Akasztják a hóhért: interjú Deák Mátéval

Az akasztják a hóhért negyedik részében Deák Mátéval beszélgettem. Ő az iskolaújság főszerkesztője, valamint az online újság létrehozásában és fellendítésében is részt vett.

 

Mikor és hogyan lettél tagja az iskolaújságnak? 

9.-ben léptem be. Akkor az iskolaújság nem élte épp a fénykorát, és az akkori főszerkesztővel, Kasoly Rékával próbáltuk fejleszteni. Ekkor lettem én a főszerkesztő helyettes, de a következő évben félévkor „szerepet” cseréltem vele, így azóta én vezetem az újságot.  

Szerkesztőként miben más a feladatod, mint a többi újságírónak? 

Én tartom a kapcsolatot a tanárokkal, nekem szoktak szólni, hogy miről lenne fontos írni. A honlapot is én tudom szerkeszteni, ha valamit változtatni kell rajta, valamint koordinálom az újságírók munkáját.

Szeretnél ezzel foglalkozni majd felnőttként is, vagy ez inkább hobbi számodra? 

Az írással mindenképpen. Nemcsak cikkeket írok az iskolaújságba, hanem verseket is költök. Ez nagyon fontos számomra, de azt, hogy ez majd egy újságban valósul meg, vagy valami más módon, még nem tudom.  Mindenképp szeretnék egy verses könyvet kiadatni majd az alkotásaimmal, hiszen már nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam ezekkel kapcsolatban.

Mit gondolsz, miért érdemes olvasni az iskolaújságot? 

Úgy gondolom, hogy íróink mindent megtesznek azért, hogy egy tartalmas és színvonalas újságot készítsenek. Cikkeink nagyon tartalmasak és sokoldalúak, mindenki talál maga számára megfelelő olvasnivalót. 

Milyen terveid vannak továbbtanulásra? 

Pszichológus szeretnék lenni, ezen belűl valami féle neuropszichológus vagy kutatópszichológus. Hogyha majd ez után megjön a kedvem, lehet elvégzek egy tanári egyetemet magyar irodalom-biológia szakon.

Mik a hobbijaid? 

Szeretek szavalni, kétszer lettem országos harmadik helyezett versmondó versenyeken. A sportok közül a társastánc a kedvencem, az mindig kikapcsol, már 11 éve űzöm.  Minden évben sokszor fellépünk bálokon, valamint idén a Táncvilágnapi Gálaműsorban is szerepeltünk. Párommal, Horváth Grétával (aki az Orsolya diákelnöke) nagyon jó a kapcsolatunk, nagyon jól tudunk együtt dolgozni már több mint 5 éve.

A húgod is tagja az iskolaújságnak fotósként. Úgy láttam, hogy vele nagyon jóban vagytok. A testvérek között ritka az ilyen kapcsolat. Mesélnél erről? 

Nagyon szoros kötelék van köztünk. Én vagyok az idősebb, ezért mindig szeretném megvédeni. És az is jó, hogy könnyen tudunk együtt dolgozni. 

Sok dolgot csinálünk együtt, mint például kutyát szoktunk sétáltatni, sokat beszélgetünk, vannak közös hobbijaink. Idén a diákelnök választáson együtt indultunk, evvel is megmutatva mindenkinek, hogy a testvéri szeretet igen is lehet erős és minden akadályon átivelő erejű.

Van háziállatod? 

Van két magyarvizslánk és nemrég lett egy törpenyulunk, Masni. Mostanában főleg vele játszunk, és próbáljuk tanítgatni, mely eddig eredményesen telik.

Mi a kedvenc tantárgyad? 

Az irodalmat szeretem legjobban, de a biológiát is nagyon szeretem (középszintű érettségim van belőle). Magyarfaktos vagyok, szeretek olvasni, és érdekel a költők élete is. Idén készítettem egy kutatást a nyugatos költők mentális betegségeiről, mely az irodalom, a biológia és a pszichológia keveréke. 

Mi a kedvenc ételed? 

A rizottó. 

 

Köszönöm a beszélgetést!

Gárdai Gréta, 9.C

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük