Az írás szeretete

Iskolánk két tanulója, Tóth Viola (11.C) és testvére, Tóth Rita (9.A) országos első, illetve harmadik helyezést értek el az Irodalmi Rádió pályázatán. A lányok ennek kapcsán is osztottak meg velem néhány érdekességet.

 

  • Pontosan milyen pályázat volt ez? Miért vállaltátok el? 

Viola: Egy barátomtól kaptam meg a felhívást, ami egy videó volt. Ekkor döntöttünk úgy Ritával, hogy belevágunk, ez volt december végén – január elején. Február 15-én kaptunk egy e-mailt, hogy mind a ketten bekerültünk.  

Rita: A nyeremény támogatás tőlük, és még a szerkesztőségnek is részese lehetsz, ezért is gondoltuk azt, hogy elvállaljuk.  

A lányok elégedettek az eredménnyel. Viola megkapta „Az év diákköltője” címet, míg Rita a novelláját nézve gondolja azt, hogy a harmadik helyezés volt a reális eredmény.  

  • Miért kezdtetek el annak idején írni? 

V.: Nem tudom. Kedvem volt hozzá, és csak úgy jött.  

R.: Egyik nyelvtanórára volt házi feladat egy novella írása. Miután elkészítettem, a tanárom az olvasása után mondta, hogy nagyon jól sikerült, és kérdezte, hogy tudnék-e egy pályázatra hasonlót írni. Azóta már több pályázaton indultam. Egyébként nekem is csak úgy jött.  

 

Violának motivációt jelent, hogy szeret szépet írni, sőt jövőbeni tervei között szerepel a könyvírás, valamint egy író-olvasó találkozó is, mert érdekli az, hogy mások mit gondolnak a műveiről. Legtöbbször a természet, a szerelem vagy filozofikus gondolatok témában alkot, de ennek ellenére nincs kedvenc témája:  „Mindegyik témában lehet olyat alkotni, ami a kedvencem.” 

Ritának a határidő hozza meg sokszor a lelkesedést az íráshoz, amellett, hogy az eredményét és a többiek tetszését is szereti látni. Neki különösebb terve nincs az írással, de pályázatokra továbbra is szívesen alkot novellákat. Mindig más témában ír, de nincs kedvence: „Nem írtam annyi novellát, hogy ezt meg tudjam állapítani.” 

 

  • Kedvenc írótok, költőtök van esetleg? 

V.: Weöres Sándor és Ady Endre, ők a példaképeim, ezért őket tudnám első körben említeni. Valamint Diana Wynne Jones, tőle a Vándorló palotát olvastam.  

R.: Leiner Laura sorozatai mellett nagyon megfogott Jane Austen Büszkeség és balítélet című könyve. Mindegyikőjüknél nagyon tetszett, ahogyan írtak, ezért most éppen ők a kedvenceim.  

 

Köszönöm az interjút, további hasonlóan szép sikereket kívánok! 

Sipőcz Dóra, 9.C 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük