Flóra, a leendő pszichológus  

Ajánlom mindenkinek – nem csak leendő pszichológusoknak! 

Sokunkat érdekel az emberi lélek működése, és sok diákban merül fel, hogy szeretne később ezzel foglalkozni. De milyen pszichológiát tanulni? Erről beszélgettem Gárdai Flórával, aki harmadéves a Pécsi Tudományegyetemen. 

Mi kell ahhoz, hogy felvegyenek az egyetemre? 

Sokan mondják, hogy szükséges a biológia érettségi, de ez nem igaz. Nem árt, ha van biológiai tudásod, de nem követelmény. Valójában szinte bármiből érettségizhetsz, a lényeg az, hogy kettő emelt szintű legyen. Én például angolból és németből emelteztem.

Milyen tantárgyaitok vannak? 

 Van például kognitív pszichológia – ez az agy működésével és betegségeivel foglalkozik-, klinikai pszichológia, ahol már azt tanítják, hogyan kell egy beteget kezelni, és evolúciós pszichológia, ami az emberi viselkedéssel és a társadalom fejlődésével foglalkozik. Az egyik legnehezebb a biológia. Ezen kívül tanulunk történelmet, filozófiát, statisztikát, és vannak szabadon választható tantárgyaink is.

Hány évet kell tanulni ahhoz, hogy valaki pszichológusként dolgozhasson?

Először el kell végezni egy három évig tartó alapképzést, ami végén le kell diplomázni. Vannak munkahelyek, ahol ez is elég, de a többség elvégez egy kb. kétéves mesterképzést is. Itt már szakosodni kell, például klinikai szakpszichológusnak, gyermekpszichológusnak vagy kutatónak.

Milyen munkalehetőségei vannak annak, aki már lediplomázott?

Sok lehetőség van. Lehet nyitni például magánpraxist vagy elhelyezkedhet iskolákban, kórházakban. Lehet csinálni egy PhD-t (doktori képzés) is, ez minimum négy év. Vannak az egyetemen olyan programok, amik erre készítenek fel, és mellette lehet dolgozni is, például tanársegédként.

Miért ajánlod ezt a szakot másoknak? 

A pszichológia keresztezése a humán és reál tárgyaknak, mert foglalkozik biológiával és statisztikával, de közben az emberekről és az érzelmekről szól. Ha nem vagy átlagos, vagy egy kicsit kilógsz a sorból, akkor is érdemes ide jönni, mert itt sok érdekes ember van, ezért nagyon befogadó és elfogadó a közösség.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük