Advent

December 3-án, vasárnap megkezdődött az advent, más néven úrjövet időszaka. Ez pontosan a karácsony előtti negyedik vasárnaptól egészen karácsonyig tart. Ez az év különleges abból a szempontból, hogy idén az utolsó, negyedik vasárnap pont szentestére, 24-ére esik. Ez azt jelenti, hogy a nap első felében advent lesz, azonban mivel ez az időszak csak 24-én napnyugtáig tart, éjjel már véget ér a várakozás. Ebben az időszakban minden nap hajnali misét tartanak, melyek körülbelül 6 órakor kezdődnek. Ezeket a miséket Szűz Mária tiszteletére tartják. Nevezhetik őket rorátéknak vagy akár angyali miséknek is. 

Roráté

Az egyházakban az advent liturgikus színe a lila, amely bűnbánatot és összeszedettséget jelent. Emiatt ebben az időszakban az egyházak oltárai nincsenek feldíszítve, és az orgonát is csak az énekek kíséretére használják. Ezek mellett többen ekkor is böjtölnek, egészen 24-éig. Az emberek a mindennapi életükben is törekednek a csend és nyugalom fenntartására. 

Manapság már nagyon kevesen böjtölnek, azonban az adventi koszorú annál inkább kedvelt. Rengeteg kedves dalban is megjelenik a hetenkénti gyertyagyújtás, így a gyerekeket is közelebb hozva a hagyományhoz. A koszorún lévő harmadik, rózsaszín gyertya meggyújtásakor az Úr eljövetelének közeledését ünnepeljük. Ezt a napot örömvasárnapnak is nevezik. 

A városokban adventi vásárokat nyitnak, ahol nemcsak ajándéktárgyak vagy ételek hatalmas választéka várja a látogatókat, hanem egyszerűen maga a hangulat is elkápráztató, ami átöleli ezeket a tereket. Főleg, ha ezt még hóesés is kíséri! Ezért is tartják az adventi időszak legjobb és legegyszerűbb kikapcsolódási módjának ezeket a vásárokat, akár barátokkal, a családdal vagy esetleg egyedül keressük fel őket. Legismertebbek közülük hazánkban a debreceni, a pécsi, valamint a budapesti vásárok. 

Budapesti adventi vásár

  

 

Pauer Márk Csaba, 9.D

források: 1. 2. 3. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük