A skála két végén? – pszichológia VI.

A skála két végén? – pszichológia VI.

Társadalmunk manapság már mindent és mindenkit be akar skatulyázni. Vagy ilyen, vagy olyan vagy. Ide vagy oda tartozol, azonban ezek a dolgok nem ilyen egyszerűek.  

 

Pontosan így igaz ez arra a kérdésre is, hogy extrovertáltak vagy introvertáltak vagyunk-e inkább. Valóban vannak emberek, akik a majdhogynem teljesen extrovertáltak vagy introvertáltak köreit erősítik, azonban a legtöbb ember nem a skála két végpontján helyezkedik el. 

 

De milyenek is valójában az extrovertált és introvertált emberek?  

Az extrovertált emberek általában nagyon energikusak és társaságkedvelők. Szeretnek a figyelem középpontjában lenni, és nem bánják, ha valami róluk szól. Könnyen barátkoznak és építenek ki kapcsolatokat, ami az életük során hasznukra is válik. Jellemző rájuk, hogy nagyon spontán emberek, illetve hogy nem sokat gondolkoznak a tetteiken és azok következményén, hanem rögtön belevágnak, így például egy beszélgetés során is könnyen csatlakoznak a témához.  

Az introvertált emberek azonban ennek teljesen az ellentétei. Szeretnek egyedül, a maguk világában éldegélni. Nem bánják, ha szombat este nem a barátaikkal vannak, hanem inkább egymagukban olvasgatnak. Nem szeretnek a figyelem középpontjába kerülni, és az idegenekkel történő hirtelen kontaktust sem kedvelik. Azonban jó hallgatóságok, és igaz, hogy kevés emberrel, de mély és bizalmas kapcsolatot tudnak ők is kiépíteni.  

Azt viszont nem szabad elfelejtenünk, hogy ez a skála két végletét ábrázolja, és az is teljesen normális, ha te valahol középen helyezkedsz el. Ezeket az embereket hívjuk ambivertáltnak.  

Az ambivertált emberek személyiségét általában különböző hatások alakítják. Egyik végletbe se tartoznak, így extro/introvertált tulajdonságok is igazak lehetnek rájuk. Az ambivertált ember jó hallgatóság, de beszélni is szívesen beszél. Kedveli a társaságot, azonban általában külső szemlélőként szerepel benne.Szívesen megy a barátaival szórakozni és ismerkedni, azonban egy idő után elfárad és hazamegy.  

Tehát mint látható, nem gond, ha nem tudod magadat az egyikbe vagy a másikba sorolni, ugyanis a dolgok nem ilyen egyszerűek. Ez az élet legtöbb dolgára igaz, így ne aggódj, ha nem illesz be egy fekete-fehér sorba, és ez nem is hiba.   

 

Molnár Mendi

Források:

https://www.hellovidek.hu/eletmod/2021/02/20/extrovertalt-szemelyiseg-mi-az-extrovertalt-jelentese-mi-az-extrovertalt-introvertalt-kulonbseg

https://pszichologus.mrazkata.com/introvertaltkent-egy-extrovertalt-vilagban/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük