmáj és az inzulinrezisztencia kialakulását. |
kolin | húsfélék, tojás, belsőségek | Segít a testnek energiát nyerni, és a májnak a zsírfeldolgozó munkát. |
folsav | zöld leveles zöldségek, hüvelyesek, élénk színű gyümölcsök | Csökkenti a zsírraktározást és az inzulinrezisztencia kialakulását. |
B-12 vitamin | húsok | Segít zsírt égetni és abban, hogy energikus maradj. |
kurkumin | kurkuma, élénkpiros és fekete, csípős fűszerek | Csökkenti a hízással összefüggő gyulladást. |
epigallokatekin-3-gallát | zöldtea (napi egy-két csésze), sokféle gyógynövény | Segíti a máj munkáját és csökkenti a zsírraktározást. |
methionine | tiszta vízben élő halak húsa
|
Csökkenti annak az esélyét, hogy a vércukorszint-ingadozásra való hajlam esetén inzulinrezisztencia és elhízás alakuljon ki. |
genistein (+D vitamin) | minden hüvelyes | Elősegíti az izomvesztés nélküli fogyást, és hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez. |
resveratrol antioxidáns | piros bogyók, kék szőlő, áfonya | Védi a májat, növeli a kitartást, energikusabbá tesz. |
szulforafán | brokkoli, karfiol, kel, hagyma, káposzta | Segít a rákmegelőzésben és a zsírleadásban. |
butirát | a vastagbél baktériumai választják ki, amikor magas rosttartalmú ételekkel kerülnek kapcsolatba | Gyulladáscsökkentő hatású, amely elősegíti a fogyást. |
Éhségcsökkentő módszerek, ételek
Nagy odafigyelést és szervezettséget igényel, hogy ne maradjál éhes evés után, és hogy ne is törjön rád később az az érzés, hogy feltétlenül enned kell valamit.
Milyen tápanyagokat vigyél a szervezetedbe? Mik a legjobb módszerek?
- Egyél turmixokat! De azért túlzásba se vidd!
- Igyál sok vizet, hogy ne keverhesd össze a szomjúságot az éhséggel!
- Sokat csökkentheti az éhséget, ha a vizedet citrommal vagy gyömbérrel ízesíted.
- Rágózz! Felejtsd el az édes rágókat, helyette mentolosat vagy borsmentásat válassz!
- Az alvás is fontos, ugyanis, ha a szervezet nem piheni ki magát, az ételekből akar majd energiát nyerni.
- Az édességek iránti sóvárgásodat keserű ízzel tudod elnyomni.
- Naponta legalább egyszer fogyassz bőséges omega-3 forrást, például mandulát, avokádót vagy halat!
Ha mégis megéheznél étkezések között, tedd ezt:
- Igyál zöldteát, mert az lassítja a tápanyagok felszívódását. Azonban, ha étkezés után 20-30 perc eltelte előtt fogyasztod, akkor megköti a vasat, ami hiánybetegségekhez vezethet.
- Sétálj egy keveset! Legalább öt percig sétálj, tempósan, így elősegítve az evés utáni álmosság leküzdését!
Nadray Nóra (9D)