Félévi hajrá

Félévi hajrá

Hogyan küzdj meg a félévi hajrával?  

A félév minden diák rémálma, mint ahogy az év vége. Biztos mindenki várta már a februárt, hogy vége legyen a sok dolgozattengernek, amit a tanáraink zúdítanak ránk. Ilyenkor a legtöbb tanuló nagyon leterhelt, ebből adódva nagyon ingerlékeny és ideges.  

Egy jó technika lehet a rendszerezés. Minél előbb állj neki a tanulásnak, hiszen semmit sem hagyhatunk az utolsó utáni pillanatra, hiszen abból mindig káosz szokott lenni. Rendszerezd, hogy mit, mikorra kell megtanulnod, és aszerint tanulj! Ami közelebb van, azt tanuld meg előszőr, ami csak két hét múlva esedékes, azokat hagy későbbre! Fontos, hogy tudjunk rendszerezni, és a saját képességeinkhez igazítani a tanulási tervünket és technikánkat.  

Tarts szünetet! Sokszor nehéz időt szakítani a tanulás közben, hiszen ha valamit nem tudunk, nehezen tudunk vele leállni, hogy majd 10 perc múlva folytatjuk. De muszáj, hiszen az agyunk nem tud egyszerre, egy huzamban 4 órát végigtanulni. Az unalmas neki. Fél óránkét tarts öt perces szünetet! Jó módszer lehet, ha ilyenkor hallgatsz egy kis zenét, elmész mosdóba és iszol egy pohár vizet.   

Engedj magadnak pihenőidőt! Néha nagyon nehéz 20 percre leülni és mást csinálni, hiszen ott kattog az agyunkban, hogy még ezt nem tudom, jaj, azt se tudom, meg fogok így bukni. De ne kínozzuk magunkat azzal, hogy túlhajszoljuk magunkat. Pihenjünk, ha már azt érezzük, az agyunk nem képes több információt befogadni!  

Azok a fránya elvárások és megfelelési kényszerek… Ne állítsd magad olyan elvárások és célok elé, amik lehetetlenek. Nem kell minden évben kitűnőnek lenni, koncentrálj inkább a számodra fontosabb, a továbbtanuláshoz szükséges tantárgyakra! Olyan célokat tűzz ki magad elé, amik nem szürreálisak!   

Tanuljatok közösen! Sokat segíthet, hogyha mással, pl. a csoport-, osztálytársaddal tanulsz együtt, hiszen mind a ketten ugyanarra az órára jártok, ugyanaz a tudás van az agyatokban. Így talán egyszerűbb, tartalmasabb, szórakoztatóbb lesz a tanulás, ami az agynak sokkal stimulálóbb.   

És hidd el, nem vagy egyedül! A félév mindenki számára nehéz. Beszélgess erről a barátaiddal, osztálytársaiddal, és oldjátok együtt a feszültséget!  

 

Deák Máté, 10.D 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük