Továbbtanulás I.

Továbbtanulás I.

Mi legyek, ha nagy leszek? – I. rész  

 

Nagyon sok lehetőség áll rendelkezésedre a gimnázium után: elmehetsz egyből dolgozni, kitanulhatsz egy szakmát, továbbtanulhatsz: egyetemen, szerezhetsz diplomát. A lehetőségeidnek csak a szorgalmad és az álmaid szabnak határokat.  

„Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.” – Weöres Sándor 

 

Fontos tudatosítanod magadban, hogy mit szeretnél csinálni, hogy milyen életpályát választasz magadnak. Szeretném nektek kicsit átláthatóbbá tenni, hogy milyen életpálya, egyetem, szakma milyen lehetőségekkel jár. Minek mi a pozitívuma és negatívuma, illetve mi milyen nehézségekkel jár.  

Előszőr tekintsük át, hogy mi a különbség a szakma és a felsőoktatás között.  

Szakma: A szakma egy képzettséget igénylő foglalkozás, illetve az iparnak valamelyik ágára is értjük ezt a kifejezést. Itt van egy pár pozitív dolog, hogyha ezt a lehetőséget választod: munkaerőpiacra történő azonnali belépés, szakmabeli professzionalizmus, gyakorlatias munkavégzés.  

Felsőoktatás: A felsőoktatást is szoktuk úgy emlegetni, hogy felsőoktatási szakképzés, hiszen ebben az esetben is valamilyen szakmát választ az ember magának, és azt tanulja az egyetem alatt, aminek a lezárását egy diploma megszerzésével teszi. Ebben az esetben egyetemet kell választanod, és felvételizned, pontokat vinned. De ezt a tanáraitok, illetve Nagy Judit tanárnő időben elmondja a 10-es osztályoknak. Ennek a lehetőségnek is vannak pozitívumai, amelyek a következők: nagyobb esély az elhelyezkedésre, magasabb kereseti lehetőség, állásvesztés kisebb kockázata.  

 

Mindkét életpálya esetén a siker kulcsa mindig is a folyamatos fejlődésben, tanulásban rejlik.

A választásod előtt elkerülhetetlen, hogy megismerd önmagad, ismerd a határaidat, a saját képességeidet, lehetőségeidet.  

Ezért nem elhanyagolandó az életpálya-építés:  

  • folyamatosan változik körülöttünk a világ;  
  • a tudatosság és az önállóság elvárás;  
  • magas a munkanélküliek száma;  
  • nem vagyunk eléggé felkészülve a változásokra;  
  • az iskolában nem jut elég idő erre a területre.  

 

Hogyan kezdj neki mindennek? Hogyan légy öntudatos?  

 

  • Tudatosan tervezz hosszú távra,  
  • ismerd önmagad,  
  • tudd, hogy mi a legfőbb vágyad,  
  • tűzz ki célokat!  

 

Ha esetleg találtál egy szakmát/pályát, ami tetszik neked, szívesen dolgoznál olyan pozícióban, illetve el tudod magad képzelni pl. orvosnak, vegyésznek, fogtechnikusnak, akkor fontos végiggondolni ezeket az egyszerű, ámde fontos kérdéseket:  

   Tényleg érdekel ez a pálya? Illik hozzám? Keresett a munkaerőpiacon? Pontosan mik azok a képzések, amiket el kell végezni hozzá?  

 

A továbbtanulás, a diploma megszerzése esélyt ad neked arra, hogy minél sikeresebb életutat járj be. Ebben a cikksorozatban szakmabeli mesterembereket kérdezek meg a szakmákról és a munkalehetőségekről, illetve bemutatom az adott egyetemeket is, hogy milyen szakra milyen tantárgyat kell magaddal vinned, milyen faktot érdemes választani, hogyha pl. építész vagy bankár szeretnél lenni.   

 

 

Deák Máté, 10.D 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük