A mindennapi hősök köztünk járnak

A mindennapi hősök köztünk járnak

Napjainkban egyre nagyobb problémát jelent a környezetszennyezés. Iskolánkban ennek kapcsán indult el a Zöld Sopronért Társaság. A kezdeményezés alapítójával beszélgettem, aki fiatal kora ellenére nagyon céltudatos és határozott.

Kónya Máté, a 11.A osztály tanulója úgy érzi, nem ő választotta a feladatot, hanem az élet szült egy helyzetet, ő pedig csak alkalmazkodott hozzá. Maga a „helyzet” március 16-án történt. Kutyasétáltatás közben a szokásos „kutyás rét” felé tartott, azonban odaérve észrevett egy nagy halom szemetet a bokrokban. Műanyag zacskóktól romlott dobozos ételeken át egészen a törött hűtőig minden volt ott. És itt nincs vége! A műanyag zacskókat a szél szanaszét fújta a réten, és minden tele volt velük. Kicsit arrébb a tettessel is sikerült találkoznia. Amikor több kutyasétáltató emberrel együtt odamentek és számonkérték, hogy is gondolja mindezt, ő csak annyit mondott flegmán, hogy mások is ezt csinálják, majd beugrott az autójába és elhajtott. Ezek után megpróbálták összeszedni a szemetet, de mivel ez nagyon nagy és időigényes feladat volt, Máté úgy döntött, segítséget kér. Ennek az eredménye volt a Zöld Sopronért Társaság első alkalma, amikor is az Aranyhegyet tisztították meg. De ez sajnos nem elég.

„Azzal, hogy a szemetet összeszedtük, még nem oldódtak meg a dolgok!”

Máté célja, hogy szebbé és élhetőbbé tegyék a várost mindenféle politikai háttérszándék vagy ideológia nélkül. A társaság nem csak a szemétszedésre összpontosít, hanem mindenre, ami környezetvédelem és hozzájárulhat egy zöldebb, élhetőbb város létrehozásához.

Hosszútávú céljuk, hogy minél több helyet megtisztítsanak Sopronban. Elmondása szerint oda mennek, ahol szükség van rájuk, és nincs előre kitalálva a program, teljesen közkívánatra történik, épp hol segítenek.

„Várjuk a tanácsokat, a helyszínjavaslatokat, hiszen mi azt vesszük figyelembe, hogy az emberek mit akarnak.”

Máté szerint a 21. század gyerekeitől elvárható, hogy figyeljenek a környezetükre és foglalkozzanak a témával. A környezetszennyezés napjaink egyik legnagyobb problémája, mégis sokan tagadják vagy cinizmussal és pesszimizmussal állnak a dologhoz.

 „Azt veszem észre, hogy a fiatalabb korosztályok érzékenyek a kérdésben és abszolút az ügy mellett állnak és tesznek a dolgokért.”

Erről hamarosan előadásokat is fognak tartani általános iskolákban, és lehetséges, hogy a Soproni Egyetemen is megfordulnak majd hasonló témával, amit az ő szervezetük fog tartani.

A társaságnak vannak olyan tagjai is, akik szakértők a témában, így vannak például természetvédelmi mérnök hallgatók is, és van, aki kimondottan környezetvédelemmel foglalkozik.

A kezdeményezést több szervezet is támogatja, az egyik ilyen a Pick Pack Pont, akiktől különböző zsákokat és kesztyűket is kaptak, de vannak olyanok is, akik csak reklámmal támogatják őket.

„Csak reklámoznak, hát ez is egy hatalmas dolog, ezeket is szívesen fogadjuk, hiszen minden megosztás számít egy ilyen esetben.”

Ahogy azt már említettem, az első akciójuk az Aranyhegy megtisztítása volt. Ezt további alkalmak követték, ahol mindig egyre többen és többen lettek. Második helyszínük Ágfalva volt, ahol a polgármester asszony hozzájárulásával az egész falut megtisztították a szeméttől. Ezenkívül jártak még a Plaza környékén, ahol a patakból halásztak ki irdatlan mennyiségű szemetet, illetve a nyári csapatépítő túrájuk alkalmával is összeszedték az útközben talált hulladékot.

A legutóbbi szemétszedésre – egy nagyobb időkihagyás után – most vasárnap került sor a Pihenőkeresztnél.

Az M85-ös út megépítése során zsákutcává vált az ott lévő emlékhely környéke, lassan ellepi a gaz, és sokan itt szabadulnak meg feleslegessé vált használati cikkeiktől.

Facebookon és Instagramon egyaránt megtalálható a közösség Zöld Sopronért Társaság néven. Az oldal koordinálásán külön csapat dolgozik, hogy minden rendben legyen. Az oldalak próbálnak hiteles tájékoztatást adni mindenről, amit Mátéék tesznek, és hogy hogyan teszik.

„Biztatok mindenkit, hogy csatlakozzon, jöjjön el és ő is tegyen az ügyért, ha úgy érzi, ez neki is fontos, de ha csak egy megosztással támogat minket, azt is nagyon megköszönjük!”

Facebook: https://www.facebook.com/zoldsopronerttarsasag

Instagram: https://www.instagram.com/zoldsopronert/ 

Tegyünk együtt egy zöldebb Sopronért!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük