A banki világ – továbbtanulás VIII.

A banki világ – továbbtanulás VIII.

Nehezen találtam bankszektorban dolgozó interjúalanyt, hiszen millió dolga van egy pénzügyi ügyintézőnek. Mégis sikerült beszélgetnem Markó Zoltán banki alkalmazottal, aki többek között a szakmájáról, a munka nehezéről és a szakma pozitív vonatkozásairól számol be:

 

 1. Milyen állása van most, volt korábban, illetve hol tudott a szakmájában elhelyezkednie?

Az MBH Bank Nyrt. Miskolci Vállalati Üzletközpontjában dolgozom mint kiemelt ügyfélkapcsolati referens. Közép- és nagyvállalatok finanszírozásával, befektetési, valamint pénzforgalmi szolgáltatások nyújtásával foglalkozom. 25 éve dolgozom vállalati banki területen, ezt az időt összesen két bank kötelékében töltöttem el.

 1. Hol tanulta ezt a szakmát, milyen képességekkel kell rendelkezni valakinek, aki ebbe a szakirányba szeretne menni?

A Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karán végeztem közgazdászként. A közgazdász életpálya nagyon izgalmas hivatás, hiszen egy közgazdász feladata egyrészt az aktuális gazdasági, pénzügyi trendeket, hatásokat elemezni és értékelni, másrészt előre jelezni és felkészíteni a társadalmat az egyes gazdasági helyzetek lehetséges következményeire, a kialakult problémák megoldására. Egyik kedvenc idézetem foglalja össze talán legpontosabban ennek a hivatásnak a lényegét: „A jó közgazdász a jelent látja és a jövőbe néz.”

 1. Hogyan jutott el odáig, ahol most tart a munkájában?

Szerencsésnek mondhatom magam, mert 25 éves pályafutásom alatt nagyon sok pozitív időszakot éltem át, amikor mind a gazdaság, mind a bankszektor dinamikusan bővült.

 1. Mennyire nehéz az, amit csinál?

Mint minden szakmának, ennek is megvannak a maga kihívásai. Állandóan változó környezetben dolgozunk, az elmúlt 15 év gazdasági és pénzügyi hullámvölgyei sokszor állították a szektort teljesen kiszámíthatatlan helyzetek elé: különösen igaz ez az elmúlt néhány év eseményeinek tükrében.

Mivel értékesítési területen dolgozom, ezért a munkám, teljesítményem mérése napi, heti, havi rendszerességű, ami másoknak nehézség is lehet, én inkább próbatételként tekintek rá.

 1. Kinek ajánlaná ezt a szakmát?

Mindenkinek, aki egyszerre szereti a számokat és az embereket. Ha a bankszakmáról, ezen belül a vállalati bankolásról beszélünk, akkor nagyon fontos a nyitottság. Ugyan ügyfélkörömbe vállalkozások tartoznak, de a vállalkozásokat végső soron emberek irányítják, tehát igazán az tud kiteljesedni ebben a szakmában, aki szeret emberekkel foglalkozni. Elengedhetetlen, hogy a számok világában is otthonosan mozogjon az, aki erre a pályára merészkedik. A bankszakmán belül a nagyvállalati bankolást tartom a legkreatívabb területnek, hiszen itt teljesen az adott vállalkozásra kialakított egyedi finanszírozási és szolgáltatási csomagokat állítunk össze az adott cég egyedi igényei alapján.

 1. Mik a pozitív dolgok a szakmában?

A bankrendszer többezer éves múltra tekint vissza, hiszen kezdetleges formában már az ókorban is léteztek pénzintézetek. A mai gazdasági rendszer, gazdasági növekedés nem képzelhető el hitelezés nélkül. Tehát egy nagy múltra visszatekintő, stabil és jövőálló szakmáról beszélünk.

Ha a közvetlen munkaköröm pozitívumairól beszélünk, akkor feltétlenül kiemelném, hogy nagyon sok ágazat megismerésére nyílik lehetőségem. Vállalati bankárként dolgozva ügyfélkörömben megtalálhatóak agrárvállalkozások, mezőgazdasági gépkereskedő, élelmiszer-nagykereskedő, ingatlanfejlesztő, munkaerő-közvetítő, építőipari, illetve szállítmányozó cégek. Az ő működésük, pénzügyeik megismerésén keresztül jelentős ismeretekre tudtam szert tenni a gazdaság egészére nézve.

Legalább ennyire pozitív a munka emberi része: napi szinten találkozom kiemelkedő tehetségű és a szakmájuk csúcsán levő vezetőkkel, akiktől nemcsak tanulni lehet, de sok esetben életre szóló barátságok alakulnak ki.

 1. Milyen nehézségekkel kellett eddig szembenéznie, ami esetleg elriasztotta a szakmától?

Ahogy említettem, az elmúlt évtizedek válságai sokszor állították a szektort és a benne dolgozó kollégákat nem várt és nehezen kezelhető helyzetek elé. Ha eléggé biztos vagy magadban, elkötelezett a szakmád iránt, akkor ezek a nehézségek nem akadályt jelentenek, hanem lehetőséget. Minden nehézségben ott rejlik a pozitív végkifejlet is, ilyen például az, hogy az elmúlt időszakban a bankszektorra vonatkozó szabályozások megerősítése sokkal kiszámíthatóbb helyzetbe hozta a pénzintézeteket. Mára ez a terület tekinthető az egyik legbiztonságosabb és legválságállóbb ágazatnak.

 1. Mit gondol, ezt a munkakört felválthatják a technika vívmányai (mesterséges intelligencia, robotok)?

A bankok már most is élen járnak a mesterséges intelligencia alkalmazásában. Elsősorban támogatási és háttér területeken jellemző a folyamatok egyes részeinek nagyfokú automatizálása. A közvetlen értékesítésben, ügyfélkapcsolatok kezelésében is megjelenhet, de sokkal kisebb mértékben. Nagyvállalati banki kapcsolattartásban nem tudok elképzelni ilyen váltást, hiszen annak egyedi jellege miatt itt nagyon fontos az emberi tényező, a bizalmi viszony.

 1. Hogyan tudja a munkáját összeegyeztetni a magánéletével?

Az évek során egyre jobban sikerül. Korábban gyakrabban fordultak elő olyan periódusok, amikor a munkát a magánélet elé soroltam, de utólag minden esetben rájöttem, hogy a két terület egyensúlya sokkal fontosabb. Ma már kifejezetten tudatosan mérlegelem és tervezem meg, hogy mindkét terület egyformán hangsúlyos és egymástól elválasztott legyen.

 1. Annak ellenére, hogy szereti a munkáját, a váltás is szóba jöhet ennyi idő után? Ha igen, mit választana a mostani helyett?

Leginkább a munkám kreatív részét szeretem. Amikor teljeskörűen átbeszéljük egy vállalat vezetőjével a cég működését, pénzügyeit, ez alapján kitalálunk és megvalósítunk egy teljesen egyedi pénzügyi szolgáltatási és finanszírozási csomagot a társaság egyedi igényeinek megfelelően.

A szektorban töltött 25 év jelzi, hogy nem vagyok ugráló típus. Szeretem, amit csinálok, nem gondolkodom váltáson.

 1. Mit javasolna a fiatalok számára a tanulásban? Mi fontos az életben?

Az egyik legfontosabb dolog számomra az életben az egyéniség. A tanulás, a tudás megszerzése által válhatsz igazi egyéniséggé.

Beszéltünk a munka és a magánélet egyensúlyáról. A munka számomra a küldetésem is. A magánélet a szabadságot jelenti. Fontos, hogy a küldetés és a szabadság egyensúlyban legyen, így nemcsak sikeres, de boldog is lehetsz egyszerre.

 

Köszönöm a beszélgetést,

Deák Máté, 10.d

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük